0 0
Strúhaná cvikla s chrenom – babičkin RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
32 ks Cvikla stredná veľkosť
NA NÁLEV
1 L Voda liter
4 PL Soľ zarovnané polievkové lyžice
8 PL Kryštálový cukor zarovnané polievkové lyžice
1 ML Drvená rasca malá lyžička
4 guličky Celé čierne korenie môžeme aj vynechať
12 PL Kvasný liehový ocot alebo podľa chuti, môže byť aj citrónová šťava
ĎALŠIE DOCHUTENIE
Chren podľa chuti, čerstvý alebo sterilizovaný

Nutričné informácie

1
Porcia
85
kcal

Strúhaná cvikla s chrenom – babičkin RECEPT

Tip pre vás. Keď si strúhanú cviklu s chrenom v pohároch sterilizujeme, nepokazí sa, vydrží nám aj niekoľko mesiacov.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA NÁLEV

  • ĎALŠIE DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Strúhaná cvikla s chrenom – tradičná na Veľkú noc k veľkonočnej šunke, hrudke, pokrmom z vajec, obľúbená však počas celého roka k rôznym pochúťkam. Strúhaná cvikla s chrenom podporuje trávenie, preto výborne dopĺňa ťažšie stráviteľné jedlá.

Cvikla – super zdravá zelenina. Obsahuje vitamín A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálov je to sodík, draslík, vápnik a horčík. Má aj vysoký obsah kyseliny listovej. Cvikla omladzuje, chráni, spevňuje pokožku, kosti, pôsobí detoxikačne, podporuje peknú pleť, vlasy a nechty.

Dobrá rada. Ak cviklu budeme variť či piecť, musíme rátať s časom na jej tepelnú prípravu, potrebujeme približne hodinu. Môžeme si ju uvariť aj deň vopred, ušetríme čas pri samotnej príprave klasickej strúhanej cvikly. Bežne je dostupná v obchodoch už uvarená, vákuovo balená.

6x 700 ml pohár

 

Kroky

1
Hotové

Cviklu so šupkou uvaríme alebo upečieme, necháme vychladnúť. Tak cviklu ošúpeme a nastrúhame na hrubšie (ako jablká na koláč) alebo jemnejšie rezančeky. Pripravíme si nálev. Do hrnca odmeriame vodu, pridáme soľ, cukor (mierka je zarovnaná polievková lyžica), ocot. Ak zvolíme citrónovú šťavu, do nálevu ju nepridávame, cviklu dochutíme citrónom až nakoniec. Nálev môžeme dochutiť aj rascou (drvená či mletá), ale aj celým čiernym korením - môžeme ich však vynechať. Nálev povaríme 10 minút, aby prešli chute, necháme vychladnúť. Pripravenú strúhanú cviklu zalejeme nálevom, dôkladne premiešame. Ak sa nám zdá málo ochutená, doladíme - vyvážime slanosť, sladkosť, kyslosť.

2
Hotové

Teraz môžeme pridať citrónovú šťavu a najemno nastrúhaný čerstvý či sterilizovaný chren. Čerstvý chren je ostrejší, pridávame ho opatrne. Pripravenú cviklu necháme odležať v chlade do druhého dňa, aby prešli chute. Hotovú cviklu dáme do čistých sklenených pohárov so šrubovacím viečkom. V chlade vydrží aj týždeň. Môžeme ju aj STERILIZOVAŤ, vydrží niekoľko mesiacov. POSTUP. Dôležité sú predovšetkým čisté poháre a viečka. Cviklu naplníme 0,5 cm pod okraj pohára, hrdlo dôkladne očistíme, viečkom pohár dobre uzavrieme. Do hrnca pridáme vodu, aby siahala do 2/3 pohárov. Od zovretia povaríme na strednom stupni 10 minút. Potom poháre s cviklou otočíme dnom hore, prikryjeme dekou, necháme vychladnúť.

Martina

DOMÁCI chlieb
predchádzajúci
DOMÁCI chlieb, jednoduchý hrnčekový recept
Trnkový likér
ďalšií
Trnkový likér, AKO sa robí likér z trniek
DOMÁCI chlieb
predchádzajúci
DOMÁCI chlieb, jednoduchý hrnčekový recept
Trnkový likér
ďalšií
Trnkový likér, AKO sa robí likér z trniek

Pridajte svoj komentár