0 0
Najlepšia domáca griotka, RECEPT z višní

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
500-700 g Višne alebo podľa chuti, potreby
1 l Rum môžeme zvoliť aj vodku alebo slivovicu, likér bude však ostrejší
300 g Kryštálový cukor alebo cukor trstinový, aj viac či menej - podľa chuti
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
Klinčeky podľa chuti, môžeme aj vynechať
Celá škorica podľa chuti, môžeme aj vynechať
Vanilkový cukor alebo vanilkový lusk - podľa chuti, môžeme aj vynechať

Nutričné informácie

1
Porcia
160
kcal

Najlepšia domáca griotka, RECEPT z višní

Tip pre vás. Do domácej griotky môžeme pridať namiesto rumu vodku, alebo aj pomer rumu či vodky, dva diely rumu a jeden diel vodky. Nám chutí likér z višní s rumom, lebo je jemnejší a lahodnejší. Cukor pridáme kryštálový alebo trstinový, najlepšie vždy podľa chuti, aký sladký likér chceme pripraviť.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA ĎALŠIE DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Najlepšia domáca griotka – recept z višní a rumu. Fajnový domáci likérik má nádhernú farbu a dokonalú chuť. Skutočne, oplatí sa ho vyskúšať. Na zdravie všetkým.

Višne. Aj keď majú trpkú kyslastú chuť, mnohokrát prekvapia v kombináciách so sladkým. Patria medzi nízkokalorické ovocie, obsahujú mnoho antioxidantov. Vitamíny – zastúpený vitamín A, B3, C, E. Minerály – draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, zinok i železo. Višne pôsobia protizápalovo, pomáhajú prie liečbe artritídy, bránia vzniku rakoviny, bojujú proti nespavosti. Prospievajú srdcu, očiam, zdravej pokožke i vlasom. Nezabúdame, nikdy ich nezapíjame vodou, pretože privoláme tráviace problémy a silné bolesti brucha.

Hľadáte babičkovské recepty na domáce likéry? Skúste náš vynikajúci trnkový likér , úžasný čučoriedkový likér. Inšpirácia – fajnová orechovica . Samozrejme, tento rok už nestíhate, pretože orechy musia byť mladé a mäkké. Pripravujem pre vás aj zaujímavý recept na bazový likér, ktorý chutí naozaj fantasticky. Už sa chladí.

Dobrá rada. Kto obľubuje vôňu škorice, klinčekov a vanilky, pridá ich k macerovaniu (lúhovaniu) višní v alkohole. Griotku nádherne prevoňajú, dodajú na výnimočnej chuti. Zvyšné ovocie môžeme využiť na prípravu džemu na koláč, pridať do zmrzlinových pohárov, rôznych dezertov, či urobiť višne v čokoláde. Konzumujeme však s mierou, lebo obsahujú alkohol.

množstvo ingrediencií v recepte = cca 2x 0,7 l fľaša griotky

1 porcia = cca 0,05 l

Kroky

1
Hotové

Nazbierame pekné zrelé višne, najlepšie sú samozrejme domáce. Tonka moja, ďakujem. Na prípravu domácej griotky môžeme višne odkôstkovať, alebo ani nemusíme. Ja som ich tentokrát nechala aj s kôstkami. Stopky a lístky odstránime, višne dobre umyjeme a osušíme papierovým obrúskom. Do hrnca (zvyknem používať, keď nemám sklo) alebo 4 litrového skla vložíme višne.

2
Hotové

Višne môžeme zasypať cukrom hneď, ale ani vôbec nemusíme, môžeme ho pridať až po lúhovaní. Višne zalejeme rumom (prípadne iným alkoholom). V poslednej dobe robím všetky likéry takto jednoducho. Ovocie zalejem iba alkoholom, a až nakoniec doladím chuť likéru. Višní môžeme pridať aj viac, dôležité je, aby boli višne (ovocie) zaliate alkoholom, cca 2 cm nad ich povrch.

3
Hotové

Hrniec s višňami a rumom prikryjeme tanierom, sklenený pohár uzavrieme viečkom. Počas lúhovania višne občas premiešame, vitamíny a minerály sa ľahšie uvoľnia. Griotku necháme lúhovať cca 8 týždňov pri izbovej teplote, na tmavom mieste. Potom likér scedíme cez husté sitko. Prisypeme cukor podľa chuti - akú sladkú griotku chceme. Premiešame, cukor necháme dobre rozpustiť.

4
Hotové

Domácu griotku nalievame do sklenených fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste. Najlepšie chutí dobre vychladená, keď si ju vychutnávame s priateľmi. Zvyšné višne použijeme na višne v čokoláde či na prípravu rôznych koláčov, dezertov, zákuskov, tort. Pozor však, sú napité rumom. Môžeme si z nich uvariť aj džem, ako som to urobila ja. Višne však pred varením džemu odkôstkujeme.

Martina

Paradajkový šalát
predchádzajúci
Paradajkový šalát s cibuľou – výborný RECEPT
Jablková detská výživa
ďalšií
Najlepšia jablková detská výživa, rýchly domáci RECEPT
Paradajkový šalát
predchádzajúci
Paradajkový šalát s cibuľou – výborný RECEPT
Jablková detská výživa
ďalšií
Najlepšia jablková detská výživa, rýchly domáci RECEPT

Pridajte svoj komentár