Ingrediencie:
- 22-25 Vlašské orechypodľa veľkosti - ešte mäkké zelené plody, bez drevenej škrupinky
- 1,5 kg Kryštálový cukoralebo cukor trstinový
- 2 l Alkoholvodka 40%, biely rum, slivovica, alebo domáca pálenka
-
NA DOCHUTENIE LIKÉRU
- 20 ks Klinčekymôžeme ich aj podrviť
- 2 ks Celá škoricamôžeme ju aj nalámať
- 40 zrniečok Káva zrnkovázrnká kávy
- 2-3 ks Pomarančpodľa veľkosti, nakrájame na plátky
- 1 ks Citrónalebo limetka, nakrájame na plátky
- 1 ks Vanilkový cukoralebo vanilkový lusk
Popis:
Babičkina orechovica – najlepší domáci recept. Poctivý Jánsky likér zo zelených mladých orechov plný zdravia. Je to sezónny recept, pretože orechy zbierame najlepšie na Jána (24. júna). Zbierať ich však môžeme podľa sezóny, keď sú orechy ešte mäkké, zelené, bez škrupiniek. Fajnový orechový likér rozhodne vyskúšajte, prípravu zvládnu aj začiatočníci. Je úžasný, prekvapí Vás svojou dokonalou nezameniteľnou chuťou.
Zelené orechy obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Vynikajúce pri únave a depresii, napomáhajú pri liečbe respiračných ochorení, detoxikujú organizmus.
Orechový likér má výborné liečivé účinky – pomáha pri žalúdočných problémov, prečisťuje žalúdok, pečeň, krv, skvelý aj pri liečbe anémie. Užívanie podporuje činnosť štítnej žľazy, trávenie, odhlieňuje.
Hľadáte babičkine recepty z prírody? Vyskúšajte aj recept na domáci kolagénový olej zo sedmokrásky , osvedčený cibuľový sirup proti kašľu, či sezónny recept na vynikajúci bazový sirup alebo bazový med .
zber zelených mladých orechov: od polovice júna do začiatku júla (plody musia byť mäkké, bez drevených škrupiniek)
dĺžka lúhovania orechov: 2-3 mesiace (aj dlhšie)
skladovanie hotového orechového likéru: v chladničke, vydrží aj do druhej sezóny
užívanie orechového likéru: preventívne – najlepšie hneď ráno, na lačno 1 malá lyžička alebo malý pohárik, môžeme ho zriediť aj vo vode
Dobrá rada. Na prípravu domácej orechovice zvolíme vodku, môžeme slivovicu, domácu pálenku, vynikne však aj biely rum. Treba rátať, že domáce pálenky majú vyšší obsah alkoholu, likér bude ostrejší. Nezabúdame, orechy musia byť v alkohole ponorené. Vylúhované orechy môžeme ďalej konzumovať, nie však všetky naraz, pretože obsahujú alkohol. Využiť sa dajú ako náplň do koláčov, zákuskov. Ak orechy ihneď neskonzumujeme, vysušíme ich, tak pomelieme. Mletú orechovú zmes uskladníme v dóze. Čo poviete?
množstvo ingrediencií v recepte = cca 2,5 l domáceho orechového likéru
Kroky
1 Hotové |
Orechy na domáci orechový likér zbierame mladé, zelené, približne od polovice júna do začiatku júla, podľa sezóny, najlepšie na Jána (24.6.). Je dôležité, aby boli orechy mäkké, bez drevenej škrupinky. Pomaranče a citrón (limetku) nakrájame na plátky, nešúpeme, keď ich máme v BIO kvalite. Ak nie, citrusy ošúpeme. Pripravíme si čistý väčší sklenený uzatvárateľný pohár. Pohár s likérom môžeme uzavrieť aj celofánom a gumičkou. |
2 Hotové |
Mladé zelené orechy dobre umyjeme, dôkladne osušíme. Orechy krájame na štvrtinky alebo plátky. Do väčšieho skleneného pohára postupne ukladáme - vrstvíme nakrájané orechy, tie zasypeme kryštálovým (trstinovým) cukrom, prekladáme ešte plátkami pomaranča, citróna (limetky). Na dochutenie pridáme aj zrnkovú kávu. Klinčeky i celú škoricu môžeme do likéru podrviť. Všetko zalejeme vodkou - podľa potreby. |
3 Hotové |
Nezabúdame, orechy musia byť zaliate. Vodka je vhodnejšia ako domáce pálenky, lebo je jemnejšia. Pre lahodnú chuť môžeme zvoliť biely rum. Takto pripravené orechy v skle uložíme napríklad na parapet okna, môžeme ponechať aj v miestnosti. Domáci orechový likér necháme lúhovať (macerovať) 2-3 mesiace. Občas ho skontrolujeme, premiešame alebo pohrkáme. Postupne začne likér tmavnúť, bude až úplne hnedastý. |
4 Hotové |
Ak by sa orechy príliš "napili", môžeme pridať ešte alkohol. Po 8-12 týždňoch domácu babičkinu orechovicu zlejeme, všetko dôkladne vytlačíme. Orechový likér precedíme a ochutnáme. Ak je málo sladký, pridáme ďalší cukor a necháme lúhovať dovtedy, pokiaľ sa cukor v likéri nerozpustí. Orechovicu nalievame do uzatvárateľných sklenených fliaš a uložíme do chladničky. Zvyšné orechy môžeme pomlieť a pridať do koláčov. |
5 Hotové |
Orechový likér chutí neskutočne fajnovo. Najlepší je na Vianoce, dobre vychladený, samozrejme, ak sme trpezliví, vydržíme čakať. Chuť orechového likéru si pripravíme podľa vlastnej chuti. Zvoliť môžeme citrón či limetku, pomaranče - pre ovocnú chuť. Zrnká kávy dodajú (podľa mňa) dokonalosť. Škorica a klinčeky domáci liečivý likér nádherne prevoňajú. Celé čierne i nové korenie, ale aj čierny sypaný čaj dodajú zasa korenistú chuť. |
4 Komentáre Skryť komentáre
Koľko tých orechov a iných ingrediencií. Ďakujem pekne s pozdravom Fottova
Ak pozerate stranku cez mobil tak polozku ingrediencie a vedla je znamienko + na to kliknut a otvori sa Vam ponuka
S pozdravom
Orechovicu robíme už niekoľko rokov. Lúhujeme to s vodkou, rumom, cukrom a škoricou. Po vylúhovaní ju už ale neskladujeme v chladničke. Veľmi dobre zaberá na boľavé brucho 😉
Pekný deň Tamarka, ďakujem za komentár. Je pravda, likér z alkoholu nemusíme skladovať v chladničke, ale dobre vychladená orechovica chutí naozaj fantasticky.😉