Ingrediencie:
- 1 ks Tekvica hokkaidotekvica strednej veľkosti, cca 15 cm
- 2 ks Vajce
- 500 g Polohrubá múkaaj viac či menej, cca 500 g alebo podľa potreby, môže byť aj múka špaldová či bezlepková
-
NA DOCHUTENIE GNOCCHI
- podľa chuti Soľ
- podľa chuti Mleté čierne korenie
-
NA VARENIE GNOCCHI
- 1 ML Soľ1 ML/malá lyžička alebo podľa chuti
-
NA OMASTENIE GNOCCHI
- 3 PL Masloroztopené maslo, aby sa gnocchi nezlepili, môžeme aj vynechať
Popis:
Tekvicové gnocchi recept – hokkaido gnocchi. Skvelá zdravá a jednoduchá príloha, ktorú sa rozhodne oplatí vyskúšať. Aj keď tekvicu hokkaido nemusíte, gnocchi z tekvice nie je vôbec cítiť – jemnučké a úžasne chutné. Výživný pokrm zdravého stravovania.
Šúpať alebo nešúpať tekvicu Hokkaido? Jednoznačne ponechať aj šupku. Aj keď je veľmi tvrdá, na prípravu potrebujete ostrý nôž, pečením alebo dusením šupka nádherne zmäkne. Práve šupka má najviac vitamínov a živín. Tekvicové gnocchi skvelý recept.
Vedeli ste?
Z minerálov obsahuje tekvica hokkaido luteín, draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík. V tekvici hokkaido majú zastúpenie vitamíny A, B, C, E a K. Tekvica má veľké množstvo kyseliny listovej a vlákniny. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je výbornou prevenciou proti chrípke a prechladnutiu. Obsahuje aj mnoho cenných minerálnych látok. Hokkaido tekvica – skutočná vitamínová bomba pre naše zdravie. S našim telom robí neskutočné zázraky.
Hľadáte overené a chutné recepty z tekvice? Vyskúšajte tie naše. Jednoduchá pečená tekvica hokkaido , skvelá nátierka z hokkaido tekvice , zdravé pyré aj pre najmenšie detičky či lahodná krémová tekvicová polievka . Kto obľubuje prívarky, tekvicový prívarok – skvelá voľba. Príloha z tekvice? Dokonalé tekvicové halušky, ktoré si zamilujete. Želáme dobrú chuť.
Dobrá rada. Zo striedky tekvice hokkaido môžeme uvariť skvelý zeleninový vývar plný živín. Ako na to? Dužinu zalejeme studenou vodou a varíme približne 1,5 hodiny. K vareniu pridáme aj strúčiky cesnaku, zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, a k tomu cibuľu alebo pór. Postupujeme ako pri klasickom vývare. Dochutíme iba soľou, vegetou (ak používame) a čiernym korením. Bylinky – petržlenová a zelerová vňať, ale i ligurček, zdravý zeleninový vývar prevoňajú.
Keď máme radi pálivé, pikantné chute, na dochutenie gnocchi môžeme zvoliť roztlačený cesnak alebo nadrobno nakrájanú chilli papričku (chilli korenie). Zdravšia verzia gnocchi – keď pridáme múku špaldovú, tá je však hutnejšia, pridáme jej vždy menej. Intolerancia na lepok? Použijeme osvedčenú bezlepkovú múku.
množstvo ingrediencií v recepte = cca 6 porcií
Kroky
1 Hotové |
Tekvica hokkaido. Najlepšia z vlastnej záhradky, alebo, ak ju dostaneme od dobrej priateľky. Jednoducho, skvelá tekvica hokkaido v BIO kvalite. Tekvicu dostať kúpiť na tradičných trhoch, bežne aj v obchodoch. V našom recepte sme mali tekvicu veľkosti cca 15 cm. Pomer surovín zvolíme vždy podľa veľkosti tekvice - dôležité je cesto na gnocchi - nesmie byť ani príliš riedke, ani veľmi tuhé. |
2 Hotové |
Tekvicu hokkaido dobre umyjeme, osušíme a rozpolíme. Robíme to opatrne, šupka je zvyčajne dosť tvrdá. Z rozpolenej tekvice vyberieme dužinu. Dužinu môžeme využiť na prípravu domáceho zeleninového vývaru. Pripravenú tekvicu nakrájame na menšie mesiačiky. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie, uložíme čistú tekvicu (bez korenín i oleja). Upečieme do mäkka. |
3 Hotové |
Pečieme pri teplote 180 stupňov C cca 30-40 minút, podľa potreby, necháme dôkladne vychladnúť. Do väčšieho hrnca pridáme vodu a soľ, dáme variť. Upečenú tekvicu vložíme do väčšej misy, rozmixujeme ponorným mixérom na kašu. Pridáme vajcia a koreniny (soľ, môžeme i mleté čierne korenie). Tekvicové pyré dobre premiešame, postupne zapracujeme múku podľa potreby. |
4 Hotové |
Zvoliť môžeme múku klasickú - pšeničnú polohrubú, ale i múku špaldovú (tá je hutnejšia, pridáme jej vždy o trošku menej ako múku klasickú) či overenú múku bez lepku. Pridáme približne 500 g múky, aj viac. Množstvo múky záleží od veľkosti tekvice a vajec, ale aj od múky, ako dokáže pohltiť tekutinu. Vypracujeme domáce tekvicové cesto na gnocchi, ktoré má byť elastické, nie príliš tuhé. |
5 Hotové |
Z tekvicového cesta robíme šúľky, z ktorých krájame menšie kúsky - gnocchi. Veľkosť gnochci je iba na nás, mali by mať však cca 2 cm. Rátame, že varením ešte zväčšia svoj objem. Pri ich tvarovaní si pomáhame ďalšou múkou, aby sa nelepili. Jednotlivé hotové kúsky môžeme ešte dotvarovať rukami, alebo "pošúľkať" na drevenej doske, prípadne použijeme tvorítko na domáce gnochci. |
6 Hotové |
Pripravené domáce gnochci vkladáme do vriacej vody, zakaždým premiešame. Teplotu znížime na stredný stupeň. Tekvicové gnochcci varíme od zovretia cca 8-10 minút podľa potreby. Tak gnochci prepláchneme horúcou vodou a scedíme. Môžeme do nich primiešať aj teplé roztopené maslo, aby sa spolu nelepili. Podávať ich môžeme na slano ako prílohu, výborné sú aj nasladko. |
7 Hotové |
Domáce tekvicové (hokkaido) gnochci sú fantastické k rôznym omáčkam - zeleninovým, smotanovým, syrovým. Stačí pridať ešte grilovanú rybu či grilované kuracie prsia, úžasne ladia aj s tofu. Výborné gnochci k perkeltu, alebo paprikášu, dusenému bravčovému i hovädziemu mäsu. Tekvicové gnochci na sladko? Áno, úžasne. Stačí pridať opraženú strúhanku a roztopené maslo. |