Ingrediencie:
- 1,3 kg Hovädzie mäsoalebo mäso podľa výberu
- 3 PL Maslona restovanie zeleniny
- 2 PL Olejna opekanie mäsa
- 2 ks Cibuľaalebo 1/2 póru
- 6 ks Mrkvastredná veľkosť
- 3 ks Petržlenstredná veľkosť
- 0.5 ks Zelerzeler strednej veľkosti
- 0.5 ks Kalerábkaleráb strednej veľkosti
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
- Mletá červená paprikapodľa chuti
- Kurkumapodľa chuti
- Drvená rascapodľa chuti
- 5 guličiek Celé čierne korenie
- 3 guličky Nové korenie
- 1 ks Bobkový list1-2 kusy, podľa veľkosti
-
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
- Horčicapodľa chuti
- Citrónová štavapodľa chuti
-
NA ZJEMNENIE
- 2 dl Šľahačková smotanapodľa chuti, môžeme aj vynechať
-
NA DOZDOBENIE
- Citrónplátky citróna
- Brusnicealebo brusnicový džem
Popis:
Sviečková na smotane bez štipky múky, plná zdravej zeleniny. Skvelá pochúťka z jedného hrnca pre celú rodinu. Vyskúšajte môj recept, je jednoduchý, príprava vhodná aj pre začiatočníkov. Garantujem vám, že si pochutíte. Dobrú chuť želám.
Výber mäsa do sviečkovej je iba na nás. Môžeme zvoliť mäso hovädzie (vhodná je hovädzia sviečkovica, ale aj hovädzie zadné, kto má rád šťavnatejšie mäso, chutná je kližka či hovädzí krk), bravčové stehno alebo morčacie stehno. Mäso môžeme uvariť v polievke, zároveň si pripravíme chutný mäsový vývar, a máme kompletný nedeľný obed. Mäsko do domácej sviečkovej urobíme aj tak, že ho opečieme a spolu so zeleninou podusíme.
Ja do sviečkovej pridávam vždy veľmi veľa koreňovej zeleniny, aby bola plná živín a vitamínov, smotanu vynechávam. Zelenina omáčku úžasne zahustí. Samotná zeleninová omáčka chutí úžasne k cestovinám, zemiakovej kaši, aj takto, bez mäsa. Vyskúšajte.
Je mnoho klasických receptov na sviečkovú na smotane. Tento recept je tradičný u nás doma, podľa mojich svokrovcov. Nie je to taká česká klasika so slaninkou, ale je to výborná kombinácia kvalitného mäsa a väčšieho množstva zeleniny.
Dobrá rada. Keď si sviečkovú na smotane pripravíme deň vopred, mäso necháme nakrájané v omáčke uložené v chlade odležať, chute sa nádherne prepoja, sviečková bude ešte delikátnejšia.
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové |
|
5 Hotové |
|
6 Hotové |
|
7 Hotové |
|
8 Hotové |
|
9 Hotové |
|
10 Hotové |