0 0
LOSOS na panvici – ako pripraviť najlepší recept

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 filety Losos cca 250-300 g
2 PL Maslo ak zvolíme ghee maslo, pridáme 4 PL, olej vynecháme
2 PL Olej
NA DOCHUTENIE
Soľ podľa chuti, solíme až nakoniec
Mleté čierne korenie podľa chuti
Mletá červená paprika podľa chuti
Drvená rasca podľa chuti
Kurkuma podľa chuti
Bylinky čerstvé alebo sušené - rozmarín, tymián
2 strúčiky Cesnak podľa chuti, môžeme aj vynechať
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
Citrónová štava podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
360
kcal

LOSOS na panvici – ako pripraviť najlepší recept

Tip pre vás. Filety lososa môžeme marinovať v olejovej marináde (olivový olej a obľúbené korenie) aspoň 30 minút, po upečení bude ešte chutnejší a jemnejší.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

  • NA KONEČNÉ DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Losos na panvici s maslom – zvonku chrumkavý, vo vnútri šťavnatý. Ako jednoducho opečieme lososa na panvici? Tu je jednoduchý overený recept. Práve na panvici pripravíme lososa s chrumkavou kožou, a keď dodržíme aj základné pravidlá, losos bude úžasne vláčny a delikátny.

Losos patrí medzi najobľúbenejšie druhy rýb, pretože je rýchly a jednoduchý na prípravu. Chutí pečený, údený, dokonca i surový. Mäso lososa je šťavnaté a jemné. Aj keď sa radí medzi tučnejšie druhy rýb, je ľahko stráviteľný. Losos má bohatý obsah kvalitných bielkovín, omega-3 mastných kyselín. Prospieva srdcu, cievam, očiam, kostiam, kĺbom, správnej činnosti mozgu, podporuje zdravú a peknú pokožku. Losos – bohatý na vitamín A, D a takmer všetky vitamíny skupiny B, z minerálov je to vápnik, fosfor, horčík, železo, draslík, selén. Losos na panvici chutí úžasne na obed i večeru.

Lososa dochutíme korením podľa vlastnej chuti – soľou, čiernym korením, paprikou, rascou, kurkumou alebo korením na ryby. Postačí aj obyčajná soľ a bylinky, prípadne cesnak. Lososa opekáme najprv na oleji (repkový, slnečnicový), až keď ho otočíme, pridáme maslo, bylinky a cesnak. Je to dôležité, klasické maslo sa skoro prepáli, ani bylinkám to neprospeje. Na prípravu lososa na panvici je vynikajúce prepustené – ghee maslo, ktoré dodá skvelú maslovú chuť. Tento typ masla sa takmer vôbec neprepaľuje. Recept na prepustené (ghee) maslo už pre vás taktiež pripravujem.

Dobrá rada. Pred pečením vyberieme losos z chladu skôr, je dobré, ak má izbovú teplotu. Lososa nepečieme nikdy pridlho, mäso sa dlhým opekaním vysuší. Dĺžka pečenia záleží od hrúbky – výšky ryby, maximálne 4-5 minút z každej strany. Lososa solíme až nakoniec.

1 porcia = cca 125 g filet z lososa

Kroky

1
Hotové

Filety alebo plátky lososa jemne opláchneme a dôkladne osušíme papierovou utierkou. Je dobré, ak má losos izbovú teplotu.

2
Hotové

Filety lososa (porcie) okoreníme obľúbeným korením - podľa chuti. Lososa zatiaľ nesolíme, soľ použijeme po upečení.

3
Hotové

Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme olej (ghee maslo). Vložíme lososa kožou dole. Prudko opekáme iba 1 minútu.

4
Hotové

Tak teplotu znížime. Lososa pečieme podľa hrúbky približne 3-4 minúty, aby mal zlatistú farbu, v strede bude blednúť.

5
Hotové

Počas pečenia lososa polievame tukom. Potom ho otočíme, pridáme maslo, bylinky či cesnak. Pečieme 2-3 minúty.

6
Hotové

Lososa odstavíme a necháme v panvici odležať 2 minúty, aby došiel. Nakoniec ho dochutíme soľou, citrónovou šťavou.

Martina

Jablkový hrnčekový koláč
predchádzajúci
JABLKOVÝ hrnčekový koláč bez vaľkania – rýchly recept
Nátierka s cibuľkou
ďalšií
Nátierka s opraženou cibuľkou, obľúbený RECEPT
Jablkový hrnčekový koláč
predchádzajúci
JABLKOVÝ hrnčekový koláč bez vaľkania – rýchly recept
Nátierka s cibuľkou
ďalšií
Nátierka s opraženou cibuľkou, obľúbený RECEPT

Pridajte svoj komentár