Ingrediencie:
- 500-700 g Višnealebo podľa chuti, potreby
- 1 l Rummôžeme zvoliť aj vodku alebo slivovicu, likér bude však ostrejší
- 300 g Kryštálový cukoralebo cukor trstinový, aj viac či menej - podľa chuti
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
- Klinčekypodľa chuti, môžeme aj vynechať
- Celá škoricapodľa chuti, môžeme aj vynechať
- Vanilkový cukoralebo vanilkový lusk - podľa chuti, môžeme aj vynechať
Popis:
Najlepšia domáca griotka – recept z višní a rumu. Fajnový domáci likérik má nádhernú farbu a dokonalú chuť. Skutočne, oplatí sa ho vyskúšať. Na zdravie všetkým.
Višne. Aj keď majú trpkú kyslastú chuť, mnohokrát prekvapia v kombináciách so sladkým. Patria medzi nízkokalorické ovocie, obsahujú mnoho antioxidantov. Vitamíny – zastúpený vitamín A, B3, C, E. Minerály – draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, zinok i železo. Višne pôsobia protizápalovo, pomáhajú prie liečbe artritídy, bránia vzniku rakoviny, bojujú proti nespavosti. Prospievajú srdcu, očiam, zdravej pokožke i vlasom. Nezabúdame, nikdy ich nezapíjame vodou, pretože privoláme tráviace problémy a silné bolesti brucha.
Hľadáte babičkovské recepty na domáce likéry? Skúste náš vynikajúci trnkový likér , úžasný čučoriedkový likér. Inšpirácia – fajnová orechovica . Samozrejme, tento rok už nestíhate, pretože orechy musia byť mladé a mäkké. Pripravujem pre vás aj zaujímavý recept na bazový likér, ktorý chutí naozaj fantasticky. Už sa chladí.
Dobrá rada. Kto obľubuje vôňu škorice, klinčekov a vanilky, pridá ich k macerovaniu (lúhovaniu) višní v alkohole. Griotku nádherne prevoňajú, dodajú na výnimočnej chuti. Zvyšné ovocie môžeme využiť na prípravu džemu na koláč, pridať do zmrzlinových pohárov, rôznych dezertov, či urobiť višne v čokoláde. Konzumujeme však s mierou, lebo obsahujú alkohol.
množstvo ingrediencií v recepte = cca 2x 0,7 l fľaša griotky
1 porcia = cca 0,05 l
Kroky
1 Hotové |
Nazbierame pekné zrelé višne, najlepšie sú samozrejme domáce. Tonka moja, ďakujem. Na prípravu domácej griotky môžeme višne odkôstkovať, alebo ani nemusíme. Ja som ich tentokrát nechala aj s kôstkami. Stopky a lístky odstránime, višne dobre umyjeme a osušíme papierovým obrúskom. Do hrnca (zvyknem používať, keď nemám sklo) alebo 4 litrového skla vložíme višne. |
2 Hotové |
Višne môžeme zasypať cukrom hneď, ale ani vôbec nemusíme, môžeme ho pridať až po lúhovaní. Višne zalejeme rumom (prípadne iným alkoholom). V poslednej dobe robím všetky likéry takto jednoducho. Ovocie zalejem iba alkoholom, a až nakoniec doladím chuť likéru. Višní môžeme pridať aj viac, dôležité je, aby boli višne (ovocie) zaliate alkoholom, cca 2 cm nad ich povrch. |
3 Hotové |
Hrniec s višňami a rumom prikryjeme tanierom, sklenený pohár uzavrieme viečkom. Počas lúhovania višne občas premiešame, vitamíny a minerály sa ľahšie uvoľnia. Griotku necháme lúhovať cca 8 týždňov pri izbovej teplote, na tmavom mieste. Potom likér scedíme cez husté sitko. Prisypeme cukor podľa chuti - akú sladkú griotku chceme. Premiešame, cukor necháme dobre rozpustiť. |
4 Hotové |
Domácu griotku nalievame do sklenených fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste. Najlepšie chutí dobre vychladená, keď si ju vychutnávame s priateľmi. Zvyšné višne použijeme na višne v čokoláde či na prípravu rôznych koláčov, dezertov, zákuskov, tort. Pozor však, sú napité rumom. Môžeme si z nich uvariť aj džem, ako som to urobila ja. Višne však pred varením džemu odkôstkujeme. |