Ingrediencie:
- 32 ks Cviklastredná veľkosť
-
NA NÁLEV
- 1 L Vodaliter
- 4 PL Soľzarovnané polievkové lyžice
- 8 PL Kryštálový cukorzarovnané polievkové lyžice
- 1 ML Drvená rascamalá lyžička
- 4 guličky Celé čierne koreniemôžeme aj vynechať
- 12 PL Kvasný liehový ocotalebo podľa chuti, môže byť aj citrónová šťava
-
ĎALŠIE DOCHUTENIE
- Chrenpodľa chuti, čerstvý alebo sterilizovaný
Popis:
Strúhaná cvikla s chrenom – tradičná na Veľkú noc k veľkonočnej šunke, hrudke, pokrmom z vajec, obľúbená však počas celého roka k rôznym pochúťkam. Strúhaná cvikla s chrenom podporuje trávenie, preto výborne dopĺňa ťažšie stráviteľné jedlá.
Cvikla – super zdravá zelenina. Obsahuje vitamín A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálov je to sodík, draslík, vápnik a horčík. Má aj vysoký obsah kyseliny listovej. Cvikla omladzuje, chráni, spevňuje pokožku, kosti, pôsobí detoxikačne, podporuje peknú pleť, vlasy a nechty.
Dobrá rada. Ak cviklu budeme variť či piecť, musíme rátať s časom na jej tepelnú prípravu, potrebujeme približne hodinu. Môžeme si ju uvariť aj deň vopred, ušetríme čas pri samotnej príprave klasickej strúhanej cvikly. Bežne je dostupná v obchodoch už uvarená, vákuovo balená.
6x 700 ml pohár
Kroky
1 Hotové |
Cviklu so šupkou uvaríme alebo upečieme, necháme vychladnúť. Tak cviklu ošúpeme a nastrúhame na hrubšie (ako jablká na koláč) alebo jemnejšie rezančeky. Pripravíme si nálev. Do hrnca odmeriame vodu, pridáme soľ, cukor (mierka je zarovnaná polievková lyžica), ocot. Ak zvolíme citrónovú šťavu, do nálevu ju nepridávame, cviklu dochutíme citrónom až nakoniec. Nálev môžeme dochutiť aj rascou (drvená či mletá), ale aj celým čiernym korením - môžeme ich však vynechať. Nálev povaríme 10 minút, aby prešli chute, necháme vychladnúť. Pripravenú strúhanú cviklu zalejeme nálevom, dôkladne premiešame. Ak sa nám zdá málo ochutená, doladíme - vyvážime slanosť, sladkosť, kyslosť. |
2 Hotové |
Teraz môžeme pridať citrónovú šťavu a najemno nastrúhaný čerstvý či sterilizovaný chren. Čerstvý chren je ostrejší, pridávame ho opatrne. Pripravenú cviklu necháme odležať v chlade do druhého dňa, aby prešli chute. Hotovú cviklu dáme do čistých sklenených pohárov so šrubovacím viečkom. V chlade vydrží aj týždeň. Môžeme ju aj STERILIZOVAŤ, vydrží niekoľko mesiacov. POSTUP. Dôležité sú predovšetkým čisté poháre a viečka. Cviklu naplníme 0,5 cm pod okraj pohára, hrdlo dôkladne očistíme, viečkom pohár dobre uzavrieme. Do hrnca pridáme vodu, aby siahala do 2/3 pohárov. Od zovretia povaríme na strednom stupni 10 minút. Potom poháre s cviklou otočíme dnom hore, prikryjeme dekou, necháme vychladnúť. |