Ingrediencie:
- 8 hrstí Trnkyaj viac, podľa potreby
- 3 hrste Kryštálový cukortrstinový cukor alebo med - podľa chuti
- 500 ml Alkoholvodka alebo iný biely alkohol 40 % - podľa potreby
Popis:
Trnkový likér – Trnky – úžasné svojou nádhernou fialovou farbou. Malé, trošku trpké plody, ale veľmi zdravé. Dozrievajú od septembra až do októbra. Po prvých mrazoch sú trnky omnoho sladšie.
Prečo práve trnky? Pre vysoký obsah vitamínu C, ale aj vitamínov A, B a E. Obsahujú flavonoidy a triesloviny, minerály – meď, draslík, fosfor, horčík, železo, vápnik, zinok. Trnky detoxikujú, podporujú trávenie, výborné proti zápalu hrdla. Čistia aj obličky a udržujú zdravé srdce.
Dobrá rada. Do trnkového likéru sa pridáva aj škorica, klinčeky či štipka muškátového orecha – pre zaujímavejšiu chuť. Domáci trnkový likér je vhodné lúhovať 6 týždňov, ešte lepšie 3 mesiace, pre kvalitnejší výluh aj 12 mesiacov.
Kroky
1 Hotové |
Urobíme si prechádzku a nazbierame blahodárne trnky. Je vhodné ich zbierať na čistých a odľahlých miestach. Dozrievajú v septembri až v októbri. V mesiaci november už majú jemne sladkastú chuť - sú po prvých mrazoch. Trnky zbavíme stopiek, dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať. Trnky nasypeme do sklenenej uzatvárateľnej fľaše so širším hrdlom. |
2 Hotové |
Trnky zasypeme kryštálovým, alebo aj trstinovým cukrom, prípadne, môžeme pridať med. Množstvo cukru či medu záleží, aký sladký likér obľubujeme. Nakoniec, cukor (med) môžeme pridať aj dodatočne, podľa chuti. Čím viac trniek je tiež výborná voľba, pretože sa do likéru uvoľní ešte viac živín - zdraviu prospešných látok. Získame silnejší a kvalitnejší trnkový výluh. |
3 Hotové |
K trnkam s cukrom (medom) prilejeme biely alkohol. Vhodná je vodka, ktorá je jemnejšia ako napríklad slivovica. Vodka by mala siahať cca 1 cm nad ich povrch. Trnkový likér necháme lúhovať minimálne 6 týždňov na slnečnom mieste, pri izbovej teplote. Likér občas premiešame, aby sa cukor rozpustil. Hotový likér scedíme a môžeme ochutnávať. |