Ingrediencie:
-
NA KVÁSOK
- 1 DL Mlieko
- 0.5 ML Kryštálový cukorML/malá lyžička
- 21 g Čerstvé droždie1/2 balenia
-
NA CESTO
- 500 g Hladká múkamôže byť aj múka hladká špaldová, pridáme jej trošku menej
- 1.5 DL Mliekonajlepšie vlažné plnotučné mlieko
- 2 PL Kyslá smotanaPL/polievková lyžica, môže byť aj biely jogurt
- 1 ks Vajce
- 1 ML SoľML/malá lyžička
-
NA VYPRÁŽANIE
- 2.5 DL Repkový olejalebo iný olej, podľa potreby
-
NA OBLOHU
- Olivový olejpodľa chuti
- Cesnakroztlačený, podľa chuti
- Kečuppodľa chuti
- Tatárska omáčkapodľa chuti
- Kyslá smotanapodľa chuti
- Syrpodľa chuti strúhaný syr
Popis:
Domáce langoše – recept na langoše do chladničky podľa mojej úžasnej priateľky Tonky. Keď ich vyskúšate, iné už robiť nebudete.
Langoše – múčne jedlo, ktoré je na Slovensku veľmi obľúbené a žiadané. Najlepšie chutia hneď po upečení, čerstvé, s kečupom alebo tatárskou omáčkou. Hľadáte jednoduchý recept z chladničkového cesta? Nech a páči. Dobrú tradičnú chuť.
Dobrá rada. Pri bezlepkovej verzii zvolíme osvedčenú múku bez lepku. Ak nemôžeme kravské mlieko, pridáme mlieko, ktoré znášame. Namiesto kyslej smotany je možné použiť aj biely jogurt. Langošové cesto vydrží v chladničke zopár dní, 4 dni určite.
množstvo = približne 12 langošov (podľa veľkosti)
Kroky
1 Hotové |
Cesto si pripravíme aspoň deň vopred, pretože kysne v chladničke. Do menšej misky pridáme 1 DL vlažného mlieka, 0.5 malej lyžičky cukru a 1/2 balenia rozdrobeného droždia. Spolu premiešame, aby sa droždie rozpustilo, necháme kysnúť cca 5 minút, kvások napučí. Mlieko nesmie byť horúce, iba vlažné. Do väčšej misy dáme suroviny na cesto, vykysnutý kvások a vymiesime vláčne cesto. |
2 Hotové |
Cesto rukami naolejujeme, vložíme do mikroténového vrecka, uzol urobíme omnoho vyššie, pretože cesto potrebuje miesto, v chladničke nakysne. Druhý deň urobíme naolejovanými rukami guličky - menšie či väčšie, záleží aké veľké langoše chceme. Guľky naťahujeme do tvaru langoša. Kvalitný hrniec rozohrejeme, pridáme dostatočné množstvo tuku, a langoše vyprážame dozlatista. |
3 Hotové |
Langoše vyprážame z oboch strán, ide to veľmi rýchlo, dávame pozor, aby sme sa nepopálili. Hotové domáce langoše môžeme potrieť olivovým olejom, do ktorého sme roztlačili cesnak, alebo ich potrieť iba cesnakom, pridať kečup, tatársku omáčku, posypať nastrúhaným syrom. Namiesto tatárskej omáčky môžeme zvoliť kyslú smotanu, biely jogurt, do ktorého sme pridali cesnak. Mňam. |