Ingrediencie:
- 600 g Rybyna jednu porciu rátame 130-150g
-
NA DOCHUTENIE RÝB NA PANVICI
- podľa chuti Soľ
- podľa chuti Mleté čierne korenie
- podľa chuti Mletá červená paprika
- podľa chuti Granulovaný cesnak
- štipka Kurkuma
-
NA OPEKANIE RÝB NA PANVICI
- 2 PL Maslonajlepšie maslo ghee
- 2 PL Olej
Popis:
Ako dlho piecť rybu na panvici ?. Viete ako správne pripraviť rybu na panvici, aby ostala vo vnútri úžasne šťavnatá? Stavte na istotu podľa nášho overeného receptu.
Ryby pripravujeme na mnoho spôsobov. Najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom – klasické opečenie na panvici. Akú panvicu vybrať, začíname kožou hore alebo dole? Maslo či olej, ktoré korenie? Nech sa páči, čítajte ďalej.
Na opekanie rýb vyberieme kvalitnú panvicu, ktorá nepripaľuje. Môžeme zvoliť aj originál panvicu na ryby. Najlepšie na pečenie – maslo ghee alebo olej repkový, majú totiž vysoký stupeň zadymenia. Maslo dodá rybám vynikajúcu chuť, vôňu i nádhernú zlatistú farbu. Veľmi dôležitá je teplota, rybu vkladáme stále do rozpáleného tuku. Ak máme ryby s kožou, vždy začíname kožou dole. Keď je ryba od spodu do polovice zatiahnutá, zospodu i zlatistá, vtedy ju opatrne otočíme. Dĺžka pečenia – cca 4 minúty z každej strany, podľa potreby. Ryby by nemali pri opekaní plávať v tuku. Na dochutenie nám postačí iba obyčajná soľ i bylinky, chuť dodá i mleté čierne korenie, mletá červená paprika, kurkuma i sušený cesnak.
Ryby – bohatým zdrojom vitamínov, cenných minerálnych látok, dôležitých stopových prvkov, ale aj kvalitných bielkovín. Vitamíny A, B, C, D – dôležitý význam pre stavbu a posilňovanie kostí. Minerály selén, zinok, draslík, horčík – potrebné pre stavbu buniek. Železo vynikajúce pre krvotvorbu, jód zasa pre správnu funkciu štítnej žľazy.
Vedeli ste?
Losos, úhor a makrela patria k takzvaným tučným rybám. Losos má najvyšší obsah omega-3 mastných kyselín, tuniak zasa najvyšší obsah bielkovín. Tresku obyčajnú i škvrnitú zaraďujeme zasa medzi netučné ryby. Na prípravu ryby na masle – vhodná treska, tuniak, losos, makrela, ale aj filety pstruha. Dĺžka opekania závisí vždy od veľkosti a hrúbky rýb (filetov). Je dôležité, aby sa ryba dobre prepiekla, nebola surová, ale najdôležitejšie, aby ostala fajnovo šťavnatá. Čím je ryba čerstvejšia, tým vyššia výživová hodnota. Rybie mäso obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre ľudské telo životne dôležité. Ryby patria medzi najzdravšie potraviny, pretože obsahujú zdravé tuky, preto by sme ich mali dopriať pravidelne.
Hľadáte recepty z rýb? Vyskúšajte naše fantastické pomazánky – skvelá rybacia alebo lososovo-mrkvová . Skúste aj vynikajúceho lososa na panvici, alebo úžasnú tresku na masle. Top retro šalát – domáca treska , ktorá sa teší veľkej obľube.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
na jednu porciu rátame cca 130-150 g obľúbenej surovej ryby
Kroky
1 Hotové |
Ryby zvolíme chladené alebo mrazené (mrazené necháme najprv rozmraziť). Filety z obľúbených rýb umyjeme, dôkladne osušíme, okoreníme korením podľa chuti. Môžeme použiť aj hotové korenie na ryby. Rybu solíme až na úplný koniec. Na opekanie pripravíme kvalitnú panvicu, ktorú rozohrejeme, pridáme maslo a olej. Ak pridáme iba maslo, nezabúdame, že rybu opekáme na nižšej teplote, pretože klasické maslo má nižší stupeň zadymenie. Preto je vhodná kombinácia oleja a masla. |
2 Hotové |
Do rozohriateho tuku (panvica musí byť dobre rozohriata) vložíme filety rýb, ktoré opekáme na strednom stupni z každej strany. Ak máme rybu s kožou, vždy začíname na strane s kožou. Ryby opekáme cca 4 minút z jednej strany - rybka musí zbelieť do polovice. Ak je ryba zo spodu aj zlatistá, tak ju opatrne otočíme, a dopekáme z druhej strany tiež dozlata. Trvá to približne 3 minúty, podľa potreby. Panvicu môžeme odstaviť zo sporáka a rybu nechať na horúcej panvici ešte dôjsť. |
3 Hotové |
Dĺžka opekania rýb záleží od ich veľkosti - hrúbky filetov. Čas pečenia je veľmi dôležitý, aby sme pripravili ryby šťavnaté, nie vysušené a tvrdé. Hotové ryby dosolíme a ihneď podávame, vtedy chutia najlepšie. Vynikajúcou prílohou sú opekané či štuchané zemiaky, zemiaková kaša, zeleninové pyré či grilovaná zelenina. Skvelou voľbou sú obľúbené zeleninové šaláty. Rýchly zdravý obed i fit večera pre celú rodinu. Príprava nám zaberie iba pár minút, naše zdravie sa nám poďakuje. |