0 0
Cuketový slaný koláč na plech – TOP recept

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
1 000 g Cuketa mladá cuketa - 2 ks veľkosti cca 25 cm
300 g Polohrubá múka alebo podľa potreby, môže byť aj múka špaldová, bezlepková
3 ks Vajce
1.5 dl Olej
2 ML Prášok do pečiva ML/malá lyžička
200 g Syr eidam, gouda, mozzarella alebo niva, prípadne mix syrov
150 g Šunka dusená, údená, alebo klobáska, slaninka
1 ks Cibuľa 1 väčšia cibuľa
4 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
NA DOCHUTENIE KOLÁČA
Soľ podľa chuti
Mleté čierne korenie podľa chuti
Sušený majorán podľa chuti - alebo provensálske byliny, sušená bazalka alebo oregano
Vegeta ak používame, najepšie bez soli - podľa chuti
NA VYMASTENIE PLECHU
Olej podľa potreby
Polohrubá múka podľa potreby

Nutričné informácie

1
Porcia
320
kcal

Cuketový slaný koláč na plech – TOP recept

Tip pre vás. Pri verzii bez lepku zvolíme vhodnú a osvedčenú múku. Intolerancia na mliečnu laktózu? Použijeme ingrediencie bez laktózy. Ak mäsové výrobky nejedávame, pridáme iba rôzne druhy syra, môžeme aj viac. Syr nikdy nič nepokazí. Dokonalý cuketový koláč na slano pre všetkých.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE KOLÁČA

  • NA VYMASTENIE PLECHU

Popis:

Zdieľať

Cuketový slaný koláč na plech – TOP recept. Jednoduchý, pritom fantastický koláč z cukety podľa receptu mojej mamky. Garantujem Vám, chutí úžasne. Jednoduchá príprava aj pre začiatočníkov, úspech zaručený.

Cuketová sezóna je tu. U nás doma to bez cuketového slaného koláča nejde. Mamka ho piekla veľmi často, pretože sme sa ho nevedeli dojesť. Šťavnatý a chutný, jemne chrumkavý. Dokonalá pochúťka z cukety, ktorej ani žiadna návšteva neodolá. Výborný na oslavy, ale aj grilovačky, obed i večeru. Veľmi vhodný koláč na slano na dlhšie cesty.

Cuketa – zelená kráľovná zeleniny. Obsahuje vitamíny C, E, A, B. Minerály – horčík, železo, vápnik, draslík a fosfor. Cuketa posilňuje srdce, imunitu, svaly, napomáha pri liečbe cukrovky, dny a reumy. Má silné detoxikačné účinky. Konzumáciou cukety podporíme zdravé trávenie, zvýšime odolnosť organizmu.

Recepty z cukety. Vyskúšajte aj fantastické rýchle cestoviny s cuketou , vynikajúci tatarák z cukety , skvelé cuketové placky či famóznu cuketovú polievku . Úplne jednoduchá cuketa na panvici? Skúste našu úžasnú prílohu .

Dobrá rada. Nezabúdame, múku pridávame vždy podľa potreby, záleží akú šťavnatú cuketu máme. Cesto na koláč má byť vláčne, nie príliš tuhé. Ak zvolíme múku špaldovú, tá je hutnejšia, dáme jej pomenej. Dĺžka pečenia slaného cuketového koláča závisí od výšky koláča. Keď ho máme vyšší, pečieme dlhšie, aby sa dobre prepiekol. Teplotu znížime na 170 stupňov C. Na pečenie koláča z cukety nepoužívame papier na pečenie, mne sa pri pečení koláč na papier prilepil. Plech vymastíme tukom a vysypeme múkou. Syr zvolíme podľa chuti, obľuby. Môžeme použiť mix druhov – syr slaný koláč spojí, dodá mu na úžasnej chuti. Namiesto šunky pridáme napríklad nadrobno nakrájanú slaninku alebo klobásku, môžeme aj údené, mäsko z polievky.

Ako pečieme slaný cuketový koláč? Keď pečieme dva plechy naraz, zvolíme pečenie teplým vzduchom, aby sa koláč upiekol jemne dochrumkava – aj zdola, i zhora. Koláčik môžeme piecť aj osobite. Sledujeme predovšetkým jeho farbu – keď je hnedastý/zlatistý, vtedy je správne upečený.

množstvo ingrediencií v recepte = 2 plechy nižšieho slaného cuketového koláča

(veľkosť plechu cca 25×35 cm)

 

Kroky

1
Hotové

Mladú cuketu umyjeme, odstránime konce. Šupku ponecháme, pretože práve v šupke je najviac vitamínov a minerálov. Ak máme cuketu staršiu, s tvrdou šupkou, cuketu ošúpeme, odstránime ešte aj striedku (dužinu). Z dužiny si môžeme pripraviť skvelý kvalitný zeleninový vývar. Tak cuketu nastrúhame do väčšej misky. Cuketu môžeme aj rozsekať v sekáčiku. K cukete pridáme vajcia a olej.

2
Hotové

Tak do cuketového cesta primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva (podľa výberu - polohrubú múku klasickú, môžeme múku špaldovú, pri intolerancii na lepok osvedčenú múku bez lepku). Nezabúdame, múku pridávame vždy podľa potreby, záleží akú šťavnatú cuketu máme. Cesto má byť vláčne, aby bol cuketový koláč šťavnatý. Pridáme na kocky krájanú šunku (nemusíme) a syr.

3
Hotové

Syr pridáme podľa chuti. Môže to byť nastrúhaný alebo nadrobno nakrájaný - eidam, gouda, mozzarella, výborná je aj niva. Pri nive však so soľou opatrnejšie, lebo je slanšia. Primiešame ešte očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak (podľa chuti). Cesto na cuketový koláč dochutíme soľou, čiernym korením, vegetou, majoránom (alebo zvolíme sušenú bazalku, oregáno a pod.).

4
Hotové

Plechy na pečenie vymastíme olejom (maslom) a vysypeme múkou. Papier na pečenie nie je vhodný, pri jeho použití sa môže cuketový koláč prilepiť. Cesto rozotrieme na tenko. Môžeme ho upiecť aj vyšší, pečie sa ale dlhšie. Cuketový slaný koláč pečieme pri teplote 180 st. C cca 30 minút dozlatista. Tak ho necháme vychladnúť. Veľká dobrota, mamkin cuketový koláčik je jednoducho TOP.

Martina

Držky na paprike
predchádzajúci
Držky na paprike, RECEPT na držkový perkelt
Mojito
ďalšií
MOJITO drink recept – alko aj nealko
Držky na paprike
predchádzajúci
Držky na paprike, RECEPT na držkový perkelt
Mojito
ďalšií
MOJITO drink recept – alko aj nealko

Pridajte svoj komentár