0 0
Sviečková na smotane, RECEPT na zdravú sviečkovú

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
1,3 kg Hovädzie mäso alebo mäso podľa výberu
3 PL Maslo na restovanie zeleniny
2 PL Olej na opekanie mäsa
2 ks Cibuľa alebo 1/2 póru
6 ks Mrkva stredná veľkosť
3 ks Petržlen stredná veľkosť
0.5 ks Zeler zeler strednej veľkosti
0.5 ks Kaleráb kaleráb strednej veľkosti
NA DOCHUTENIE
Soľ podľa chuti
Mleté čierne korenie podľa chuti
Mletá červená paprika podľa chuti
Kurkuma podľa chuti
Drvená rasca podľa chuti
5 guličiek Celé čierne korenie
3 guličky Nové korenie
1 ks Bobkový list 1-2 kusy, podľa veľkosti
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
Horčica podľa chuti
Citrónová štava podľa chuti
NA ZJEMNENIE
2 dl Šľahačková smotana podľa chuti, môžeme aj vynechať
NA DOZDOBENIE
Citrón plátky citróna
Brusnice alebo brusnicový džem

Nutričné informácie

1
Porcia
280
kcal

Sviečková na smotane, RECEPT na zdravú sviečkovú

Tip pre vás. Ak chceme sviečkovú ešte lahodnejšiu, dodať jej krémovosť, na zjemnenie pridáme šľahačkovú smotanu. Treba však rátať s kalóriami.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Ľahko a rýchlo
  • Večierky a akcie
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

  • NA KONEČNÉ DOCHUTENIE

  • NA ZJEMNENIE

  • NA DOZDOBENIE

Popis:

Zdieľať

Sviečková na smotane bez štipky múky, plná zdravej zeleniny. Skvelá pochúťka z jedného hrnca pre celú rodinu. Vyskúšajte môj recept, je jednoduchý, príprava vhodná aj pre začiatočníkov. Garantujem vám, že si pochutíte. Dobrú chuť želám.

Výber mäsa do sviečkovej je iba na nás. Môžeme zvoliť mäso hovädzie (vhodná je hovädzia sviečkovica, ale aj hovädzie zadné, kto má rád šťavnatejšie mäso, chutná je kližka či hovädzí krk), bravčové stehno alebo morčacie stehno. Mäso môžeme uvariť v polievke, zároveň si pripravíme chutný mäsový vývar, a máme kompletný nedeľný obed. Mäsko do domácej sviečkovej urobíme aj tak, že ho opečieme a spolu so zeleninou podusíme.

Ja do sviečkovej pridávam vždy veľmi veľa koreňovej zeleniny, aby bola plná živín a vitamínov, smotanu vynechávam. Zelenina omáčku úžasne zahustí. Samotná zeleninová omáčka chutí úžasne k cestovinám, zemiakovej kaši, aj takto, bez mäsa. Vyskúšajte.

Je mnoho klasických receptov na sviečkovú na smotane. Tento recept je tradičný u nás doma, podľa mojich svokrovcov. Nie je to taká česká klasika so slaninkou, ale je to výborná kombinácia kvalitného mäsa a väčšieho množstva zeleniny.

Dobrá rada. Keď si sviečkovú na smotane pripravíme deň vopred, mäso necháme nakrájané v omáčke uložené v chlade odležať, chute sa nádherne prepoja, sviečková bude ešte delikátnejšia.

Kroky

1
Hotové

Na prípravu sviečkovej na smotane môžeme zvoliť uvarené mäso z polievky alebo mäso opečieme a podusíme spolu so zeleninou. Ak mäso nevaríme, umyjeme ho, dobre osušíme, odblaníme a z každej strany potrieme obľúbeným korením.

2
Hotové

Zeleninu - mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb (môžeme aj vynechať) ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kusy. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Ak zvolíme namiesto cibule pór, umyjeme ho a nakrájame. Väčší hrniec rozohrejeme.

3
Hotové

Pridáme olej (2 PL). Okorenené mäso opekáme z každej strany, aby sa zatiahlo, uzavrelo sa. Takto opečené ostane vo vnútri šťavnaté. Keď mäso varíme v polievke na vývar, na masle orestujeme iba cibuľu alebo pór do sklovita. Postupne pridáme zeleninu.

4
Hotové

Keď máme mäso opečené, vyberieme ho. Pridáme trošku masla a cibuľu (pór) orestujeme do sklovita. Potom vložíme mrkvu a restujeme 5 minút, aby pustila peknú farbu. Restovanie zeleniny je veľmi dôležité, chute zeleniny sa do omáčky nádherne uvoľnia.

5
Hotové

Pridáme ďalšiu nakrájanú zeleninu (petržlen, kaleráb, zeler). Zeleninu restujeme ešte ďalších 10 minút. Pridáme korenie podľa chuti - soľ, kurkumu, drvenú rascu, celé čierne korenie, nové korenie (guličky počítame, neskôr ich potrebujeme vybrať), bobkový list.

6
Hotové

Ak dusíme mäso so zeleninou, opečené mäso vložíme k zelenine. Spolu povaríme do mäkka. Trvá to približne 1,5 hodiny. Záleží to od veľkosti a kvality mäsa. Mäso so zeleninou podlievame podľa potreby horúcou vodou alebo vývarom. Vývar dodá lepšiu chuť.

7
Hotové

Keď pripravujeme iba samotnú sviečkovú omáčku, orestovanú zeleninu s korením tiež podlejeme horúcou vodou alebo vývarom podľa potreby, dusíme do mäkka. Samotná zelenina potrebuje na zmäknutie menej času, cca 40 minút, podľa veľkosti zeleniny.

8
Hotové

Dusenie sledujeme, aby sa nám sviečková neprichytila. Keď je mäso a zelenina mäkká, mäso, bobkový list a guličky korenia vyberieme. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom do krémovej konzistencie. Omáčku ochutnáme, skontrolujeme hustotu.

9
Hotové

Zeleninovú omáčku vrátime na sporák, zriedime podľa potreby horúcou vodou, vývarom, dochutíme citrónovou šťavou, horčicou a prevaríme. Na zjemnenie môžeme pridať šľahačkovú smotanu, dodá krémovosť. Opečené mäso (mäsko z polievky) nakrájame.

10
Hotové

Nakrájané plátky mäsa vložíme do omáčky, prehrejeme. Domácu sviečkovú podávame s parenou knedľou, niekto ju má rád s cestovinami. Sviečkovú dozdobíme plátkami citróna a brusnicami, brusnicovým džemom. Dokonalá, zdravá a chutná sviečková.

Martina

Hlivová polievka
predchádzajúci
Hlivová polievka so zeleninou – zdravý a chutný RECEPT
Kuracie placky s lečom
ďalšií
Kuracie placky s lečom, skvelý recept na MINÚTKU
Hlivová polievka
predchádzajúci
Hlivová polievka so zeleninou – zdravý a chutný RECEPT
Kuracie placky s lečom
ďalšií
Kuracie placky s lečom, skvelý recept na MINÚTKU

Pridajte svoj komentár