Ingrediencie:
- 100 ks Kvet baza čiernakvety bazy čiernej bez hrubých stopiek, čím viac, tým lepšie
- 1.5 l Vodanajlepšie prevarená alebo filtrovaná
- 2 ks Citrónideálne v BIO kvalite, alebo citrón bez šupky
- 1.5 kg Kryštálový cukoralebo cukor trstinový
Popis:
Bazový med. Ako sa robí domáci med z bazy čiernej? Nech sa páči. Tu je môj osvedčený recept. Zdravý, chutný a lacný med, ktorý máme u nás doma veľmi radi. Vyskúšate ho aj vy?
Baza čierna – voňavá, podmanivá. Úžasná predovšetkým pre svoje liečivé účinky – protizápalové, antioxidačné, protivírusové a ukľudňujúce, bohatá na vitamíny C a B. Baza kvitne od mája do konca júla. Kvety nekonzumujeme v surovom stave, hrubé stonky odstraňujeme. Z bazy je vynikajúci čaj, osviežujúca limonáda ODKAZ na recept, fantastický domáci bazový sirup ODKAZ na recept. Dnes mám pre vás recept na fajnový bazový med.
Dobrá rada. Domáci bazový med je úžasný na chlebík s maslom, osladenie čaju či kávy, do cereálnych kaší, koláčikov, dezertov, jednoducho tam, kde používame klasický med. Konzumujeme ho aj preventívne po malých lyžičkách. Domáci bazový med skladujeme na tmavom a chladnejšom mieste, vydrží aj do ďalšej sezóny.
4 porcie = 4x 400 ml pohár
Kroky
1 Hotové |
Na prípravu bazového medu potrebujeme dostatok bazových kvetov. Zbierame ich najvhodnejšie do košíka (aby sa nezaparili), 2 dni po daždi, za slnečného počasia. Tak budú mať kvety veľa peľu. Vyhľadávame čisté a odľahlé miesta, nemusíme ich potom umývať. Po zbere necháme kvety postáť v chládku, aby chrobáčiky povyliezali. Vodu prevaríme (pre vodný kameň), necháme vychladnúť, alebo zvolíme vodu filtrovanú. |
2 Hotové |
Odležané kvety bazy čiernej zbavíme hrubých stoniek (tie sú škodlivé) a zalejeme odmeranou vodou. Pridáme nakrájané citróny, pri BIO kvalite aj so šupkou. Klasické citróny zbavíme šupky, môžeme pridať o citrón viac pre lepšiu chuť. V hrnci necháme bazu spolu s citrónmi zovrieť, povaríme 5 minút. Zakryjeme tanierom alebo pokrievkou, a takto necháme vychladnúť. Potom bazu uložíme na tmavé chladné miesto lúhovať. |
3 Hotové |
Po 24 hodinách vylúhované kvety bazy s citrónmi scedíme cez gázu alebo čistú bavlnenú utierku. Dôkladne vytlačíme každú kvapôčku, aby sme vyťažili maximum, úplne všetko. Je to dôležité, lebo v kvetoch je peľ, ktorý potrebujeme na prípravu kvalitného bazového medu, aby med dobre zhustol. K bazovému výluhu pridáme cukor (kryštálový alebo trstinový). Na jemnom stupni necháme cukor vo výluhu rozpustiť. |
4 Hotové |
Med povaríme na silnejšom stupni 15 minút, potom teplotu znížime, ďalej varíme 90 minút do zhustnutia. Hustotu medu skontrolujeme tak, že si trochu medu nalejeme na malý tanierik, dáme na chvíľu do chladničky. Ochutnáme lyžičkou. Horúci bazový med nalievame do čistých pohár s uzáverom, 0,5 cm pod okraj pohára. Hrdlo očistíme, poháre dôkladne uzavrieme viečkom, otočíme dnom hore a takto necháme vychladnúť. |