1 0
Tekvicový prívarok z maslovej tekvice, TOP recept

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
1 ks Tekvica 1 menšia tekvica, alebo 1/2 väčšej tekvice
1 ks Cibuľa cibuľa strednej veľkosti
2 PL Maslo PL/polievková lyžica, alebo olej
NA DOCHUTENIE PRÍVARKU
1-2 ks Bobkový list podľa chuti
Soľ podľa chuti, potreby
0.5 ML Kurkuma ML/malá lyžička - výborná proti zápalom, skvelá aj na kĺby
1 štipka Mleté čierne korenie alebo podľa chuti
1 štipka Mletá rasca môže byť aj rasca celá či drvená - podľa chuti
NA ZÁLIEVKU (ZAHUSTENIE)
300-500 ml Mlieko podľa potreby - hustoty prívarku
1 PL Hladká múka PL/polievková lyžica, plnšia, nie však kopcovitá, alebo PL Solamylu
200 ml Šľahačková smotana alebo podľa balenia - 180 ml, 250 ml
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
Citrónová štava podľa chuti, dodá prívarku sviežosť
Kôpor podľa chuti, dodá prívarku zaujímavú chuť

Nutričné informácie

1
Porcia
250
kcal

Tekvicový prívarok z maslovej tekvice, TOP recept

Tip pre vás. Na prípravu tekvicového prívarku je vhodná tekvica maslová. Zvoliť môžeme však aj tekvicu hokkaido, špagetovú tekvicu, i cuketu či patizón. Je to taktiež výborná voľba. Dokonalý zeleninový prívarok - fantastické jedlo bez mäsa. Lacný a úplne jednoduchý recept za pár minút.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE PRÍVARKU

  • NA ZÁLIEVKU (ZAHUSTENIE)

  • NA ĎALŠIE DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Výborný tekvicový prívarok z maslovej tekvice – TOP recept. Fantastický zeleninový prívarok – jednoduchý a rýchly domáci recept aj pre začiatočníkov. Tradičný prívarok z tekvice – jedlo nášho detstva. Vynikajúci s chlebíkom, zemiakmi s maslom, k tomu vajíčko uvarené natvrdo či namäkko, ale aj s volským okom, párkami, opečeným špekáčikom. Úžasne ladí s klobáskou či poduseným mäsom na prírodno. Skvelá tradičná pochúťka, tip na chutný obed či večeru. Dobrú chuť želám.

Tekvica (maslová, tekvica hokkaido, špagetová tekvica, veľmi obľúbený patizón i cuketa). Super zdravá zelenina, ktorá má vysoký obsah antioxidantov a vitamínov. Vitamíny – A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Minerály – železo, draslík, meď, zinok, mangán, horčík, vápnik. Tekvica podporuje zdravé trávenie, udržiava mladosť, posilňuje imunitný systém. Vynikajúca tiež pre zdravé oči, pokožku, prospieva aj správnej funkcii srdca. Výborná zelenina pri chudnutí, pre svoj nízky kalorický index. Ako bonus, tekvicové semienka spomaľujú starnutie, to nás ženy určite poteší. Jedlá z tekvice – vhodné pre budúce mamičky, aj ako prvé príkrmy pre najmenšie detičky.

Hľadáte recepty z tekvice? Vyskúšajte aj naše úžasné tekvicové halušky ODKLIK. Tekvica hokkaido?  Lahodná krémová tekvicová polievka ODKLIK, úžasná pečená tekvica s cesnakom ODKLIK. Možno Vás zaujme článok o tekvici hokkaido – oranžovom zázraku pre naše zdravie.

Dobrá rada. Na zahustenie prívarku z tekvice pridáme múku, môžeme zvoliť aj Solamyl. Tak pripravíme tekvicový prívarok bez lepku. Pri intolerancii na mliečnu laktózu prilejeme bezlaktózové mlieko a smotanu. Maslo pridáme tiež bez laktózy, alebo ho zameníme za olej. Chutný tekvicový prívarok pre celú rodinu.

množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie

Kroky

1
Hotové

Tekvicu umyjeme, osušíme. Tak ju rozpolíme, odstránime striedku (dužinu). Ak máme tekvicu mladú (najlepšie odtrhnutá ihneď zo záhradky) s mäkkou šupkou, tekvicu nastrúhame na rezančeky (ako na jablká). Keď je tekvica staršia, šupka tvrdšia, tekvicu radšej ošúpeme. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno.

2
Hotové

Kvalitný hrniec rozohrejeme, pridáme maslo (alebo aj olej) a nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Keď je fajnovo voňavá, vložíme nastrúhanú tekvicu. K tekvici pridáme korenie - bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, kurkumu, rascu. Tekvicu orestujeme za stáleho miešania, pustí fajnovú vlastnú šťavu.

3
Hotové

Tekvicu podlejeme trochou vody, len aby bola ponorená a dusíme pod pokrievkou 5 minút. Do uzatvárateľného pohára pridáme 3 dl mlieka a lyžicu hladkej múky (nie kopcovitú, iba trošku plnšiu). Pohár uzavrieme viečkom, dobre pretrepeme, aby neboli hrudky. Zálievku prilejeme k cukete, pridáme aj smotanu.

4
Hotové

Prívarok povaríme cca 10 minút, aby zhustol. Hustotu tekvicového prívarku si zvolíme sami - podľa obľuby. Ak je tekvicový prívarok hustý, pridáme ďalšie mlieko na zriedenie. Ak je prívarok z tekvice redší, zahustíme ho ešte múkou, ktorú sme si rozmiešali v mlieku. Prívarok dochutíme ešte soľou, ak je treba.

5
Hotové

Výborný tekvicový prívarok môžeme vylepšiť čerstvým kôprom, ktorý nakrájame nadrobno. Ak máme radi prívarky svieže, lahodné, ku koncu varenia pridáme citrónovú šťavu. Prívarok z tekvice podávame s chlebíkom či zemiakmi, duseným mäskom, párkami, vajíčkom na rôzne spôsoby. Dobrú chuť.

Martina

Cuketová polievka s haluškami
predchádzajúci
Jednoduchá cuketová polievka s haluškami – RECEPT
Krupicové halušky
ďalšií
Jednoduché krupicové halušky do polievky – RECEPT
Cuketová polievka s haluškami
predchádzajúci
Jednoduchá cuketová polievka s haluškami – RECEPT
Krupicové halušky
ďalšií
Jednoduché krupicové halušky do polievky – RECEPT

Pridajte svoj komentár