Ingrediencie:
- Kvet baza čiernapodľa potreby
- Kryštálový cukorpodľa potreby
- Citrónová kôrapodľa chuti, alebo môžeme pridať kôru limetkovú či pomarančovú
Popis:
Recepty z bazy čiernej – bazový cukor. Neviete čo s bazou? Vyskúšajte fantastický bazový cukor. Domáci voňavý cukor, vynikajúci do koláčov, zákuskov, tort, dezertov, nápojov. Výborne dosladí aj raňajkové kaše, chia či klasické pudingy. Môžeme ho využiť všade tam, kde pridávame vanilku.
Kvety bazy čiernej zbierame na konci jari a začiatku leta. Rastie takmer všade. Baza čierna má úžasnú podmanivú vôňu a mnoho benefitov pre naše zdravie – ukľudňujúce, analgetické, protivírusové, antioxidačné i protizápalové. Obsahuje aj dôležité vitamíny – A, B, C.
Hľadáte ďalšie recepty z bazy? Skúste fajnový domáci bazový sirup vynikajúci bazový med alebo osviežujúci bazovú limonádu .
Dobrá rada. Kvety bazy čiernej zbierame na čistých odľahlých miestach. Nie je problém ju nájsť, priláka svojou nezameniteľnou vôňou. Zbierame ju po slnečných dňoch (nie po daždi), aby mali kvety bazy čo najviac peľu. Cukor môžeme zvoliť kryštálový, ale aj trstinový či kokosový. Pomer surovín by mal byť približne 1:2, jeden diel kvetov a dva diely cukru.
1 porcia = 100 g bazového cukru
Kroky
1 Hotové |
Kvety bazy čiernej zbierame za slnečného počasia na čistých a odľahlých miestach. Bazové kvety musia byť úplne rozkvitnuté. Po zbere ich necháme chvíľu odležať (nie na slnku), aby chrobáčiky povyliezali. Kvety zbavíme nečistôt, ale aj stoniek, pretože sú škodlivé. Kvety bazy čiernej zmixujeme spolu s cukrom. |
2 Hotové |
Množstvo kvetov bazy a cukru zvolíme podľa potreby. Pomer je cca 1:2, 1 diel kvetov a 2 diely cukru. Kvety rozmixujeme s cukrom do hmoty, ktorá je jemne vlhká. Zmes rozvrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 160 stupňov C približne 1 hodinu. V rúre necháme dôjsť aj po vypnutí. |
3 Hotové |
|
4 Hotové |
Domáci bazový cukor úžasne dosladí koláče, zákusky, torty, dezerty, vynikajúci je aj do sladkých dezertov, pohárov, doladí raňajkové kaše, obľúbené pudingy. Cukor z kvetov bazy čiernej má podmanivú vôňu a delikátnu chuť. Citrónová kôra dodá cukru sviežosť. Vyskúšajte, mňa tento voňavý cukor úplne očaril. |