0 0
Chrumkavé pečené zemiaky 5 pravidiel RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
10 ks Zemiaky zemiaky strednej veľkosti
NA VARENIE ZEMIAKOV
1 ML Soľ ML/malá lyžička
NA DOCHUTENIE PEČENÝCH ZEMIAKOV
6 PL Olej PL/polievková lyžica
1 štipka Mleté čierne korenie alebo podľa chuti, môžeme aj vynechať
2 ML Mletá červená paprika ML/malá lyžička - alebo podľa chuti
1 ML Mletá rasca ML/malá lyžička - alebo podľa chuti, môže byť rasca mletá, drvená i celá
1 štipka Kurkuma alebo podľa chuti, výborná na kĺby, skvelá proti zápalom
VARIÁCIE NA DOCHUTENIE PEČENÝCH ZEMIAKOV
podľa chuti Granulovaný cesnak pre milovníkov cesnaku
podľa chuti Chilli korenie alebo pálivá mletá červená paprika
podľa chuti Bylinky bylinky sušené - napríklad oregano, bazalka, rozmarín - podľa obľuby
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
podľa chuti Soľ

Nutričné informácie

1
Porcia
260
kcal

Chrumkavé pečené zemiaky 5 pravidiel RECEPT

Tip pre vás. Kto má rád pikantné chute, zemiaky dochutí pálivou mletou červenou paprikou alebo chilli korením. Obľubujeme bylinky? Zemiaky pred pečením ochutíme sušenou bazalkou, rozmarínom, oreganom alebo zmesou sušených byliniek. Granulovaný cesnak - taktiež skvelá voľba. Pri deťoch korenie vynecháme. Dokonalé pečené chrumkavé zemiaky pre všetkých.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA VARENIE ZEMIAKOV

  • NA DOCHUTENIE PEČENÝCH ZEMIAKOV

  • VARIÁCIE NA DOCHUTENIE PEČENÝCH ZEMIAKOV

  • NA KONEČNÉ DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Chrumkavé pečené zemiaky 5 pravidiel. Zaručene overený recept na dokonalé chrumkavé zemiaky – vo vnútri mäkké, nadýchané, na povrchu s chrumkavou kôrkou. Príloha k mnohým mäsovým či zeleninovým jedlám, ale aj tak, úplne čisté. Bez všetkého, iba s pohárom kyslého mlieka Acidka, alebo s dusenou kyslou (kvasenou) kapustou, i ako ich deti milujú – s kečupom.

5 zlatých pravidiel pre chrumkavé pečené zemiaky

1. druh zemiakov, aké zemiaky vybrať na pečenie – vhodné zemiaky typu A (takzvané šalátové), pevnejšie, ktoré majú menej škrobu, po upečení držia tvar – sypké zemiaky neodporúčame

2. predvarenie zemiakov kvôli zbaveniu škrobu, zemiaky aj rýchlejšie upečieme – ošúpané, umyté a nakrájané zemiaky (mali by byť rovnakej veľkosti, budú rovnomerne prepečené) dáme variť do osolenej vody, od zovretia povaríme 3 minúty

3. osušené zemiaky, olejová marináda s obľúbeným korením, soľ zemiaky hneď po uvarení scedíme, necháme chvíľu preschnúť, pripravíme olejovú marinádu s korením (mleté čierne korenie, mletá červená paprika, mletá, drvená či celá rasca, kurmuma, chilli korenie, granulovaný cesnak, sušené bylinky – podľa obľuby), k osušeným zemiakov primiešame marinádu, zemiaky dosolíme až po upečení

4. predhriaty horúci plech a dobre vyhriata rúra plech predhrejeme – na horúci rozvrstvíme pripravené zemiaky, nesmú sa prekrývať (môžu byť nakrájané na kocky, mesiačiky či kolieska), zemiaky vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov C

5. zásady a spôsob pečenia zemiaky pečieme pri teplote 220 stupňov C 5 minút, po 5 minútach teplotu znížime na 180 stupňov C, pečieme 20 minút, následne zemiaky pootáčame, ďalej pečieme podľa potreby – cca 15 minút dochrumkava, ku koncu môžeme zvoliť i funkciu gril, budú ešte chrumkavejšie

Hľadáte recepty na prílohy zo zemiakov?

Naše zemiakové placky bez múky a vajec – veľmi obľúbené. Niečo zdravé a FIT? Zemiakovo mrkvové pyré – výborné k mnohým jedlám. Máme aj recept ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu , ktorá sa teší veľkej obľube. A taká stará dobrá klasika – slovenský zemiakový šalát bez majonézy  či tradičný zemiakový šalát s majonézou. Nech sa páči.

Dobrá rada. Chrumkavé pečené zemiaky chutia najlepšie hneď po upečení, čerstvo pripravené. Soľ do zemiakov pridáme počas ich varenia, na pečenie soľ vynecháme. Chrumkavé pečené zemiaky dosolíme až keď sú hotové – upečené.

množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie pečených chrumkavých zemiakov

Kroky

1
Hotové

Na prípravu dokonalých pečených chrumkavých zemiakov zvolíme mastnejší druh zemiakov (typ A - šalátové), ktoré sa po uvarení či pečení nerozpadávajú. Zemiaky ošúpeme, dôkladne umyjeme a nakrájame na mesiačiky, kocky či krúžky - rovnakej veľkosti. Tak dáme zemiaky variť do väčšieho hrnca s vodou a soľou. Keď zovrú, povaríme ich ešte chvíľu, približne 3 minúty. To úplne stačí.

2
Hotové

Počas varenia zemiakov si vyhrejeme rúru na 220 stupňov C. Predvarené zemiaky scedíme, necháme chvíľu preschnúť. Tak ich vložíme do väčšej misy. V ďalšej menšej miske zmiešame olej a obľúbené korenie (mleté čierne korenie, mletá červená paprika, rasca - drvená alebo mletá, kurkuma). Olejovú marinádu s obľúbeným korením dôkladne zmiešame, pridáme k zemiakom.

3
Hotové

Do vyhriatej rúry vložíme väčší plech, aby sa nám predhrial. Zemiaky s olejovou zálievkou dobre premiešame, mali by byť celé obalené. Ak sa nám zdá, že sú málo korenené, môžeme to ešte napraviť, a pridať ďalšie korenie (zemiaky môžeme prstom potrieť, tak ochutnať). Z rúry opatrne vyberieme horúci plech. Horúci plech vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme olejom.

4
Hotové

Papier na pečenie je skvelý, ušetríme si čas pri čistení plechu. Na horúci plech vystlaný papierom na pečenie (vymastený olejom) rozložíme pripravené zemiaky, nesmú sa prekrývať. Zemiaky pečieme pri teplote 220 stupňov C 5 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov C, pečieme 20 minút. Tak zemiaky pootáčame. Dopekáme 15 minút - podľa potreby, dochrumkava. Nakoniec osolíme.

Martina

Tekvicové gnocchi
predchádzajúci
Tekvicové gnocchi RECEPT, hokkaido gnocchi
Bryndzová polievka so zemiakmi
ďalšií
Jednoduchá bryndzová polievka so zemiakmi – top RECEPT
Tekvicové gnocchi
predchádzajúci
Tekvicové gnocchi RECEPT, hokkaido gnocchi
Bryndzová polievka so zemiakmi
ďalšií
Jednoduchá bryndzová polievka so zemiakmi – top RECEPT

Pridajte svoj komentár