0 0
MEDOVNÍKY – recept na hneď mäkké medovníčky

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
NA CESTO
3 PL Med PL/polievková lyžica
100 g Maslo roztopené
500 g Hladká múka alebo hladká špaldová múka
150 g Práškový cukor alebo pomletý trstinový cukor
2 ks Vajce väčšie, alebo 3 ks menšie
1 KL Sóda bikarbóna KL/kávová lyžička
1 KL Perníkové korenie KL/kávová lyžička
1 KL Mletá škorica KL/kávová lyžička
1 KL Kakao KL/kávová lyžička
NA POTRETIE
1 ks Vajce rozšľahané
NA ZDOBENIE
Gélové farby podľa fantázie
Cukrové perličky podľa fantázie
Vlašské orechy podľa fantázie

Nutričné informácie

1
Porcia
430
kcal

MEDOVNÍKY – recept na hneď mäkké medovníčky

Tip pre vás. Medovníčky sa môžu zdobiť cukrovou polevou, čokoládou, gélovými farbami a cukrovými perličkami (tento spôsob zvolila moja dcéra). Dajú sa skrášliť aj úplne jednoducho ešte pred pečením. Do jednotlivých tvarov vtlačíme kúsok orecha, alebo urobíme malú priehlbinku, do ktorej dáme trochu lekváru, posypeme strúhaným kokosom, môžeme zatlačiť oriešok.

Vlastnosti:
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Sladké
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA CESTO

  • NA POTRETIE

  • NA ZDOBENIE

Popis:

Zdieľať

Vianoce a medovníky. To sú tie dokonalé Vianoce, pretože a pečú práve v tento sviatočný čas. Hneď po upečení mäkké medovníčky, ktoré miznú rýchlosťou vetra, lebo nemusia odležať, aby zmäkli. Nech sa páči, vyskúšajte overený recept na vynikajúce mäkučké medovníky.

Stále na Vianoce si mnohí povieme, prečo ich nepečieme aj počas roka, keď sú také úžasné? Práve v tom je ich čaro. Voňajú medom, škoricou, perníkovým korením – voňajú Vianocami, domovom a rodinou.

Medovníky (perníky) sú fantastické, lebo dlho vydržia. Môžu sa piecť v predstihu, ale aj rovno na sviatky. Podľa nášho receptu sú mäkké hneď po upečení. Malý trik, aby sa pekne leskli nájdete v postupe.

Dobrá rada. Mäkké medovníky sa môžu upiecť z klasickej hladkej múky, ale aj z hladkej špaldovej múky, ktorá je výživnejšia. Tuk zvolíme maslo alebo Palmarín. Práškový cukor je možné nahradiť pomletým trstinovým cukrom. Upečte si domáce voňavé medovníky z vašich obľúbených ingrediencií.

Ak vás tento recept zaujal, keď ste ho aj vyskúšali, podeľte sa o skúsenosť v komentári pod receptom. Spätná väzba je pre nás veľmi dôležitá. Ďakujeme. Nádherné Vianoce plné zdravia, šťastia, lásky a porozumenia vám želáme.

1 porcia medovníkov = 100 g

Kroky

1
Hotové

Maslo roztopíme spolu s medom, ak med nie je tekutý. Necháme vychladnúť. Do cesta nepridávame túto hmotu HORÚCU, pretože by to s cestom urobilo šarapatu. Múku preosejeme, pridáme cukor, vajcia, sódu bikarbónu, perníkové korenie, škoricu a kakao.

2
Hotové

Vypracované cesto zabalíme do fólie a uložíme do chladu na pár hodín, pokojne aj na zopár dní, aby zrelo. Potom cesto vyberieme, necháme zmäknúť, aby bolo elastické a dobre sa s ním pracovalo. Medovníkové cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 4 mm.

3
Hotové

Pri vaľkaní si pomáhame múkou, ak je to potrebné. Medovníkové cesto môžeme vyvaľkať aj medzi dvoma papiermi na pečenie. Z cesta vykrajujeme obľúbené tvary. Medovníky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený tukom.

4
Hotové

Domáce medovníky pečieme pri teplote 170 °C cca 8 minút, dozlatista. Nikdy nie pridlho, lebo by ostali tvrdé. Hneď po upečení, ešte horúce medovníky potrieme rozšľahaným vajíčkom, ktorý dodá voňavým medovníčkom nádherný lesk. Stavte na istotu.

5
Hotové

Medovníčky (perníčky) zdobíme podľa fantázie a chuti. Ak zvolíme cukrové alebo gélové zdobenie s cukrovými perličkami (v našom prípade), polevy musia dobre zaschnúť. Je to veľmi dôležité, pretože by sa mohli spolu zlepiť. Až potom ich uskladníme.

6
Hotové

Medovníky skladujeme uzavreté v dóze. Jednotlivé poschodia môžeme oddeliť papierom na pečenie, aby sa ozdobené medovníčky neporušili. Do dózy pridáme aj kúsok chleba alebo rozkrojeného jabĺčka. To je trik, aby boli medovníky mäkučké.

Martina

Linecké koláčiky
predchádzajúci
Linecké koláčiky – môj najobľúbenejší BABIČKIN recept
Marináda na mäso
ďalšií
Marináda na mäso – RECEPT na vynikajúcu marinádu
Linecké koláčiky
predchádzajúci
Linecké koláčiky – môj najobľúbenejší BABIČKIN recept
Marináda na mäso
ďalšií
Marináda na mäso – RECEPT na vynikajúcu marinádu

Pridajte svoj komentár