Ingrediencie:
- 1 000 g Cuketamladá cuketa - 2 ks veľkosti cca 25 cm
- 300 g Polohrubá múkaalebo podľa potreby, môže byť aj múka špaldová, bezlepková
- 3 ks Vajce
- 1.5 dl Olej
- 2 ML Prášok do pečivaML/malá lyžička
- 200 g Syreidam, gouda, mozzarella alebo niva, prípadne mix syrov
- 150 g Šunkadusená, údená, alebo klobáska, slaninka
- 1 ks Cibuľa1 väčšia cibuľa
- 4 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
-
NA DOCHUTENIE KOLÁČA
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
- Sušený majoránpodľa chuti - alebo provensálske byliny, sušená bazalka alebo oregano
- Vegetaak používame, najepšie bez soli - podľa chuti
-
NA VYMASTENIE PLECHU
- Olejpodľa potreby
- Polohrubá múkapodľa potreby
Popis:
Cuketový slaný koláč na plech – TOP recept. Jednoduchý, pritom fantastický koláč z cukety podľa receptu mojej mamky. Garantujem Vám, chutí úžasne. Jednoduchá príprava aj pre začiatočníkov, úspech zaručený.
Cuketová sezóna je tu. U nás doma to bez cuketového slaného koláča nejde. Mamka ho piekla veľmi často, pretože sme sa ho nevedeli dojesť. Šťavnatý a chutný, jemne chrumkavý. Dokonalá pochúťka z cukety, ktorej ani žiadna návšteva neodolá. Výborný na oslavy, ale aj grilovačky, obed i večeru. Veľmi vhodný koláč na slano na dlhšie cesty.
Cuketa – zelená kráľovná zeleniny. Obsahuje vitamíny C, E, A, B. Minerály – horčík, železo, vápnik, draslík a fosfor. Cuketa posilňuje srdce, imunitu, svaly, napomáha pri liečbe cukrovky, dny a reumy. Má silné detoxikačné účinky. Konzumáciou cukety podporíme zdravé trávenie, zvýšime odolnosť organizmu.
Recepty z cukety. Vyskúšajte aj fantastické rýchle cestoviny s cuketou , vynikajúci tatarák z cukety , skvelé cuketové placky či famóznu cuketovú polievku . Úplne jednoduchá cuketa na panvici? Skúste našu úžasnú prílohu .
Dobrá rada. Nezabúdame, múku pridávame vždy podľa potreby, záleží akú šťavnatú cuketu máme. Cesto na koláč má byť vláčne, nie príliš tuhé. Ak zvolíme múku špaldovú, tá je hutnejšia, dáme jej pomenej. Dĺžka pečenia slaného cuketového koláča závisí od výšky koláča. Keď ho máme vyšší, pečieme dlhšie, aby sa dobre prepiekol. Teplotu znížime na 170 stupňov C. Na pečenie koláča z cukety nepoužívame papier na pečenie, mne sa pri pečení koláč na papier prilepil. Plech vymastíme tukom a vysypeme múkou. Syr zvolíme podľa chuti, obľuby. Môžeme použiť mix druhov – syr slaný koláč spojí, dodá mu na úžasnej chuti. Namiesto šunky pridáme napríklad nadrobno nakrájanú slaninku alebo klobásku, môžeme aj údené, mäsko z polievky.
Ako pečieme slaný cuketový koláč? Keď pečieme dva plechy naraz, zvolíme pečenie teplým vzduchom, aby sa koláč upiekol jemne dochrumkava – aj zdola, i zhora. Koláčik môžeme piecť aj osobite. Sledujeme predovšetkým jeho farbu – keď je hnedastý/zlatistý, vtedy je správne upečený.
množstvo ingrediencií v recepte = 2 plechy nižšieho slaného cuketového koláča
(veľkosť plechu cca 25×35 cm)
Kroky
1 Hotové |
Mladú cuketu umyjeme, odstránime konce. Šupku ponecháme, pretože práve v šupke je najviac vitamínov a minerálov. Ak máme cuketu staršiu, s tvrdou šupkou, cuketu ošúpeme, odstránime ešte aj striedku (dužinu). Z dužiny si môžeme pripraviť skvelý kvalitný zeleninový vývar. Tak cuketu nastrúhame do väčšej misky. Cuketu môžeme aj rozsekať v sekáčiku. K cukete pridáme vajcia a olej. |
2 Hotové |
Tak do cuketového cesta primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva (podľa výberu - polohrubú múku klasickú, môžeme múku špaldovú, pri intolerancii na lepok osvedčenú múku bez lepku). Nezabúdame, múku pridávame vždy podľa potreby, záleží akú šťavnatú cuketu máme. Cesto má byť vláčne, aby bol cuketový koláč šťavnatý. Pridáme na kocky krájanú šunku (nemusíme) a syr. |
3 Hotové |
Syr pridáme podľa chuti. Môže to byť nastrúhaný alebo nadrobno nakrájaný - eidam, gouda, mozzarella, výborná je aj niva. Pri nive však so soľou opatrnejšie, lebo je slanšia. Primiešame ešte očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak (podľa chuti). Cesto na cuketový koláč dochutíme soľou, čiernym korením, vegetou, majoránom (alebo zvolíme sušenú bazalku, oregáno a pod.). |
4 Hotové |
Plechy na pečenie vymastíme olejom (maslom) a vysypeme múkou. Papier na pečenie nie je vhodný, pri jeho použití sa môže cuketový koláč prilepiť. Cesto rozotrieme na tenko. Môžeme ho upiecť aj vyšší, pečie sa ale dlhšie. Cuketový slaný koláč pečieme pri teplote 180 st. C cca 30 minút dozlatista. Tak ho necháme vychladnúť. Veľká dobrota, mamkin cuketový koláčik je jednoducho TOP. |