Ingrediencie:
- 30 ks Kvet baza čiernapodľa veľkosti kvetov - potreby
- 1 l Alkoholvodka alebo slivovica, prípadne iný biely alkohol
- 150 g Kryštálový cukoralebo podľa chuti, potreby
-
NA DOCHUTENIE BAZOVÉHO LIKÉRU
- 2 ks Pomaranččerstvá pomarančová šťava
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE BAZOVÉHO LIKÉRU
- podľa chuti Celá škoricapridáme k lúhovaniu bazy
- podľa chuti Badiánpridáme k lúhovaniu bazy
- podľa chuti Klinčekypridáme k lúhovaniu bazy
Popis:
Bazový likér z kvetov bazy čiernej. Overený dedkov recept, ktorý hľadajú všetci. Lahodný domáci likér vynikajúcej chuti a vône, zdraviu prospešný vďaka účinkom bazy. Všetko však s mierou. Na zdravie priatelia.
Kvety bazy čiernej zbierame na konci jari a začiatku leta. Rastie takmer všade. Baza čierna má úžasnú podmanivú vôňu a mnoho benefitov pre naše zdravie, a to ukľudňujúce, analgetické, protivírusové, antioxidačné i protizápalové. Obsahuje aj dôležité vitamíny – A, B, C.
Hľadáte ďalšie bazové recepty? Skúste náš fajnový domáci bazový sirup vynikajúci bazový med alebo osviežujúcu bazovú limonádu . Skvelý je aj domáci bazový cukor , úžasný do koláčov, dezertov, všade tam, kde používame vanilkový cukor. Voňavý bazový cukor dodá na výživnosti práve pre svoje liečivé účinky.
Recepty na domáce likéry. Oplatí sa ich rozhodne vyskúšať. Domáci jablkový likér , čučoriedkový likér , trnkový likér i najlepšia domáca griotka . Najobľúbenejší – dokonalá babičkina orechovica, výborná pri mnohých zdravotných problémoch. O chvíľu tu máme likérovú sezónu, nech sa páči.
Dobrá rada. Kvety bazy čiernej zbierame na čistých odľahlých miestach. Nie je problém ju nájsť, priláka svojou nezameniteľnou vôňou. Zber – po slnečných dňoch (nie po daždi), aby mali kvety bazy čo najviac peľu. Na dochutenie bazového likéru – skvelý pomaranč, pre zaujímavú chuť môžeme zvoliť aj celú škoricu, badián či klinčeky. S korením však opatrne, pretože má špecifickú chuť a vôňu. Bazový likér pripravujeme z vodky (mne sa najviac osvedčila, keďže má neutrálnu chuť), môže byť aj slivovica, rum či iný biely alkohol. Vhodná je aj domáca pálenka, rátame však, že likér bude ostrejší.
množstvo ingrediencií v recepte = cca 2×0,7 l fľaša bazového likéru
1 porcia = 0,05 l
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
Hrniec s bazou prikryjeme tanierom, sklenený pohár uzavrieme viečkom. Lúhujeme pri izbovej teplote aspoň jeden mesiac, aj dlhšie, občas premiešame. Tak bazový likér scedíme cez gázu, kvety bazy poriadne vytlačíme, odstránime i korenie. Do likéru primiešame ešte cukor, ale aj pomarančovú šťavu - podľa chuti. |
4 Hotové |
|
5 Hotové |
Prečo práve domáci bazový likér (bazovica)? Pretože si pripravíme vynikajúci liečivý alkoholický nápoj. Baza čierna, známa pre svoje vynikajúce antioxidačné, protizápalové, imunostimulačné, protivírusové, analgetické i ukľudňujúce účinky. Kvety bazy čiernej bohaté na antioxidanty a vitamíny A, B a C. |