Ingrediencie:
- 2 filety Lososcca 250-300 g
- 2 PL Masloak zvolíme ghee maslo, pridáme 4 PL, olej vynecháme
- 2 PL Olej
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti, solíme až nakoniec
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
- Mletá červená paprikapodľa chuti
- Drvená rascapodľa chuti
- Kurkumapodľa chuti
- Bylinkyčerstvé alebo sušené - rozmarín, tymián
- 2 strúčiky Cesnakpodľa chuti, môžeme aj vynechať
-
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
- Citrónová štavapodľa chuti
Popis:
Losos na panvici s maslom – zvonku chrumkavý, vo vnútri šťavnatý. Ako jednoducho opečieme lososa na panvici? Tu je jednoduchý overený recept. Práve na panvici pripravíme lososa s chrumkavou kožou, a keď dodržíme aj základné pravidlá, losos bude úžasne vláčny a delikátny.
Losos patrí medzi najobľúbenejšie druhy rýb, pretože je rýchly a jednoduchý na prípravu. Chutí pečený, údený, dokonca i surový. Mäso lososa je šťavnaté a jemné. Aj keď sa radí medzi tučnejšie druhy rýb, je ľahko stráviteľný. Losos má bohatý obsah kvalitných bielkovín, omega-3 mastných kyselín. Prospieva srdcu, cievam, očiam, kostiam, kĺbom, správnej činnosti mozgu, podporuje zdravú a peknú pokožku. Losos – bohatý na vitamín A, D a takmer všetky vitamíny skupiny B, z minerálov je to vápnik, fosfor, horčík, železo, draslík, selén. Losos na panvici chutí úžasne na obed i večeru.
Lososa dochutíme korením podľa vlastnej chuti – soľou, čiernym korením, paprikou, rascou, kurkumou alebo korením na ryby. Postačí aj obyčajná soľ a bylinky, prípadne cesnak. Lososa opekáme najprv na oleji (repkový, slnečnicový), až keď ho otočíme, pridáme maslo, bylinky a cesnak. Je to dôležité, klasické maslo sa skoro prepáli, ani bylinkám to neprospeje. Na prípravu lososa na panvici je vynikajúce prepustené – ghee maslo, ktoré dodá skvelú maslovú chuť. Tento typ masla sa takmer vôbec neprepaľuje. Recept na prepustené (ghee) maslo už pre vás taktiež pripravujem.
Dobrá rada. Pred pečením vyberieme losos z chladu skôr, je dobré, ak má izbovú teplotu. Lososa nepečieme nikdy pridlho, mäso sa dlhým opekaním vysuší. Dĺžka pečenia záleží od hrúbky – výšky ryby, maximálne 4-5 minút z každej strany. Lososa solíme až nakoniec.
1 porcia = cca 125 g filet z lososa
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové |
|
5 Hotové |
|
6 Hotové |