0 0
Zdravé pyré z Hokkaido tekvice – recept pre deti aj dospelých

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
1 ks Tekvica hokkaido menšia tekvica
1 ks Cibuľa stredná veĺkosť
3 PL Maslo alebo olivový olej
Na dochutenie
Soľ
Mleté čierne korenie
Kurkuma
Mletá rasca
Konečné dochutenie
Citrónová štava

Nutričné informácie

1
porcia
80
kcal

Zdravé pyré z Hokkaido tekvice – recept pre deti aj dospelých

Tip pre vás: Ak chceme tekvicové pyré ešte jemnejšie a lahodnejšie, do pyré pridáme trošku šľahačkovej smotany. Samozrejme, treba rátať s kalóriami navyše.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • Na dochutenie

  • Konečné dochutenie

Popis:

Zdieľať

Obľubujete tekvicu Hokkaido? Výborná voľba, pretože práve tekvica Hokkaido patrí medzi extra zdravú zeleninu.  Mám pre vás pripravený jednoduchý recept na prílohu – tekvicové pyré, ktoré poteší nielen chuťové poháriky, ale predovšetkým vaše zdravie. U malých detí sa zaraďujú prvé príkrmy okolo 4. mesiaca veku dieťaťa u nedojčených detí, u dojčených detí je to od ukončeného 6. mesiaca. Práve tekvica Hokkaido patrí medzi prvé druhy zeleniny, ktoré sa odporúčajú, keď s príkrmami začínate. Medzi prvú zeleninu, ktorá sa u najmenších detí odporúča je aj mrkva, petržlen, karfiol, kaleráb, brokolica, cukina a spomínaná tekvica. Napríklad zeler sa pre alergizujúce vlastnosti neodporúča u detí v prvom roku života. S príkrmami začíname tak, že sa v malom množstve uvarí malý kúsok zeleninky (napríklad malý kúsok tekvice), tak sa prepasíruje, urobí sa poloriedka polievočka. Podávajú sa 1-2 malé lyžičky za deň. Postupne pridávame VŽDY PO JEDNOM DRUHU ZELENINY, s odstupom približne 3 dní, aby sme rozpoznali ako dieťatko zareaguje. Ak sa objaví napríklad vyrážka, bolesti bruška, hnačka, danú potravinu vynecháme. Z tukov sú povolené oleje (slnečnicový, ľanový, tekvicový, olivový) a maslo.

Dobrá rada.

Šúpať alebo nešúpať tekvicu Hokkaido? Jednoznačne ponechať aj šupku. Aj keď jeveľmi tvrdá, na prípravu potrebujete skutočne ostrý nôž, pečením alebo dusením šupka úžasne zmäkne. Práve v šupke je najviac vitamínov a živín. Vedeli ste? Tekvica Hokkaido je plná minerálov a vitamínov. Z minerálov obsahuje draslík, vápnik, fosfor, železo, horčík. Z vitamínov majú bohaté zastúpenie vitamíny A, B, C, E, K. Tekvica Hokkaido obsahuje aj veľmi dôležitý betakarotén, ktorý pôsobí na náš organizmus antioxidačne. Nájdeme v nej mnoho vlákniny, ktorá podporuje naše trávenie a imunitu. Krémové tekvicové pyré sa hodí ako vitamínová bomba k mäsu (pečenému, grilovanému, varenému), grilovanej zelenine, úžasne ladí aj s opekanými zemiakmi. Tekvicové pyré môžeme pokvapkať ešte tekvicovým olejom a posypať na sucho opečenými tekvicovými semienkami. Takto pripravené pyré z Hokkaido tekvice má ešte výraznejšiu chuť, na tanieri sa bude efektne vynímať.

Kroky

1
Hotové

Tekvicu Hokkaido umyjeme, opatrne prekrojíme. Šupka je dosť tvrdá, s tekvicou pracujeme opatrne. Po prekrojení tekvice odstránime striedku, najlepšie lyžicou.

2
Hotové

Tekvicu nakrájame na mesiačiky. Tekvicu Hokkaido šúpať nemusíme, pretože práve v šupke je najviac minerálov a vitamínov. Tepelnou úpravou šupka zmäkne.

3
Hotové

Cibuľu očistíme a nakrájame na plátky. Do väčšej panvice alebo hrnca pridáme maslo alebo olivový olej, rozohrejeme. Vložíme cibuľu a orestujeme do sklovita.

4
Hotové

Ak cibuľu neobľubujeme, tak ju vynecháme. Pre chuť môžeme pridať aj plátky cesnaku, ktorý príliš dlho nerestujeme, aby nezhorkol. Vložíme kúsky tekvice.

5
Hotové
5 min

Tekvicu restujeme za stáleho miešania približne 5 minút. Pridáme ešte korenie podľa chuti. Ak pripravujeme tekvicu aj pre menšie deti, korenie úplne vynecháme.

6
Hotové

Pri najmenších deťoch nepridávame ani cibuľu a cesnak. Tekvicové pyré pre dospelých dochutíme až na úplný záver. Tekvicu prikryjeme a podusíme do mäkka.

7
Hotové
20 min.

Tekvica potrebuje cca 20 minút. Podlejeme ju iba malým množstvom vody, aby nebolo tekvicové pyré riedke. Nakoniec tekvicu rozmixujeme do krémovej konzistencie.

8
Hotové

Ak by bolo pyré z Hokkaido tekvice príliš husté, zriedime ho vriacou vodou. Robíme to však opatrne, podľa hustoty. Chuť pyré doladíme citrónovou šťavou.

9
Hotové

Citrónová šťava dodá vynikajúcu chuť, pyré z tekvice Hokkaido úžasne osvieži. Zdravé tekvicové pyré je skvelou prílohou k rôznym pokrmom, má nádhernú farbu.

Martina

predchádzajúci
Najlepšia šťavnatá minútka z bravčovej panenky – TOP recept
tvarohovo-smotanový dezert
ďalšií
Tvarohovo-smotanový dezert s ovocím, recept do pohára
predchádzajúci
Najlepšia šťavnatá minútka z bravčovej panenky – TOP recept
tvarohovo-smotanový dezert
ďalšií
Tvarohovo-smotanový dezert s ovocím, recept do pohára

Pridajte svoj komentár