• Domov
  • Polievky
  • Hovädzí VÝVAR so zeleninou, recept na poctivý vývar
0 0
Hovädzí VÝVAR so zeleninou, recept na poctivý vývar

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
600 g Hovädzie mäso ideálna voľba kostí a mäsa
3 ks Mrkva stredná veľkosť
2 ks Petržlen stredná veľkosť
0.5 ks Zeler polovica strednej veľkosti
0.5 ks Kaleráb polovica strednej veľkosti
0.25 ks Pór štvrtina póru strednej veľkosti
0.5 ks Paprika polovica strednej veľkosti
1 ks Cibuľa menšia veľkosť
1 strúčik Cesnak
NA DOCHUTENIE
Soľ podľa chuti
5 guličiek Celé čierne korenie
2 guličky Nové korenie
1 štipka Kurkuma dodá peknú farbu, úžasná proti zápalom
Bylinky petržlenová a zelerová vňať, ligurček

Nutričné informácie

1
Porcia
178
kcal

Hovädzí VÝVAR so zeleninou, recept na poctivý vývar

Tip pre vás. Výborná voľba na prípravu poctivého hovädzieho vývaru je hovädzia kližka s kosťou. Z vývaru budeme mať mäkučké šťavnaté mäsko, kosti dodajú vývaru na sile a chuti.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Večierky a akcie
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Hovädzí vývar so zeleninou. Poctivý hovädzí vývar, ktorý zahreje na tele i duši. Polievka plná zdravia, výborná pri chrípke a prechladnutí. Nech sa páči, tu je overený domáci recept ako sa pripravuje kvalitný vývar, plus dobré rady na dokonalú hovädziu polievku.

Hovädzí vývar chutí fantasticky s cestovinou (rezancami, mrveničkou), samozrejme najlepšie domácou, nakrájanou zeleninou, mäskom a čerstvou petržlenovou vňaťou. Nádherne farebná hovädzia polievka, ktorá je favoritkou medzi polievkami.

Keď počas varenia prilievame studenú vodu, vývar sa čistí, získa čírosť. Hovädzí vývar nesmie NIKDY vrieť, pretože sa zakalí. Kvalitný vývar potrebuje čas, čím dlhšie sa varí, tým je intenzívnejšia chuť a priezračná farba. Potrebujeme aspoň 3 hodiny, aj viac.

Vývary sa tešia veľkej obľube, pretože polievočke s rezancami takmer nikto neodolá. Ak dodržíme zopár správnych krokov, uvaríme kvalitný vývar nádhernej čírej farby. V prvom rade, vývar musíme variť dlho, takzvaným tiahnutím – pomaly, pomaličky. To je základ. Výber mäsa. Je vhodné pridať mäsko a kosti, tak máme z vývaru chutné mäkké mäso a silný kvalitný vývar. Na prípravu polievky je vynikajúca hovädzia hruď, špikové kosti a chvosty. Či zvolíme hovädzie predné alebo zadné, je to iba na nás. Ja pripravujem polievku z hovädzej kližky s kosťou. Niekedy pridám aj kližku bez kosti, keď chcem mäso využiť k príprave paradajkovej, chrenovej či kôprovej omáčky. Množstvo zeleniny volíme s mierou, priveľa zeleniny dodá mäsovému vývaru sladkosť, a to docieliť nechceme.

Dobrá rada. Ak varíme vývar mäsový či vývar z kostí, mäsko vkladáme do vriacej vody, mäso sa zatiahne, zostane vo vnútri šťavnatejšie. Kosti zasa zalejeme studenou vodou, tak pomaly privedieme k varu. Uvarili sme veľa polievky? Tu je úžasný tip mojej kamarátky Tonky. Horúci vývar nalejeme hneď po uvarení do čistých sklenených pohárov so závitom až po vrch. Okraj pohára osušíme, pohár dôkladne uzavrieme čistým suchým viečkom. Pohár s vývarom otočíme opačne – viečkom dole. Necháme vychladnúť, tak uložíme do chladu. Takto pripravený hovädzí vývar vydrží v chladničke aj 2 týždne. Kedykoľvek polievku ohrejeme a máme kvalitný vývar bez čakania.

Kroky

1
Hotové

Na prípravu poctivého hovädzie vývaru zvolíme hovädzie mäso podľa výberu, ideálna je kombinácia mäsa a kostí. Ak chceme využiť mäso z polievky na prípravu ďalších jedál, napríklad k omáčkam, pridáme viac kvalitnejšieho hovädzieho mäsa. Hovädzie mäso a kosti dôkladne umyjeme. Koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, kaleráb, pór) ošúpeme a umyjeme, rozpolíme ak treba, záleží to od veľkosti zeleniny.

2
Hotové

Papriku umyjeme, môžeme ponechať aj s jadierkami, tie dodajú na chuti. Samozrejme, dávame pozor, aby nebola pálivá. Cesnak a cibuľu ošúpeme, môžeme ponechať aj so šupkou (dôkladne umyjeme), cibuľová šupka polievku zafarbí. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť 3 l vody. Teplotu ihneď znížime a do bublavej vody pridáme mäso. Keď pridávame samotné kosti, vložíme ich ešte do studenej vody.

3
Hotové

Ja som pridala hovädziu kližku s kosťou. Polievku varíme jemným bublaním - tiahnutím. Nastáva čas, keď zbierame bielu penu - vyzrážané bielkoviny. Trvá to dlhšiu dobu, chceme však docieliť, aby sa hovädzí vývar "čistil". Hovädzí vývar varíme 1 hodinu. Po tomto čase vložíme pripravenú zeleninu a vňate (petržlenovú, zelerovú, ligurček), pridáme aj soľ, celé čierne korenie, nové korenie, štipku kurkumy.

4
Hotové

Vývar varíme ďalšie 2 hodiny - záleží to od veľkosti a druhu mäsa. Počas varenia prilievame aj studenú vodu (3x 1,5 dl), vývar získa čírosť. Polievku dochutíme ešte soľou, ak je treba. Hotový hovädzí vývar scedíme cez husté sitko (aj na 2x). Vývar necháme vždy vychladnúť, až tak ho uložíme do chladu. Hovädzia polievka chutí úžasne s rezancami, nakrájanou zeleninou a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Martina

Rožky plnené jablkami
predchádzajúci
ROŽKY plnené jablkami – Recept zo starého pečiva
Avokádová nátierka s paradajkami
ďalšií
Avokádová nátierka s paradajkami a cesnakom, FIT recept
Rožky plnené jablkami
predchádzajúci
ROŽKY plnené jablkami – Recept zo starého pečiva
Avokádová nátierka s paradajkami
ďalšií
Avokádová nátierka s paradajkami a cesnakom, FIT recept

Pridajte svoj komentár