Ingrediencie:
- 10 ks Zemiakyzemiaky strednej veľkosti
-
NA VARENIE ZEMIAKOV
- 1 ML SoľML/malá lyžička
-
NA DOCHUTENIE PEČENÝCH ZEMIAKOV
- 6 PL OlejPL/polievková lyžica
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti, môžeme aj vynechať
- 2 ML Mletá červená paprikaML/malá lyžička - alebo podľa chuti
- 1 ML Mletá rascaML/malá lyžička - alebo podľa chuti, môže byť rasca mletá, drvená i celá
- 1 štipka Kurkumaalebo podľa chuti, výborná na kĺby, skvelá proti zápalom
-
VARIÁCIE NA DOCHUTENIE PEČENÝCH ZEMIAKOV
- podľa chuti Granulovaný cesnakpre milovníkov cesnaku
- podľa chuti Chilli koreniealebo pálivá mletá červená paprika
- podľa chuti Bylinkybylinky sušené - napríklad oregano, bazalka, rozmarín - podľa obľuby
-
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
- podľa chuti Soľ
Popis:
Chrumkavé pečené zemiaky 5 pravidiel. Zaručene overený recept na dokonalé chrumkavé zemiaky – vo vnútri mäkké, nadýchané, na povrchu s chrumkavou kôrkou. Príloha k mnohým mäsovým či zeleninovým jedlám, ale aj tak, úplne čisté. Bez všetkého, iba s pohárom kyslého mlieka Acidka, alebo s dusenou kyslou (kvasenou) kapustou, i ako ich deti milujú – s kečupom.
5 zlatých pravidiel pre chrumkavé pečené zemiaky
1. druh zemiakov, aké zemiaky vybrať na pečenie – vhodné zemiaky typu A (takzvané šalátové), pevnejšie, ktoré majú menej škrobu, po upečení držia tvar – sypké zemiaky neodporúčame
2. predvarenie zemiakov kvôli zbaveniu škrobu, zemiaky aj rýchlejšie upečieme – ošúpané, umyté a nakrájané zemiaky (mali by byť rovnakej veľkosti, budú rovnomerne prepečené) dáme variť do osolenej vody, od zovretia povaríme 3 minúty
3. osušené zemiaky, olejová marináda s obľúbeným korením, soľ zemiaky hneď po uvarení scedíme, necháme chvíľu preschnúť, pripravíme olejovú marinádu s korením (mleté čierne korenie, mletá červená paprika, mletá, drvená či celá rasca, kurmuma, chilli korenie, granulovaný cesnak, sušené bylinky – podľa obľuby), k osušeným zemiakov primiešame marinádu, zemiaky dosolíme až po upečení
4. predhriaty horúci plech a dobre vyhriata rúra plech predhrejeme – na horúci rozvrstvíme pripravené zemiaky, nesmú sa prekrývať (môžu byť nakrájané na kocky, mesiačiky či kolieska), zemiaky vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov C
5. zásady a spôsob pečenia zemiaky pečieme pri teplote 220 stupňov C 5 minút, po 5 minútach teplotu znížime na 180 stupňov C, pečieme 20 minút, následne zemiaky pootáčame, ďalej pečieme podľa potreby – cca 15 minút dochrumkava, ku koncu môžeme zvoliť i funkciu gril, budú ešte chrumkavejšie
Hľadáte recepty na prílohy zo zemiakov?
Naše zemiakové placky bez múky a vajec – veľmi obľúbené. Niečo zdravé a FIT? Zemiakovo mrkvové pyré – výborné k mnohým jedlám. Máme aj recept ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu , ktorá sa teší veľkej obľube. A taká stará dobrá klasika – slovenský zemiakový šalát bez majonézy či tradičný zemiakový šalát s majonézou. Nech sa páči.
Dobrá rada. Chrumkavé pečené zemiaky chutia najlepšie hneď po upečení, čerstvo pripravené. Soľ do zemiakov pridáme počas ich varenia, na pečenie soľ vynecháme. Chrumkavé pečené zemiaky dosolíme až keď sú hotové – upečené.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie pečených chrumkavých zemiakov
Kroky
1 Hotové |
Na prípravu dokonalých pečených chrumkavých zemiakov zvolíme mastnejší druh zemiakov (typ A - šalátové), ktoré sa po uvarení či pečení nerozpadávajú. Zemiaky ošúpeme, dôkladne umyjeme a nakrájame na mesiačiky, kocky či krúžky - rovnakej veľkosti. Tak dáme zemiaky variť do väčšieho hrnca s vodou a soľou. Keď zovrú, povaríme ich ešte chvíľu, približne 3 minúty. To úplne stačí. |
2 Hotové |
Počas varenia zemiakov si vyhrejeme rúru na 220 stupňov C. Predvarené zemiaky scedíme, necháme chvíľu preschnúť. Tak ich vložíme do väčšej misy. V ďalšej menšej miske zmiešame olej a obľúbené korenie (mleté čierne korenie, mletá červená paprika, rasca - drvená alebo mletá, kurkuma). Olejovú marinádu s obľúbeným korením dôkladne zmiešame, pridáme k zemiakom. |
3 Hotové |
Do vyhriatej rúry vložíme väčší plech, aby sa nám predhrial. Zemiaky s olejovou zálievkou dobre premiešame, mali by byť celé obalené. Ak sa nám zdá, že sú málo korenené, môžeme to ešte napraviť, a pridať ďalšie korenie (zemiaky môžeme prstom potrieť, tak ochutnať). Z rúry opatrne vyberieme horúci plech. Horúci plech vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme olejom. |
4 Hotové |
Papier na pečenie je skvelý, ušetríme si čas pri čistení plechu. Na horúci plech vystlaný papierom na pečenie (vymastený olejom) rozložíme pripravené zemiaky, nesmú sa prekrývať. Zemiaky pečieme pri teplote 220 stupňov C 5 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov C, pečieme 20 minút. Tak zemiaky pootáčame. Dopekáme 15 minút - podľa potreby, dochrumkava. Nakoniec osolíme. |