Ingrediencie:
- 600 g Hovädzie mäsoideálna voľba kostí a mäsa
- 3 ks Mrkvastredná veľkosť
- 2 ks Petržlenstredná veľkosť
- 0.5 ks Zelerpolovica strednej veľkosti
- 0.5 ks Kalerábpolovica strednej veľkosti
- 0.25 ks Pórštvrtina póru strednej veľkosti
- 0.5 ks Paprikapolovica strednej veľkosti
- 1 ks Cibuľamenšia veľkosť
- 1 strúčik Cesnak
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- 5 guličiek Celé čierne korenie
- 2 guličky Nové korenie
- 1 štipka Kurkumadodá peknú farbu, úžasná proti zápalom
- Bylinkypetržlenová a zelerová vňať, ligurček
Popis:
Hovädzí vývar so zeleninou. Poctivý hovädzí vývar, ktorý zahreje na tele i duši. Polievka plná zdravia, výborná pri chrípke a prechladnutí. Nech sa páči, tu je overený domáci recept ako sa pripravuje kvalitný vývar, plus dobré rady na dokonalú hovädziu polievku.
Hovädzí vývar chutí fantasticky s cestovinou (rezancami, mrveničkou), samozrejme najlepšie domácou, nakrájanou zeleninou, mäskom a čerstvou petržlenovou vňaťou. Nádherne farebná hovädzia polievka, ktorá je favoritkou medzi polievkami.
Keď počas varenia prilievame studenú vodu, vývar sa čistí, získa čírosť. Hovädzí vývar nesmie NIKDY vrieť, pretože sa zakalí. Kvalitný vývar potrebuje čas, čím dlhšie sa varí, tým je intenzívnejšia chuť a priezračná farba. Potrebujeme aspoň 3 hodiny, aj viac.
Vývary sa tešia veľkej obľube, pretože polievočke s rezancami takmer nikto neodolá. Ak dodržíme zopár správnych krokov, uvaríme kvalitný vývar nádhernej čírej farby. V prvom rade, vývar musíme variť dlho, takzvaným tiahnutím – pomaly, pomaličky. To je základ. Výber mäsa. Je vhodné pridať mäsko a kosti, tak máme z vývaru chutné mäkké mäso a silný kvalitný vývar. Na prípravu polievky je vynikajúca hovädzia hruď, špikové kosti a chvosty. Či zvolíme hovädzie predné alebo zadné, je to iba na nás. Ja pripravujem polievku z hovädzej kližky s kosťou. Niekedy pridám aj kližku bez kosti, keď chcem mäso využiť k príprave paradajkovej, chrenovej či kôprovej omáčky. Množstvo zeleniny volíme s mierou, priveľa zeleniny dodá mäsovému vývaru sladkosť, a to docieliť nechceme.
Dobrá rada. Ak varíme vývar mäsový či vývar z kostí, mäsko vkladáme do vriacej vody, mäso sa zatiahne, zostane vo vnútri šťavnatejšie. Kosti zasa zalejeme studenou vodou, tak pomaly privedieme k varu. Uvarili sme veľa polievky? Tu je úžasný tip mojej kamarátky Tonky. Horúci vývar nalejeme hneď po uvarení do čistých sklenených pohárov so závitom až po vrch. Okraj pohára osušíme, pohár dôkladne uzavrieme čistým suchým viečkom. Pohár s vývarom otočíme opačne – viečkom dole. Necháme vychladnúť, tak uložíme do chladu. Takto pripravený hovädzí vývar vydrží v chladničke aj 2 týždne. Kedykoľvek polievku ohrejeme a máme kvalitný vývar bez čakania.
Kroky
1 Hotové |
Na prípravu poctivého hovädzie vývaru zvolíme hovädzie mäso podľa výberu, ideálna je kombinácia mäsa a kostí. Ak chceme využiť mäso z polievky na prípravu ďalších jedál, napríklad k omáčkam, pridáme viac kvalitnejšieho hovädzieho mäsa. Hovädzie mäso a kosti dôkladne umyjeme. Koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, kaleráb, pór) ošúpeme a umyjeme, rozpolíme ak treba, záleží to od veľkosti zeleniny. |
2 Hotové |
Papriku umyjeme, môžeme ponechať aj s jadierkami, tie dodajú na chuti. Samozrejme, dávame pozor, aby nebola pálivá. Cesnak a cibuľu ošúpeme, môžeme ponechať aj so šupkou (dôkladne umyjeme), cibuľová šupka polievku zafarbí. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť 3 l vody. Teplotu ihneď znížime a do bublavej vody pridáme mäso. Keď pridávame samotné kosti, vložíme ich ešte do studenej vody. |
3 Hotové |
Ja som pridala hovädziu kližku s kosťou. Polievku varíme jemným bublaním - tiahnutím. Nastáva čas, keď zbierame bielu penu - vyzrážané bielkoviny. Trvá to dlhšiu dobu, chceme však docieliť, aby sa hovädzí vývar "čistil". Hovädzí vývar varíme 1 hodinu. Po tomto čase vložíme pripravenú zeleninu a vňate (petržlenovú, zelerovú, ligurček), pridáme aj soľ, celé čierne korenie, nové korenie, štipku kurkumy. |
4 Hotové |
Vývar varíme ďalšie 2 hodiny - záleží to od veľkosti a druhu mäsa. Počas varenia prilievame aj studenú vodu (3x 1,5 dl), vývar získa čírosť. Polievku dochutíme ešte soľou, ak je treba. Hotový hovädzí vývar scedíme cez husté sitko (aj na 2x). Vývar necháme vždy vychladnúť, až tak ho uložíme do chladu. Hovädzia polievka chutí úžasne s rezancami, nakrájanou zeleninou a čerstvou petržlenovou vňaťou. |