0 0
Lahodná vajíčková pomazánka, najlepší RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
200 g Smotanová nátierka alebo žervé, môže byť aj lučina
6 ks Vajce vajíčka uvarené natvrdo alebo polomäkko
NA VARENIE VAJEC
1 ML Soľ ML/malá lyžička, môžeme zvoliť aj sódu bikarbónu, vajcia sa budú ľahšie šúpať
NA DOCHUTENIE VAJÍČKOVEJ POMAZÁNKY
Soľ podľa chuti
Mleté čierne korenie podľa chuti, môžeme aj vynechať
Horčica podľa chuti, môžeme aj vynechať
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE VAJÍČKOVEJ POMAZÁNKY
Bylinky podľa chuti - petržlenová vňať, kôpor alebo pažítka
Cibuľa podľa chuti - nadrobno nakrájaná, môže byť aj jarná cibuľka

Nutričné informácie

1
Porcia
370
kcal

Lahodná vajíčková pomazánka, najlepší RECEPT

Tip pre vás. Namiesto smotanovej nátierky je vhodné aj žervé alebo lučina. Lučinu si môžeme pripraviť aj doma - úplne jednoducho a omnoho lacnejšie. Recept nájdete medzi našimi receptami.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA VARENIE VAJEC

  • NA DOCHUTENIE VAJÍČKOVEJ POMAZÁNKY

  • NA ĎALŠIE DOCHUTENIE VAJÍČKOVEJ POMAZÁNKY

Popis:

Zdieľať

Lahodná vajíčková pomazánka, najlepší recept pre deti i dospelých. Na túto domácu pomazánku z vajec nepotrebujeme maslo, postačí smotanová nátierka, žervé alebo lučina. Na dochutenie pridáme iba soľ, môžeme i mleté čierne korenie a horčicu. Pri menších deťoch tieto ingrediencie vynecháme. Keď obľubujeme cibuľu či jarnú cibuľku – krájame nadrobno, primiešame do chutnej pomazánky. Aby bola klasická cibuľa ľahšie stráviteľná, pokvapkáme ju citrónovou šťavou. Fantastickú lahodnú vajíčkovú pomazánku tak stačí natrieť na chlebík, pečivo. Vynikajúca na jednohubky a obložené chlebíčky.

Vajcia – výborný zdroj vitamínov a minerálov. Obsahujú dôležitý vitamín C, aj vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E, K. Minerály – fosfor, železo, draslík, selén a zinok. Konzumáciou vajec podporíme správnu funkciu mozgu, zlepšíme aj zrak. Vajcia úžasne zasýtia, vynikajúce pri redukcii váhy, ak sledujeme kalórie. Majú všestranné využitie – do nátierok, polievok, koláčov, zákuskov, tort, ale aj do mnohých hlavných jedál – prívarkov, omáčok, nákypov, hlavne tam, kde chceme vynechať mäsko. Lahodná vajíčková pomazánka to je ideálna pomazánka pre každého.

Ako správne uvariť vajcia natvrdo?

Od bodu varu varíme vajíčka 8-10 minút. Je dôležité, aby ostali žĺtky pekné – žlté. Ak ich varíme pridlho, žĺtky by mali zelenkastú farbu. K vareniu vajec pridáme lyžičku sódy bikarbóny, budú sa omnoho ľahšie šúpať.

Hľadáte recepty na vynikajúce domáce nátierky (pomazánky)? Skúste tie naše. Najjednoduchšia vajíčková nátierka , vajíčková nátierka s mrkvou na 2 spôsoby, mrkvová nátierka s tvarohom . Odporúčame aj výbornú rybaciu pomazánku či chrenovo vajíčkovú. Obľubujete cviklu a avokádo? Skvelá voľba – dokonalá cviklová  alebo avokádová pomazánka . Stačí si iba vybrať.

Dobrá rada. Na prípravu domácej lahodnej vajíčkovej pomazánky môžeme zvoliť smotanovú nátierku, žervé alebo lučinu. Lučinu môžeme pripraviť aj doma, úplne jednoducho. Potrebujeme dve základné suroviny – jemný (termizovaný) plnotučný tvaroh a kyslú smotanu (16 %). Najlepšie tvaroh a kyslá smotana čo s najvyšším obsahom tuku. Tieto ingrediencie stačí jednoducho zmiešať, pridať soľ – podľa chuti, a nechať v chlade cez gázu odkvapkať, aby vytiekla prebytočná tekutina. A máme hotovo.

množstvo ingrediencií v recepte = cca 4 porcie lahodnej vajíčkovej pomazánky

Kroky

1
Hotové

Na prípravu domácej lahodnej vajíčkovej pomazánky potrebujeme iba dve základné ingrediencie - uvarené vajíčka a smotanovú nátierku (alebo žervé či lučinu). Vajcia uvaríme v osolenej vode natvrdo, môžeme aj na polomäkko. Varíme ich maximálne 10 minút od bodu varu. Po uvarení ich ihneď dôkladne schladíme, potom ošúpeme.

2
Hotové

Do misky vložíme uvarené ošúpané vajcia a smotanovú nátierku. Vajíčka so smotanovou nátierkou spolu roztlačíme vidličkou, pomazánku môžeme aj rozmixovať v mixéri úplne dohladka. Záleží, či chceme pomazánku z vajec so štruktúrou, alebo úplne jemnú. Pomazánku dochutíme soľou, mletým čiernym korení a horčicou - podľa chuti.

3
Hotové

Vajíčkovú pomazánku dobre premiešame a uložíme do chladu odležať aspoň na 30 minút, aby prešli všetky chute. Môžeme ju podávať aj hneď, po príprave. Ak do vajíčkovej pomazánky nakoniec primiešame čerstvé bylinky, petržlenovú vňať, kôpor, doplníme dôležitý vitamín C. Dochutiť ju môžeme aj nadrobno nakrájanou cibuľkou.

Martina

Hubová praženica
predchádzajúci
Hubová praženica – RECEPT na praženicu z húb
Cestoviny s kalerábom
ďalšií
Cestoviny s kalerábom, mladý kaleráb RECEPTY
Hubová praženica
predchádzajúci
Hubová praženica – RECEPT na praženicu z húb
Cestoviny s kalerábom
ďalšií
Cestoviny s kalerábom, mladý kaleráb RECEPTY

Pridajte svoj komentár