Ingrediencie:
- 1 ks Morčacie stehnomenšia veľkosť
- 0.5 ks Morčacie krídlomenšia veľkosť
- 5 ks Mrkvastredná veľkosť
- 2 ks Petržlenstredná veľkosť
- 0.5 ks Kalerábstredná veľkosť
- 0.5 ks Zelermenšia veľkosť
- 1 ks Cibuľaalebo kúsok póru, cca 15 cm dĺžky
- 1-2 strúčiky Cesnakmôžeme aj vynechať, alebo pridať aj viac
- Bylinkypodľa chuti - petržlenová vňať, zelerová vňať, ligurček
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- 4 guličky Celé čierne korenieaj viac, podľa chuti
- Vegetapodľa chuti, môžeme aj vynechať, najlepšie bez soli a glutamánu
-
NA DOZDOBENIE
- Petržlenová vňaťpodľa chuti
Popis:
Poctivý domáci morčací vývar – RECEPT. Ako sa hovorí – kvalitná polievka je grunt. Dobrá morčacia polievka zahreje a zasýti. Ideálna plná zdravia, vynikajúca pri chrípke a nachladnutí. Viete ako ju správne pripraviť? Nech sa páči, recept aj pre začiatočníkov.
Tradičný morčací vývar – výživná a chutná polievka, úžasná pre naše zdravie. Je potrebné dodržať určité zásady, aby bol vývar kvalitný, chuťovo vyvážený, no hlavne priehľadný (aby sa polievka nezmútila). Na prípravu polievky môžeme zvoliť morčacie stehno a krídlo – kombinácia je najlepšia. U nás doma máme radšej stehno, pretože má mäska viac, je úžasne šťavnaté. Čím viac mäsa, tým silnejší a kvalitnejší vývar. Koreňová zelenina dodá ďalšiu chuť, vitamíny a živiny. Bylinky morčací vývar prevoňajú.
Dobrá rada. Dôležité – polievku varíme pomaly – tiahnutím. Vtedy docielime nádherne číry domáci vývar. Ak polievku necháme príliš vrieť, vývar sa zakalý. Keď chceme zeleninu chrumkavú, vložíme ju až hodinu ku koncu varenia. Hotovú polievku servírujeme s nakrájanou zeleninou, uvarenou cestovinou, kúskami mäska. Výbornú, chuť, farbu a vitamín C dodá aj nasekaná petržlenová vňať.
Kroky
1 Hotové |
Morčacie mäso podľa výberu (stehno a krídlo, alebo iba stehná či krídla - približne 600 g) dôkladne umyjeme. Zeleninu očistíme, umyjeme, môžeme prekrojiť aj na menšie časti, alebo ju ponecháme vcelku. Použijeme mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, pór (alebo cibuľu), cesnak, výborný je aj kelový list. Do väčšieho kvalitného hrnca pridáme vodu cca 3-3,5 l (voda vyvrie), necháme zovrieť. |
2 Hotové |
Do vriacej vody vložíme umyté morčacie mäso, teplotu znížime na minimum. Morčacie mäso zbelie. Zvonku sa zatiahne, vo vnútri ostane šťavnaté. Pozbierame bielu penu - vyzrážané bielkoviny. Morčaciu polievku varíme pomaly, na nízkom stupni cca 10 minút, priebežne zbierame ďalšiu penu. Tak vložíme zeleninu, bylinky, pridáme čierne korenie, soľ. Dosoliť ju môžeme aj úplne nakoniec. |
3 Hotové |
Keď chceme zeleninu chrumkavú, pridáme ju k mäsu až neskôr, po hodine varenia. Vňate morčací vývar úžasne dochutia - výborná je petržlenová,a zelerová vňať, ligurček (magi). Pre výraznejšiu chuť môžeme pridať aj celú bielu papriku. Ak varíme domácu polievku pomaly, približne 1,5 hodiny, vývar bude pekný, číry. Aj pohár studenej vody počas varenia polievku vyčistí. |
4 Hotové |
Hotový morčací vývar ešte dosolíme, ak je to potrebné. Morčaciu polievku podávame s uvarenou cestovinou, najlepšie domácimi rezancami, mrveničkou, so zeleninou a kúskami mäska. Pridať môžeme aj petržlenovú vňať. A jedna super RADA od mojej kamarátky Tonky. Ak uvaríme vývaru viac, precedený ho najlejeme do čistého zaváreninového pohára, 0.5 cm po povrch. Očistíme papierovým obrúskom, uzavrieme šrubovacím viečkom. Otočíme dnom hore a necháme vychladnúť. Tak uložíme do chladu. Viečko sa prichytí. Polievka nám tak vydrží v chladničke minimálne dva týždne. Vynikajúci domáci morčací vývar na každý deň. Dobrú chuť. |