0 0
Recepty z bazy čiernej – BAZOVÝ CUKOR

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
Kvet baza čierna podľa potreby
Kryštálový cukor podľa potreby
Citrónová kôra podľa chuti, alebo môžeme pridať kôru limetkovú či pomarančovú

Nutričné informácie

1
Porcia
199
kcal

Recepty z bazy čiernej – BAZOVÝ CUKOR

Tip pre vás. Ak chceme bazový cukor ešte chutnejší a voňavejší, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Môžeme však aj pomarančovú či limetkovú. Citrusy je najlepšie použiť v BIO kvalite. Dokonalý bazový cukor, ktorý dosladí každú sladkú maškrtu.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Sladké
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

Popis:

Zdieľať

Recepty z bazy čiernej – bazový cukor. Neviete čo s bazou? Vyskúšajte fantastický bazový cukor. Domáci voňavý cukor, vynikajúci do koláčov, zákuskov, tort, dezertov, nápojov. Výborne dosladí aj raňajkové kaše, chia či klasické pudingy. Môžeme ho využiť všade tam, kde pridávame vanilku.

Kvety bazy čiernej zbierame na konci jari a začiatku leta. Rastie takmer všade. Baza čierna má úžasnú podmanivú vôňu a mnoho benefitov pre naše zdravie – ukľudňujúce, analgetické, protivírusové, antioxidačné i protizápalové. Obsahuje aj dôležité vitamíny – A, B, C.

Hľadáte ďalšie recepty z bazy? Skúste fajnový domáci bazový sirup  vynikajúci bazový med  alebo osviežujúci bazovú limonádu .

Dobrá rada. Kvety bazy čiernej zbierame na čistých odľahlých miestach. Nie je problém ju nájsť, priláka svojou nezameniteľnou vôňou. Zbierame ju po slnečných dňoch (nie po daždi), aby mali kvety bazy čo najviac peľu. Cukor môžeme zvoliť kryštálový, ale aj trstinový či kokosový. Pomer surovín by mal byť približne 1:2, jeden diel kvetov a dva diely cukru.

1 porcia = 100 g bazového cukru

Kroky

1
Hotové

Kvety bazy čiernej zbierame za slnečného počasia na čistých a odľahlých miestach. Bazové kvety musia byť úplne rozkvitnuté. Po zbere ich necháme chvíľu odležať (nie na slnku), aby chrobáčiky povyliezali. Kvety zbavíme nečistôt, ale aj stoniek, pretože sú škodlivé. Kvety bazy čiernej zmixujeme spolu s cukrom.

2
Hotové

Množstvo kvetov bazy a cukru zvolíme podľa potreby. Pomer je cca 1:2, 1 diel kvetov a 2 diely cukru. Kvety rozmixujeme s cukrom do hmoty, ktorá je jemne vlhká. Zmes rozvrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 160 stupňov C približne 1 hodinu. V rúre necháme dôjsť aj po vypnutí.

3
Hotové

Po upečení vychladenú hmotu ešte raz premixujeme, aby sme mali cukor z bazy jemnejší. Bazový cukor skladujeme uzavretý v dóze či pohári. Môžeme ho používať namiesto vanilkového cukru, pretože má úžasnú vôňu a chuť. Cukor je veľmi výživný a zdravý, keďže kvety bazy čiernej majú mnohé liečivé účinky.

4
Hotové

Domáci bazový cukor úžasne dosladí koláče, zákusky, torty, dezerty, vynikajúci je aj do sladkých dezertov, pohárov, doladí raňajkové kaše, obľúbené pudingy. Cukor z kvetov bazy čiernej má podmanivú vôňu a delikátnu chuť. Citrónová kôra dodá cukru sviežosť. Vyskúšajte, mňa tento voňavý cukor úplne očaril.

Martina

Čučoriedkový likér
predchádzajúci
Čučoriedkový likér s rumom, domáci RECEPT
Slivkové gule
ďalšií
Výborné slivkové gule – babičkin RECEPT
Čučoriedkový likér
predchádzajúci
Čučoriedkový likér s rumom, domáci RECEPT
Slivkové gule
ďalšií
Výborné slivkové gule – babičkin RECEPT

Pridajte svoj komentár