0 0
Morčací vývar RECEPT, dobrá morčacia polievka

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
1 ks Morčacie stehno menšia veľkosť
0.5 ks Morčacie krídlo menšia veľkosť
5 ks Mrkva stredná veľkosť
2 ks Petržlen stredná veľkosť
0.5 ks Kaleráb stredná veľkosť
0.5 ks Zeler menšia veľkosť
1 ks Cibuľa alebo kúsok póru, cca 15 cm dĺžky
1-2 strúčiky Cesnak môžeme aj vynechať, alebo pridať aj viac
Bylinky podľa chuti - petržlenová vňať, zelerová vňať, ligurček
NA DOCHUTENIE
Soľ podľa chuti
4 guličky Celé čierne korenie aj viac, podľa chuti
Vegeta podľa chuti, môžeme aj vynechať, najlepšie bez soli a glutamánu
NA DOZDOBENIE
Petržlenová vňať podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
150
kcal

Morčací vývar RECEPT, dobrá morčacia polievka

Tip pre vás. Kvalitný domáci vývar, o to viac morčací plný bielkovín, je skvelý pri chrípke a nachladnutí. Aj takú klasickú tradičnú nedeľu si mnohí bez vývaru nevieme vôbec predstaviť. Kto súhlasí?

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Večierky a akcie
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

  • NA DOZDOBENIE

Popis:

Zdieľať

Poctivý domáci morčací vývar – RECEPT. Ako sa hovorí – kvalitná polievka je grunt. Dobrá morčacia polievka zahreje a zasýti. Ideálna plná zdravia, vynikajúca pri chrípke a nachladnutí. Viete ako ju správne pripraviť? Nech sa páči, recept aj pre začiatočníkov.

Tradičný morčací vývar – výživná a chutná polievka, úžasná pre naše zdravie. Je potrebné dodržať určité zásady, aby bol vývar kvalitný, chuťovo vyvážený, no hlavne priehľadný (aby sa polievka nezmútila). Na prípravu polievky môžeme zvoliť morčacie stehno a krídlo – kombinácia je najlepšia. U nás doma máme radšej stehno, pretože má mäska viac, je úžasne šťavnaté. Čím viac mäsa, tým silnejší a kvalitnejší vývar. Koreňová zelenina dodá ďalšiu chuť, vitamíny a živiny. Bylinky morčací vývar prevoňajú.

Dobrá rada. Dôležité – polievku varíme pomaly – tiahnutím. Vtedy docielime nádherne číry domáci vývar. Ak polievku necháme príliš vrieť, vývar sa  zakalý. Keď chceme zeleninu chrumkavú, vložíme ju až hodinu ku koncu varenia. Hotovú polievku servírujeme s nakrájanou zeleninou, uvarenou cestovinou, kúskami mäska. Výbornú, chuť, farbu a vitamín C dodá aj nasekaná petržlenová vňať.

Kroky

1
Hotové

Morčacie mäso podľa výberu (stehno a krídlo, alebo iba stehná či krídla - približne 600 g) dôkladne umyjeme. Zeleninu očistíme, umyjeme, môžeme prekrojiť aj na menšie časti, alebo ju ponecháme vcelku. Použijeme mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, pór (alebo cibuľu), cesnak, výborný je aj kelový list. Do väčšieho kvalitného hrnca pridáme vodu cca 3-3,5 l (voda vyvrie), necháme zovrieť.

2
Hotové

Do vriacej vody vložíme umyté morčacie mäso, teplotu znížime na minimum. Morčacie mäso zbelie. Zvonku sa zatiahne, vo vnútri ostane šťavnaté. Pozbierame bielu penu - vyzrážané bielkoviny. Morčaciu polievku varíme pomaly, na nízkom stupni cca 10 minút, priebežne zbierame ďalšiu penu. Tak vložíme zeleninu, bylinky, pridáme čierne korenie, soľ. Dosoliť ju môžeme aj úplne nakoniec.

3
Hotové

Keď chceme zeleninu chrumkavú, pridáme ju k mäsu až neskôr, po hodine varenia. Vňate morčací vývar úžasne dochutia - výborná je petržlenová,a zelerová vňať, ligurček (magi). Pre výraznejšiu chuť môžeme pridať aj celú bielu papriku. Ak varíme domácu polievku pomaly, približne 1,5 hodiny, vývar bude pekný, číry. Aj pohár studenej vody počas varenia polievku vyčistí.

4
Hotové

Hotový morčací vývar ešte dosolíme, ak je to potrebné. Morčaciu polievku podávame s uvarenou cestovinou, najlepšie domácimi rezancami, mrveničkou, so zeleninou a kúskami mäska. Pridať môžeme aj petržlenovú vňať. A jedna super RADA od mojej kamarátky Tonky. Ak uvaríme vývaru viac, precedený ho najlejeme do čistého zaváreninového pohára, 0.5 cm po povrch. Očistíme papierovým obrúskom, uzavrieme šrubovacím viečkom. Otočíme dnom hore a necháme vychladnúť. Tak uložíme do chladu. Viečko sa prichytí. Polievka nám tak vydrží v chladničke minimálne dva týždne. Vynikajúci domáci morčací vývar na každý deň. Dobrú chuť.

Martina

Bravčový guláš
predchádzajúci
Bravčový guláš so zemiakmi, najlepší RECEPT na guláš
Špekáčiky na pive
ďalšií
Špekáčiky na pive a kečupe, RECEPT na panvici
Bravčový guláš
predchádzajúci
Bravčový guláš so zemiakmi, najlepší RECEPT na guláš
Špekáčiky na pive
ďalšií
Špekáčiky na pive a kečupe, RECEPT na panvici

Pridajte svoj komentár