Ingrediencie:
-
NA KAKAOVÉ LINECKÉ CESTO
- 300 g Masloalebo smeto či palmarín
- 2 ks Žĺtko
- 450 g Hladká múkamôže byť aj múka hladká špaldová, pridáme jej však menej, pretože je hutnejšia
- 1 PL KakaoPL/polievková lyžica - jemne kopcovitá
- 150g Práškový cukor
-
NA PLNENIE KAKAOVÝCH LINECKÝCH
- 7 PL Lekváralebo džem, PL/polievková lyžica - alebo podľa potreby
-
NA ČOKOLÁDOVÚ POLEVU
- 100 g Čokoláda
- 2 PL Kokosový olejPL/polievková lyžica - môže byť aj obyčajný olej
-
NA ZDOBENIE KAKAOVÝCH LINECKÝCH
- podľa chuti Strúhaný kokos
- podľa chuti Vlašské orechycelé, pomleté alebo nasekané
- podľa chuti Cukrové perličky
Popis:
Recept na kakaové linecké cesto – najlepší rodinný recept od kamarátky Danky. Každý kto vyskúšal iba chválil. Dani, ďakujem.
Klasické linecké či kakaové linecké cesto – tradičné na Vianoce a Veľkú noc, skvelé i na každý deň. Koláčiky z kakaového lineckého cesta spájame hustejším lekvárom, najlepšie ako dobre vieme, domácim. Výborne ladí – ríbezľový, višňový, malinový. Z tohto množstva kakaového cesta upečieme 100 ks pečiva, spolu cca 50 ks zlepených lineckých koláčikov. Záleží od tvarov a veľkosti. Koláče z kakaového lineckého zdobíme podľa fantázie. Máčame ich v čokoláde, posypeme nasekanými orieškami, strúhaným kokosom, ale i cukrovými perličkami. Výhoda suchého tradičného pečiva – upečieme ho predstihu, pred vianočnými sviatkami. Keď pečivo odleží, chute sa nádherne prepoja, k tomu aj zmäkne.
Skladovanie lineckého pečiva. Linecké kakaové koláčiky skladujeme uzavreté v dóze. Ak sú zdobené čokoládovou polevou, uložíme ich na chladnejšie miesto. Jednotlivé poschodia oddelíme papierom na pečenie, aby zostali neporušené. Správne skladované vianočné pečivo vydrží až 8 týždňov.
Hľadáte recepty na vianočné koláče? Skúste naše vynikajúce kokosové ježe či najlepšie hrnčekové perníkové muffiny . Hneď mäkké medovníky – recept tak žiadaný? Pardubické perníky (medovníky) i čokoládové linecké koláčiky , vínové koláčiky na sladko i slano – na Vianoce ako stvorené. A taká dobrá klasika vanilkové rožky . Sladké voňavé pečenie želáme.
Dobrá rada. Na prípravu kakaového lineckého cesta môžeme zvoliť klasickú múku hladkú, ale i múku špaldovú. Pridáme jej pomenej, pretože je hutnejšia, uberieme cca 30 g. Cesto nemá byť príliš tuhé, ale elastické. Pri verzii bez lepku pridáme vhodnú overenú bezlepkovú múku. Ako tuk použijeme tradičné maslo, môžeme zvoliť i palmarín (smetol). Cukor – používame klasický práškový, výborný i cukor mletý trstinový.
množstvo ingrediencií v recepte = 50 ks zlepených koláčikov
1 porcia kakaových lineckých koláčikov = 100 g
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové |