0 0
Starý recept na linecké cesto – od babičky

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
NA LINECKÉ CESTO PODĽA STARÉHO RECEPTU
750 g Hladká múka alebo hladká špaldová múka podľa potreby, pretože je hutnejšia
3 ks Žĺtko
250 g Práškový cukor alebo aj pomletý trstinový cukor
8 g Vanilkový cukor
500 g Maslo alebo Palmarín
podľa chuti Citrónová kôra nastrúhaná kôra - citrón najlepšie v BIO kvalite
NA SPÁJANIE LINECKÝCH KOLÁČIKOV
1 malý pohár Lekvár alebo podľa potreby
NA ČOKOLÁDOVÚ POLEVU
100 g Čokoláda na polevu, najlepšie s obsahom kakaa min. 52 %
2 PL Kokosový olej PL/polievková lyžica, alebo klasický olej
NA ZDOBENIE LINECKÝCH KOLÁČIKOV
podľa chuti Práškový cukor
podľa chuti Vlašské orechy
podľa chuti Strúhaný kokos
podľa chuti Cukrové perličky

Nutričné informácie

1
Porcia
528
kcal

Starý recept na linecké cesto – od babičky

Tip pre Vás. Na dochutenie cesta na linecké koláče pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, výborná je aj kôra z pomaranča. Kto miluje škoricu, primieša mletú škoricu. Dokonalé linecké koláčiky - voňavé, pripravené podľa vlastných chuťových pohárikov. Sladké maškrtenie všetkým.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Sladké
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA LINECKÉ CESTO PODĽA STARÉHO RECEPTU

  • NA SPÁJANIE LINECKÝCH KOLÁČIKOV

  • NA ČOKOLÁDOVÚ POLEVU

  • NA ZDOBENIE LINECKÝCH KOLÁČIKOV

Popis:

Zdieľať

Starý recept na linecké cesto – recept od babičky. Tradičný recept, ktorý má viac ako 100 rokov. Klasické recepty starých mám – vždy na nezaplatenie, najžiadanejšie a overené.

Klasické linecké pečivo – tradičné na Vianoce a Veľkú noc, skvelé i na každý deň. Koláčiky spájame hustejším lekvárom, najlepšie ako dobre vieme, domácim. Výborne ladí – ríbezľový, višňový, malinový. Z tohto množstva cesta upečieme 140 ks, spolu 70 ks zlepených lineckých koláčikov. Záleží od tvarov a veľkosti. Linecké koláče zdobíme podľa fantázie. Máčame ich v čokoláde, posypeme nasekanými orieškami, strúhaným kokosom, ale i cukrovými perličkami. Alebo, iba jednoducho obalíme v práškovom cukre. Výhoda suchého tradičného pečiva – môžeme ho upiecť v predstihu, pred vianočnými sviatkami. Keď pečivo odleží, chute sa nádherne prepoja, k tomu aj zmäkne.

Skladovanie lineckého pečiva.

Linecké koláčiky skladujeme uzavreté v dóze. Ak sú zdobené čokoládovou polevou, uložíme ich na chladnejšie miesto. Jednotlivé poschodia oddelíme papierom na pečenie, aby zostali neporušené. Správne skladované vianočné pečivo vydrží až 8 týždňov.

Viete ako pripraviť lesklú čokoládovú polevu? Nad parou v miske roztopíme čokoládu spolu s kokosovým olejom (slnečnicovým olejom alebo cerou), dôkladne premiešame. Keď jemne vychladne, čoko poleva – pripravená na zdobenie rôznych koláčikov.

Hľadáte recepty na vianočné koláče? Skúste naše vynikajúce kokosové ježe  či najlepšie hrnčekové perníkové muffiny . Hneď mäkké medovníky – recept tak žiadaný? Pardubické perníky (medovníky) i čokoládové linecké koláčiky , vínové koláčiky na sladko i slano – na Vianoce ako stvorené. A taká dobrá klasika vanilkové rožky . Sladké voňavé pečenie želáme.

Dobrá rada. Na prípravu lineckého cesta podľa starého receptu môžeme zvoliť klasickú múku hladkú, ale i múku špaldovú. Pridáme jej pomenej, pretože je hutnejšia, uberieme cca 50 g. Cesto nemá byť príliš tuhé. Pri verzii bez lepku pridáme vhodnú overenú bezlepkovú múku. Ako tuk použijeme tradičné maslo, môžeme zvoliť i palmarín (smetol). Cukor – používame klasický práškový, výborný aj pomletý cukor trstinový.

množstvo ingrediencií v recepte = cca 70 ks zlepených lineckých koláčikov

1 porcia = 100 g

Kroky

1
Hotové

Do väčšej misky pridáme zmäknuté maslo (palmarín alebo smetol), žĺtky, práškový a vanilkový cukor, premiešame - spojíme. Tak zapracujeme aj múku - najlepšie preosiatú, k tomu ešte i nastrúhanú citrónovú kôru podľa chuti. Kôra - najlepšie z citróna v BIO kvalite. Citrusová kôra dodá lineckým koláčikom úžasnú arómu a chuť.

2
Hotové

Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a uložíme do chladu približne na 1 hodinu. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, pomáhame si múkou, aby sa nám cesto nelepilo. Z cesta tvarujeme formičkami obľúbené tvary. Na jeden plech by sme dali piecť koláčiky rovnakej veľkosti, aby sa linecké koláčiky rovnomerne upiekli.

3
Hotové

Vykrojené kúsky lineckých koláčikov ukladáme na tukom vymastený plech, najlepšie však na plech vystlaný papierom na pečenie, pretože si ušetríme čas pri umývaní plechu. Linecké koláče pečieme pri teplote 180 stupňov C približne 7 minút - mali by mať jemne ružovkasté konce. Pečenie sledujeme, aby sa nám koláčiky nepripiekli.

4
Hotové

Linecké koláče môžeme piecť v teplovzdušnej rúre, aj 2 plechy naraz. Čas strážime. Po upečení sú koláčiky krehké, necháme ich vychladnúť. Potom jednotlivé kúsky spájame džemom, obaľujeme v práškovom cukre. Môžeme ich máčať v čokoládovej poleve, posypať strúhaným kokosom, drvenými (mletými) orechmi, cukrovými perličkami.

Martina

Zdravý hemendex
predchádzajúci
Zdravý hemendex, RECEPT na najlepší hemendex
Kakaové linecké cesto
ďalšií
RECEPT na kakaové linecké cesto – najlepší rodinný
Zdravý hemendex
predchádzajúci
Zdravý hemendex, RECEPT na najlepší hemendex
Kakaové linecké cesto
ďalšií
RECEPT na kakaové linecké cesto – najlepší rodinný

Pridajte svoj komentár