Ingrediencie:
- 45 ks Kvet baza čierna
- 2 L Vodaprevarená ochladená voda
- 3 ks Citrónnajlepśie BIO citrón
- 1.5 kg Kryštálový cukoralebo trstinový cukor
- 2 čl Kyselina citrónováčajové lyžićky
Popis:
Domáce sirupy sú veľmi obľúbené, pretože v lete poslúžia na prípravu skvelých ovocných limonád, v zime doladia chuť čaju. Čo poviete na úžasný domáci bazový sirup? Keď neviete ako na to, nech sa páči. Ponúkam vám podrobný fotorecept na prípravu fantastického sirupu z bazy čiernej. Garantujem vám, že si ho vaše deti zamilujú. Sirup z bazy čiernej je veľmi chutný a voňavý. Kvety bazy čiernej nájdeme na konci jari a začiatku leta. Baza čierna má podmanivú vôňu a mnoho benefitov pre naše zdravie – ukľudňujúce, analgetické, protivírusové, antioxidačné, protizápalové. Baza má výnimočné terapeutické a imunitné vlastnosti. Rastie takmer všade.
Dobré rady pri príprave.
- Čistota fliaš. Dbáme na to, aby boli sklenené fľaše dôkladne čisté, pretože by sa mohol bazový sirup pokaziť. Fľaše (poháre) je vhodné vysterilizovať v rúre pri teplote 100 oC cca 20 minút.
- Ak nemáme sklenené fľaše, domáci bazový sirup môžeme nalievať do sklenených pohárov so závitom. Sirup nalejeme do pohárov 0,5 cm pod okraj, dobre ich uzavrieme a potom otočíme hore dnom. Poháre prikryjeme dekou, necháme takto uložené do druhého dňa. Je to naozaj istota, že sa vám bazový sirup nepokazí.
- Hrubé stonky bazy čiernej vždy odstránime, pretože sú zdraviu škodlivé.
- Citróny na prípravu bazového sirupu sú najlepšie v BIO kvalite. Citrónová šupka dodá domácemu bazovému sirupu skvelú chuť a arómu.
- Na dlhšie uskladnenie bazového sirupu pridáme k vareniu domáceho sirupu aj kyselinu citrónovú.
- Ak chceme bazový sirup zdravší, kyselinu citrónovú nepridávame. Sirup však skladujeme v chladničke a skonzumujeme do dvoch týždňov.
- Po otvorení sirupovej fľaše, bazový sirup skladujeme výlučne v chladničke, pretože by sa mohol pokaziť.
Počet porcií: cca 3 fľaše (podľa veľkosti)
Necháme vylúhovať 24 hodín.
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové 24 hod. |
Vyluhujeme |
5 Hotové 10 min. |
|
6 Hotové |