Ingrediencie:
- 2 ks Mrkvastredná veľkosť
- 2 ks Jablkástredná veľkosť
- 3 PL Citrónová štavaPL/polievková lyžica
-
NA ZÁLIEVKU
- 1 dl Vodaalebo podľa potreby
- Medalebo cukor, podľa chuti
- 1 PL Olejalebo olivový, môžeme aj vynechať
Popis:
Mrkvový šalát s jablkami. Jednoduchý, rýchly, plný vitamínov a živín. Prípravu tohto šalátu zvládnu aj začiatočníci. Zaspomínajme si na detstvo, tento retro recept nikdy neomrzí.
Mrkva kúpime bežne počas celého roka. Lacná, nabitá zdraviu prospešnými živinami – je to klenot medzi zeleninou. Mrkva – najbohatší zdroj betakaroténu. Obsahuje samozrejme vitamín A (ten vzniká z betakaroténu), ďalej sú to vitamíny skupiny B, vitamín C, D, E. Minerály taktiež nezaháľajú, mrkva je plná horčíka, vápnika, aj železa, má mnoho antioxidantov, vlákniny, s minimálnym obsahom tukov a cukrov. Jedno jablko denne. To tvrdia odborníci. Prečo? Pretože ich konzumácia podporuje zdravé trávenie, pôsobia proti stresu, infarktu, vynikajúce pri nachladnutí, kašli a chrípke. znižujú hladinu cholesterolu. Jablká majú veĺa minerálov, a to draslíka, horčíka, fosforu, vápnika a železa, z vitamínov zasa vitamín A, C, E, vitamíny skupiny B. Čo viac dodať? Dokonalá kombinácia tohto ovocia a zeleniny je fantastickou voľbou na prípravu vitamínovej bomby – mrkvového šalátu s jablkami.
Ak mrkvový šalát schladíme, potom bude oveľa lahodnejši. Tento šalát sa hodí k rôznym jedlám, úžasný je aj sám bez všetkého. Pre fajnšmekrov sa môžu pridať aj nasekané vlašské orechy. Skúste.
Dobrá rada. Mrkvový šalát s jablkami sa môže pripraviť so zálievkou, ktorá je z vody, cukru alebo medu, citrónu. Do zálievky môže pridať aj olej, a práve v tukoch sú niektoré vitamíny rozpustné. Šalát z mrkvy a jabĺk chutí výborne iba s citrónovou šťavou. Med alebo cukor sa dáva, ak sú jablká kyslejšie.
1 porcia = 100 g mrkvového šalátu s jablkami
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |