Ingrediencie:
- 1 ks Tekvica1 menšia tekvica, alebo 1/2 väčšej tekvice
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti
- 2 PL MasloPL/polievková lyžica, alebo olej
-
NA DOCHUTENIE PRÍVARKU
- 1-2 ks Bobkový listpodľa chuti
- Soľpodľa chuti, potreby
- 0.5 ML KurkumaML/malá lyžička - výborná proti zápalom, skvelá aj na kĺby
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti
- 1 štipka Mletá rascamôže byť aj rasca celá či drvená - podľa chuti
-
NA ZÁLIEVKU (ZAHUSTENIE)
- 300-500 ml Mliekopodľa potreby - hustoty prívarku
- 1 PL Hladká múkaPL/polievková lyžica, plnšia, nie však kopcovitá, alebo PL Solamylu
- 200 ml Šľahačková smotanaalebo podľa balenia - 180 ml, 250 ml
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
- Citrónová štavapodľa chuti, dodá prívarku sviežosť
- Kôporpodľa chuti, dodá prívarku zaujímavú chuť
Popis:
Výborný tekvicový prívarok z maslovej tekvice – TOP recept. Fantastický zeleninový prívarok – jednoduchý a rýchly domáci recept aj pre začiatočníkov. Tradičný prívarok z tekvice – jedlo nášho detstva. Vynikajúci s chlebíkom, zemiakmi s maslom, k tomu vajíčko uvarené natvrdo či namäkko, ale aj s volským okom, párkami, opečeným špekáčikom. Úžasne ladí s klobáskou či poduseným mäsom na prírodno. Skvelá tradičná pochúťka, tip na chutný obed či večeru. Dobrú chuť želám.
Tekvica (maslová, tekvica hokkaido, špagetová tekvica, veľmi obľúbený patizón i cuketa). Super zdravá zelenina, ktorá má vysoký obsah antioxidantov a vitamínov. Vitamíny – A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Minerály – železo, draslík, meď, zinok, mangán, horčík, vápnik. Tekvica podporuje zdravé trávenie, udržiava mladosť, posilňuje imunitný systém. Vynikajúca tiež pre zdravé oči, pokožku, prospieva aj správnej funkcii srdca. Výborná zelenina pri chudnutí, pre svoj nízky kalorický index. Ako bonus, tekvicové semienka spomaľujú starnutie, to nás ženy určite poteší. Jedlá z tekvice – vhodné pre budúce mamičky, aj ako prvé príkrmy pre najmenšie detičky.
Hľadáte recepty z tekvice? Vyskúšajte aj naše úžasné tekvicové halušky ODKLIK. Tekvica hokkaido? Lahodná krémová tekvicová polievka ODKLIK, úžasná pečená tekvica s cesnakom ODKLIK. Možno Vás zaujme článok o tekvici hokkaido – oranžovom zázraku pre naše zdravie.
Dobrá rada. Na zahustenie prívarku z tekvice pridáme múku, môžeme zvoliť aj Solamyl. Tak pripravíme tekvicový prívarok bez lepku. Pri intolerancii na mliečnu laktózu prilejeme bezlaktózové mlieko a smotanu. Maslo pridáme tiež bez laktózy, alebo ho zameníme za olej. Chutný tekvicový prívarok pre celú rodinu.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
Kroky
1 Hotové |
Tekvicu umyjeme, osušíme. Tak ju rozpolíme, odstránime striedku (dužinu). Ak máme tekvicu mladú (najlepšie odtrhnutá ihneď zo záhradky) s mäkkou šupkou, tekvicu nastrúhame na rezančeky (ako na jablká). Keď je tekvica staršia, šupka tvrdšia, tekvicu radšej ošúpeme. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. |
2 Hotové |
Kvalitný hrniec rozohrejeme, pridáme maslo (alebo aj olej) a nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Keď je fajnovo voňavá, vložíme nastrúhanú tekvicu. K tekvici pridáme korenie - bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, kurkumu, rascu. Tekvicu orestujeme za stáleho miešania, pustí fajnovú vlastnú šťavu. |
3 Hotové |
Tekvicu podlejeme trochou vody, len aby bola ponorená a dusíme pod pokrievkou 5 minút. Do uzatvárateľného pohára pridáme 3 dl mlieka a lyžicu hladkej múky (nie kopcovitú, iba trošku plnšiu). Pohár uzavrieme viečkom, dobre pretrepeme, aby neboli hrudky. Zálievku prilejeme k cukete, pridáme aj smotanu. |
4 Hotové |
Prívarok povaríme cca 10 minút, aby zhustol. Hustotu tekvicového prívarku si zvolíme sami - podľa obľuby. Ak je tekvicový prívarok hustý, pridáme ďalšie mlieko na zriedenie. Ak je prívarok z tekvice redší, zahustíme ho ešte múkou, ktorú sme si rozmiešali v mlieku. Prívarok dochutíme ešte soľou, ak je treba. |
5 Hotové |