0 0
RECEPT na kakaové linecké cesto – najlepší rodinný

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
NA KAKAOVÉ LINECKÉ CESTO
300 g Maslo alebo smeto či palmarín
2 ks Žĺtko
450 g Hladká múka môže byť aj múka hladká špaldová, pridáme jej však menej, pretože je hutnejšia
1 PL Kakao PL/polievková lyžica - jemne kopcovitá
150g Práškový cukor
NA PLNENIE KAKAOVÝCH LINECKÝCH
7 PL Lekvár alebo džem, PL/polievková lyžica - alebo podľa potreby
NA ČOKOLÁDOVÚ POLEVU
100 g Čokoláda
2 PL Kokosový olej PL/polievková lyžica - môže byť aj obyčajný olej
NA ZDOBENIE KAKAOVÝCH LINECKÝCH
podľa chuti Strúhaný kokos
podľa chuti Vlašské orechy celé, pomleté alebo nasekané
podľa chuti Cukrové perličky

Nutričné informácie

1
Porcia
480
kcal

RECEPT na kakaové linecké cesto – najlepší rodinný

Tip pre Vás. Ešte výraznejšia chuť a vôňa kakaového lineckého cesta? Do cesta pridáme mletú škoricu, fantastická je aj nastrúhaná pomarančová kôra. Vianočné pečivo podľa vlastnej chuti. Domáce koláčiky sú predsa domáce, na nezaplatenie.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Sladké
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA KAKAOVÉ LINECKÉ CESTO

  • NA PLNENIE KAKAOVÝCH LINECKÝCH

  • NA ČOKOLÁDOVÚ POLEVU

  • NA ZDOBENIE KAKAOVÝCH LINECKÝCH

Popis:

Zdieľať

Recept na kakaové linecké cesto – najlepší rodinný recept od kamarátky Danky. Každý kto vyskúšal iba chválil. Dani, ďakujem.

Klasické linecké či kakaové linecké cesto – tradičné na Vianoce a Veľkú noc, skvelé i na každý deň. Koláčiky z kakaového lineckého cesta spájame hustejším lekvárom, najlepšie ako dobre vieme, domácim. Výborne ladí – ríbezľový, višňový, malinový. Z tohto množstva kakaového cesta upečieme 100 ks pečiva, spolu cca 50 ks zlepených lineckých koláčikov. Záleží od tvarov a veľkosti. Koláče z kakaového lineckého zdobíme podľa fantázie. Máčame ich v čokoláde, posypeme nasekanými orieškami, strúhaným kokosom, ale i cukrovými perličkami. Výhoda suchého tradičného pečiva – upečieme ho predstihu, pred vianočnými sviatkami. Keď pečivo odleží, chute sa nádherne prepoja, k tomu aj zmäkne.

Skladovanie lineckého pečiva. Linecké kakaové koláčiky skladujeme uzavreté v dóze. Ak sú zdobené čokoládovou polevou, uložíme ich na chladnejšie miesto. Jednotlivé poschodia oddelíme papierom na pečenie, aby zostali neporušené. Správne skladované vianočné pečivo vydrží až 8 týždňov.

Hľadáte recepty na vianočné koláče? Skúste naše vynikajúce kokosové ježe  či najlepšie hrnčekové perníkové muffiny . Hneď mäkké medovníky – recept tak žiadaný? Pardubické perníky (medovníky) i čokoládové linecké koláčiky , vínové koláčiky na sladko i slano – na Vianoce ako stvorené. A taká dobrá klasika vanilkové rožky . Sladké voňavé pečenie želáme.

Dobrá rada. Na prípravu kakaového lineckého cesta môžeme zvoliť klasickú múku hladkú, ale i múku špaldovú. Pridáme jej pomenej, pretože je hutnejšia, uberieme cca 30 g. Cesto nemá byť príliš tuhé, ale elastické. Pri verzii bez lepku pridáme vhodnú overenú bezlepkovú múku. Ako tuk použijeme tradičné maslo, môžeme zvoliť i palmarín (smetol). Cukor – používame klasický práškový, výborný i cukor mletý trstinový.

množstvo ingrediencií v recepte = 50 ks zlepených koláčikov

1 porcia kakaových lineckých koláčikov = 100 g

 

Kroky

1
Hotové

Do väčšej misky pridáme zmäknuté maslo (palmarín), zmiešame so žĺtkami. Postupne pridáme ešte aj múku, preosiate kakao a práškový cukor. Vypracujeme vláčne cesto. Kakaové cesto zabalíme do fólie, necháme odležať v chlade 1 hodinu. Tak si pripravíme i formičky na vykrajovanie.

2
Hotové

Cesto na kakaové linecké rozvaľkáme na hrúbku cca 4 mm, pomáhame si múkou. Zvoliť môžeme rôzne tvary. Potrebujeme párny počet jednotlivého druhu, zliepať budeme vždy 2 ks. Pekne ukážu aj plné kúsky v kombinácii s vykrajovanými tvarmi - džem sa bude na koláčikoch pekne vynímať.

3
Hotové

Pripravené tvary ukladáme na tukom vymastený plech, jednoduchšie na plech vystlaný papierom na pečenie. Kakaové linecké koláčiky by nemali byť poukladané príliš blízko vedľa seba, pri pečení trošku narastú. Tmavé linecké koláče pečieme pri teplote 170 stupňov C 8-10 minút.

4
Hotové

Ak pečieme teplým vzduchom, môžeme upiecť aj dva plechy naraz, ušetríme si čas. Hotové linecké kakaové necháme trošku vychladnúť, pretože sú krehké. Tak ich spájame džemom alebo lekvárom, zdobíme čokoládovou polevou, strúhaným kokosom, orieškami či cukrovými perličkami.

Martina

Starý recept na linecké cesto
predchádzajúci
Starý recept na linecké cesto – od babičky
Hriatô
ďalšií
Hriatô s maslom na priedušky – mamičkin RECEPT
Starý recept na linecké cesto
predchádzajúci
Starý recept na linecké cesto – od babičky
Hriatô
ďalšií
Hriatô s maslom na priedušky – mamičkin RECEPT

Pridajte svoj komentár