0 0
Vynikajúce tekvicové halušky – tekvica RECEPTY

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
1 ks Tekvica tekvica strednej veľkosti, dlhá cca 25 cm
400 g Hladká múka aj viac, podľa potreby, môže byť aj múka špaldová, prípadne bezlepková
0.5 ML Soľ ML/malá lyžička
1 štipka Mleté čierne korenie
NA VARENIE HALUŠIEK
1 ML Soľ ML/malá lyžička

Nutričné informácie

1
Porcia
220
kcal

Vynikajúce tekvicové halušky – tekvica RECEPTY

Tip pre Vás. Tekvicové halušky si môžeme pripraviť z klasickej hladkej múky, zdravšia verzia je však zo špaldovej múky. Táto múka je omnoho výživnejšia. Pridávame jej vždy menej, lebo je hutnejšia. Pri bezlepkovej verzii zvolíme vhodnú a osvedčenú múku bez lepku.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA VARENIE HALUŠIEK

Popis:

Zdieľať

Vynikajúce tekvicové halušky – tekvica recepty. Máte tekvicu a neviete čo s ňou? Tekvicové halušky – skvelá voľba. Výborné do polievky, k perkeltu, dusenému mäsku, i k rôznym omáčkam. Halušky z tekvice – veľmi výživné a zdravé. Rýchla a jednoduchá príprava z dvoch ingrediencií, podrobný fotorecept aj pre začiatočníkov.

Poznáme rôzne druhy – tekvica obrovská, maslová tekvica, hokkaido, špagetová tekvica. Veľmi obľúbený je patizón i cuketa. Tekvica má vysoký obsah antioxidantov a vitamínov – A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Minerály – železo, draslík, meď, zinok, mangán, horčík, vápnik. Tekvica podporuje zdravé trávenie, udržiava mladosť, posilňuje imunitný systém. Vynikajúca tiež pre zdravé oči, pokožku, prospieva správnej funkcii srdca. Výborná zelenina pri chudnutí, pretože má nízky kalorický index. Ako bonus, tekvicové semienka spomaľujú starnutie, to nás ženy určite poteší. Jedlá z tekvice – vhodné pre budúce mamičky, ale aj ako prvé príkrmy pre najmenšie detičky.

Hľadáte recepty na chutné halušky? Vyskúšajte aj úžasné kuracie pečeňové halušky , zdravé halušky z hlávkového šalátu . Máte tekvicu hokkaido? Skúste naše recepty na domácu hokkaidovú nátierku  alebo lahodné pyré z tekvice hokkaido – recept nielen pre deti. Možno Vás zaujme článok o tekvici hokkaido – oranžovom zázraku pre naše zdravie.

Dobrá rada. Namiesto tekvice môžeme zvoliť aj cuketu či patizón, uvaríme tak úžasné cuketové – patizónové halušky. Dôležitá je správna konzistencia – hustota cesta. Cesto nesmie byť ani riedke, ani príliš husté, aby neboli domáce tekvicové halušky tvrdé. Ešte zaujímavejšia chuť? Do tekvicového (cuketového) cesta na halušky pridáme roztlačený cesnak. Pre peknú farbu primiešame zasa nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku, doplníme dôležitý vitamín C. Fajnové halušky, ktoré si zaručene nájdu miesto vo vašom jedálničku.

Ako sa uistíme, že máme správnu konzistenciu cesta na halušky? Do bublajúcej vody vložíme 2-3 halušky (z cesta si malou lyžičkou odoberieme malé množstvo). Halušky necháme chvíľu povariť. Keď držia tvar, je to v poriadku, ak nie, primiešame ďalšiu múku.

množstvo ingrediencií v recepte:

4 porcie tekvicových halušiek ako príloha

alebo

8 porcií tekvicových halušiek ako vložka do polievky

Kroky

1
Hotové

Najprv si do veľkého hrnca dáme variť vodu s lyžičkou soli. Tekvicu umyjeme, odstránime striedku. Striedku môžeme využiť na prípravu zdravého zeleninového vývaru. Tak tekvicu nakrájame na menšie kusy a rozmixujeme dohladka na kašu. Môžeme pridať trošku vody, aby sa ľahšie mixovala. Ak by sme mali tekvicu s príliš tvrdou šupkou, tekvicu ošúpeme.

2
Hotové

Tekvicovú kašu jemne osolíme a okoreníme, postupne primiešavame múku podľa výberu (klasickú hladkú, hladkú špaldovú alebo vhodnú osvedčenú múku bezlepkovú). Cesto na tekvicové halušky by malo byť hustejšie, nie však až príliš tuhé. Ak by bolo cesto redšie, tekvicového halušky by sa rozvarili, keď veľmi husté, halušky by boli po uvarení tvrdšie.

3
Hotové

Keď nám voda zovrie, postupne zavaríme halušky z tekvice. Robíme to cez haluškovač alebo použijeme dierovanú varechu. Tekvicové halušky môžeme zavárať aj tak, že si cesto dáme na lopárik, a tak ostrým nožom alebo malou lyžičkou tvarujeme halušky priamo z lopárika a hádžeme do bublajúcej vody. Halušky ešte aj premiešame, aby sa nezlepili.

4
Hotové

Keď tekvicové halušky vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte cca 5 minút. Po uvarení ich dôkladne prepláchneme studenou vodou, nakoniec scedíme. Tekvicové halušky sú skvelé do polievok, úžasne aj ako príloha - skvelá náhrada klasických halušiek. Keď ich budeme podávať ako prílohu, môžeme do nich primiešať roztopené maslo alebo masť, aby sa nezlepili.

Martina

Medová marináda
predchádzajúci
Najlepšia medová marináda na mäso RECEPT
Paradajkový šalát
ďalšií
Paradajkový šalát s cibuľou – výborný RECEPT
Medová marináda
predchádzajúci
Najlepšia medová marináda na mäso RECEPT
Paradajkový šalát
ďalšií
Paradajkový šalát s cibuľou – výborný RECEPT

Pridajte svoj komentár