Ingrediencie:
-
NA LINECKÉ CESTO PODĽA STARÉHO RECEPTU
- 750 g Hladká múkaalebo hladká špaldová múka podľa potreby, pretože je hutnejšia
- 3 ks Žĺtko
- 250 g Práškový cukoralebo aj pomletý trstinový cukor
- 8 g Vanilkový cukor
- 500 g Masloalebo Palmarín
- podľa chuti Citrónová kôranastrúhaná kôra - citrón najlepšie v BIO kvalite
-
NA SPÁJANIE LINECKÝCH KOLÁČIKOV
- 1 malý pohár Lekváralebo podľa potreby
-
NA ČOKOLÁDOVÚ POLEVU
- 100 g Čokoládana polevu, najlepšie s obsahom kakaa min. 52 %
- 2 PL Kokosový olejPL/polievková lyžica, alebo klasický olej
-
NA ZDOBENIE LINECKÝCH KOLÁČIKOV
- podľa chuti Práškový cukor
- podľa chuti Vlašské orechy
- podľa chuti Strúhaný kokos
- podľa chuti Cukrové perličky
Popis:
Starý recept na linecké cesto – recept od babičky. Tradičný recept, ktorý má viac ako 100 rokov. Klasické recepty starých mám – vždy na nezaplatenie, najžiadanejšie a overené.
Klasické linecké pečivo – tradičné na Vianoce a Veľkú noc, skvelé i na každý deň. Koláčiky spájame hustejším lekvárom, najlepšie ako dobre vieme, domácim. Výborne ladí – ríbezľový, višňový, malinový. Z tohto množstva cesta upečieme 140 ks, spolu 70 ks zlepených lineckých koláčikov. Záleží od tvarov a veľkosti. Linecké koláče zdobíme podľa fantázie. Máčame ich v čokoláde, posypeme nasekanými orieškami, strúhaným kokosom, ale i cukrovými perličkami. Alebo, iba jednoducho obalíme v práškovom cukre. Výhoda suchého tradičného pečiva – môžeme ho upiecť v predstihu, pred vianočnými sviatkami. Keď pečivo odleží, chute sa nádherne prepoja, k tomu aj zmäkne.
Skladovanie lineckého pečiva.
Linecké koláčiky skladujeme uzavreté v dóze. Ak sú zdobené čokoládovou polevou, uložíme ich na chladnejšie miesto. Jednotlivé poschodia oddelíme papierom na pečenie, aby zostali neporušené. Správne skladované vianočné pečivo vydrží až 8 týždňov.
Viete ako pripraviť lesklú čokoládovú polevu? Nad parou v miske roztopíme čokoládu spolu s kokosovým olejom (slnečnicovým olejom alebo cerou), dôkladne premiešame. Keď jemne vychladne, čoko poleva – pripravená na zdobenie rôznych koláčikov.
Hľadáte recepty na vianočné koláče? Skúste naše vynikajúce kokosové ježe či najlepšie hrnčekové perníkové muffiny . Hneď mäkké medovníky – recept tak žiadaný? Pardubické perníky (medovníky) i čokoládové linecké koláčiky , vínové koláčiky na sladko i slano – na Vianoce ako stvorené. A taká dobrá klasika vanilkové rožky . Sladké voňavé pečenie želáme.
Dobrá rada. Na prípravu lineckého cesta podľa starého receptu môžeme zvoliť klasickú múku hladkú, ale i múku špaldovú. Pridáme jej pomenej, pretože je hutnejšia, uberieme cca 50 g. Cesto nemá byť príliš tuhé. Pri verzii bez lepku pridáme vhodnú overenú bezlepkovú múku. Ako tuk použijeme tradičné maslo, môžeme zvoliť i palmarín (smetol). Cukor – používame klasický práškový, výborný aj pomletý cukor trstinový.
množstvo ingrediencií v recepte = cca 70 ks zlepených lineckých koláčikov
1 porcia = 100 g
Kroky
1 Hotové |
Do väčšej misky pridáme zmäknuté maslo (palmarín alebo smetol), žĺtky, práškový a vanilkový cukor, premiešame - spojíme. Tak zapracujeme aj múku - najlepšie preosiatú, k tomu ešte i nastrúhanú citrónovú kôru podľa chuti. Kôra - najlepšie z citróna v BIO kvalite. Citrusová kôra dodá lineckým koláčikom úžasnú arómu a chuť. |
2 Hotové |
Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a uložíme do chladu približne na 1 hodinu. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, pomáhame si múkou, aby sa nám cesto nelepilo. Z cesta tvarujeme formičkami obľúbené tvary. Na jeden plech by sme dali piecť koláčiky rovnakej veľkosti, aby sa linecké koláčiky rovnomerne upiekli. |
3 Hotové |
Vykrojené kúsky lineckých koláčikov ukladáme na tukom vymastený plech, najlepšie však na plech vystlaný papierom na pečenie, pretože si ušetríme čas pri umývaní plechu. Linecké koláče pečieme pri teplote 180 stupňov C približne 7 minút - mali by mať jemne ružovkasté konce. Pečenie sledujeme, aby sa nám koláčiky nepripiekli. |
4 Hotové |
Linecké koláče môžeme piecť v teplovzdušnej rúre, aj 2 plechy naraz. Čas strážime. Po upečení sú koláčiky krehké, necháme ich vychladnúť. Potom jednotlivé kúsky spájame džemom, obaľujeme v práškovom cukre. Môžeme ich máčať v čokoládovej poleve, posypať strúhaným kokosom, drvenými (mletými) orechmi, cukrovými perličkami. |