Ingrediencie:
- 1 l Alkoholvodka, môže byť aj iný domáci biely alkohol
- 6 ks Jablkáalebo podľa potreby, veľkosti jabĺk
- 150 g Kryštálový cukoralebo aj viac, podľa chuti, sladkosti jabĺk
-
NA DOCHUTENIE JABLKOVÉHO LIKÉRU
- 2 ks Celá škorica
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE JABLKOVÉHO LIKÉRU
- podľa chuti Klinčeky
- podľa chuti Badián
- podľa chuti Vanilkový cukor
- podľa chuti Pomarančmôže byť aj pomarnčová šťava, i kôra, najelpšie pomaranč v BIO kvalite
Popis:
Domáci jablkový likér – recept z jabĺk. Ako využiť jablká? Potešte svoje chuťové poháriky. Skúste náš domáci likér z jabĺk, ktorý už mnohí vyskúšali, a poviem Vám, iba chválili. Likér z jabĺčok, nezameniteľnej chuti po jablkách a škorici. Chutí fantasticky, na zdravie priatelia.
Sladkosť likéru docielime pridaním cukru – môže byť cukor kryštálový, ale aj hnedý. Vynikajúci a zdravší – zasa med. Pridávame vždy podľa chuti, aký sladký likér máme radi, chceme pripraviť. Niekto sladšie, iní zasa menej sladké likéry. Alkohol – vhodná vodka (likér bude jemnejší) alebo iný domáci biely alkohol (likér bude ostrejší).
Jablká – plné minerálov a vitamínov. Tradičné a obľúbené, dostupné po celý rok. Jablko obsahuje mnoho minerálnych látok – vápnik, fosfor, železo, horčík, draslík. Vitamíny – vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B. Jablká – úžasné pre trávenie, vynikajúce proti stresu. Napomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, vhodné aj pre diabetikov. Fantastické ovocie proti nachladnutiu, chrípke a kašľu.
Hľadáte babičkovské recepty na domáce likéry? Skúste náš vynikajúci trnkový likér , úžasný čučoriedkový likér. Inšpirácia – fajnová orechovica . Samozrejme, tento rok už nestíhate, pretože orechy musia byť mladé a mäkké.
Dobrá rada. Do fajnového jablkového likéru pridávame celú škoricu, môžeme však aj klinčeky a badián. S týmito ingredienciami však opatrne kvôli aromatickej chuti. Kto obľubuje citrusy, pomarančová šťava alebo kôra z pomaranča – výborná voľba. Citrusy – vhodné v BIO kvalite. Likér lúhujeme aspoň 1 mesiac, aby jabĺčka pustili svoje vynikajúce zdraviu prospešné látky, docielili sme kvalitný výluh a nádhernú farbu.
množstvo ingrediencií v recepte = cca 2×0,7 l fľaša jablkového likéru
1 porcia = cca 0,05 l
Kroky
1 Hotové |
Pripravíme si jablká. Najlepšie voňavé domáce, bez postrekov, z vlastnej záhradky. Vhodný je akýkoľvek druh, môžu byť jabĺčka zelené, červené, sypké i šťavnaté. Jablká umyjeme, zbavíme striedky - jadrovníka, odstránime aj poškodené časti. Krájame ich na mesiačiky. Jablká nešúpeme, pretože práve v šupke je najviac vitamínov a živín. |
2 Hotové |
Tak jablká vložíme do väčšieho hrnca alebo skleneného pohára. Jabĺčka zalejeme alkoholom (nám sa osvedčila vodka - má neutrálnu chuť, je aj jemnejšia). Čím viac jabĺk použijeme na prípravu domáceho jablkového likéru, tým lepšie - likér získa na chuti a nádhernej farbe. Cukor pridávame až po lúhovaní, aby sme vyvážili chuť likéru. |
3 Hotové |
Jablká zaliate alkoholom môžeme zaťažiť tanierikom, aby bolo ovocie úplne ponorené. Nezabúdame, jabĺčka musia byť zaliate alkoholom. K lúhovaniu pridáme aj celú škoricu. Hrniec s jablkami prikryjeme tanierom, sklenený pohár uzavrieme viečkom. Lúhujeme pri izbovej teplote aspoň jeden mesiac, aj dlhšie, občas premiešame. |
4 Hotové |
Potom likér scedíme cez husté sitko. Prisypeme cukor podľa chuti - aký sladký likér z jabĺk chceme. Premiešame, cukor necháme dobre rozpustiť. Domáci jablkový likér nalievame do sklenených fliaš. Skladujeme na tmavom chladnom mieste. Najlepšie chutí dobre vychladený. Zo zvyšných jabĺk urobíme jablkové pyré - detskú výživu. |
5 Hotové |
K jablkám prisypeme cukor podľa chuti, môžeme aj trošku vody podľa potreby. Povaríme ich za stáleho miešania na kašu. Rozvarené horúce jabĺčka nalievame do sklenených pohárov pod okraj - 0,5 cm. Hrdlo dobre očistíme. Pohár uzavrieme čistým suchým viečkom, otočíme dnom hore, aby sa viečko pritiahlo. Necháme vychladnúť. |
6 Hotové |
Takto pripravené jablkové pyré je úžasné do koláčov i zákuskov. Stačí pyré povariť, pridať Zlatý klas, a máme úžasnú jablkovú náplň. Jablkový domáci likér chutí úžasne dobre vychladený, výborný je aj do čaju. Kto má rád ešte zaujímavejšie chute, k lúhovaniu pridá ešte klinčeky a badián, môže aj pomarančovú šťavu či kôru. Na zdravie. |