Ingrediencie:
- 1 ks Tekvicatekvica strednej veľkosti, dlhá cca 20 cm
- 3 ks Vajce
- 150 g Tvrdý syrobľúbený syr - nastrúhaný eidam, gouda, cheddar, parmezán či mozzarella
- 3 PL Hladká múkaPL/polievková lyžica, podľa potreby, klasická hladká alebo múka špaldová, bezlepková - môžeme aj vynechať
-
NA DOCHUTENIE TEKVICOVÝCH PLACIEK
- podľa chuti Soľ
- podľa chuti Vegetanajlepšie vegeta bez soli, môžeme aj vynechať
- podľa chuti Mleté čierne koreniemôžeme aj vynechať
- podľa chuti Mletá rascamôže byť aj rasca drvená, môžeme aj vynechať
- 0.5 ML KurkumaML/malá lyžička - vynikajúca na kĺby, skvelá proti zápalom
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE TEKVICOVÝCH PLACIEK
- 2 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti, môžeme aj vynechať
- 1 ks Cibuľastredná veľkosť, môžeme aj vynechať
-
NA PEČENIE TEKVICOVÝCH PLACIEK
- 1 dl Olejalebo podľa potreby
Popis:
Najlepšie tekvicové placky so syrom. Rýchly a jednoduchý top recept na skvelé a výživné placky bez mäsa. Ak pridáme syr bez laktózy a múku bez lepku, pripravíme chutné zdravé jedlo aj pri týchto intoleranciách. Pre milovníkov mäsa a mäsových výrobkov, do cesta na tekvicové placky primiešame nadrobno nakrájanú šunku, salámu alebo klobásku. Dobrú chuť pre celú rodinu.
Domáce tekvicové placky so syrom môžeme dochutiť roztlačeným (nastrúhaným) cesnakom alebo nadrobno nakrájanou cibuľkou. Základné koreniny – soľ, vegeta (ak používame), mleté čierne korenie, drvená či mletá rasca i kurkuma (vynikajúca na kĺby, úžasná proti zápalom). Na doladenie chuti placiek z tekvice – výborný sušený majorán, alebo, môžeme zvoliť aj nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať či jarnú cibuľku. Chceme placky bez múky? Žiadny problém. Dôležité – tekvicu dôkladne vyžmýkame, aby nebola mokrá, primiešame vajcia a nastrúhaný syr, môžeme aj väčšie množstvo. Syr placky lepšie spojí.
Tekvica (maslová, tekvica hokkaido, špagetová tekvica, veľmi obľúbený patizón i cuketa). Super zdravá zelenina, ktorá má vysoký obsah antioxidantov a vitamínov. Vitamíny – A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Minerály – železo, draslík, meď, zinok, mangán, horčík, vápnik. Tekvica podporuje zdravé trávenie, udržiava mladosť, posilňuje imunitný systém. Vynikajúca tiež pre zdravé oči, pokožku, prospieva aj správnej funkcii srdca. Výborná zelenina pri chudnutí, pre svoj nízky kalorický index.
Hľadáte obľúbené recepty z tekvice?
Vyskúšajte tie naše. Jednoduchá pečená tekvica hokkaido , skvelá nátierka z hokkaido tekvice , zdravé pyré aj pre najmenšie detičky či lahodná krémová tekvicová polievka . Kto obľubuje prívarky, tekvicový prívarok – skvelá voľba. Príloha z tekvice? Dokonalé tekvicové halušky, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Dobrá rada. Zo striedky tekvice (cukety, patizónu) môžeme uvariť skvelý zeleninový vývar plný živín. Ako na to? Dužinu zalejeme studenou vodou a varíme približne 1,5 hodiny. K vareniu pridáme aj strúčiky cesnaku, zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, a k tomu cibuľu alebo pór. Postupujeme ako pri klasickom vývare. Dochutíme iba soľou, vegetou (ak používame) a čiernym korením. Bylinky – petržlenová a zelerová vňať, ale i ligurček, zdravý zeleninový vývar prevoňajú.
množstvo ingrediencií v recepte = cca 30 ks tekvicových placiek (podľa veľkosti)
4-5 porcií
Kroky
1 Hotové |
Tekvicu umyjeme v studenej vode a dobre osušíme. Tak ju rozpolíme, odstránime striedku (dužinu). Ak máme tekvicu mladú, s mäkkou šupkou, tekvicu nastrúhame aj so šupkou na rezančeky (ako na jablká). Keď je tekvica staršia, šupka tvrdšia, tekvicu radšej ošúpeme, aby boli tekvicové placky čo najjemnejšie. Nastrúhanú tekvicu vložíme do misky, primiešame malú lyžičku soli, necháme postáť aspoň 10 minút, aby pustila prebytočnú vlastnú šťavu. |
2 Hotové |
Soľ vytiahne vodu z tekvice. Potom tekvicu rukami dôkladne vytlačíme od tekutiny (vlastnej šťavy), inak by boli tekvicové placky vodnaté, potrebovali by sme doplniť omnoho viac múky. Keď je tekvica staršia - suchšia, nie je potrebné ju vôbec žmýkať. K tekvici pridáme nastrúhaný syr (podľa obľuby) a vajcia - tieto ingrediencie tekvicové placky spoja. Primiešame koreniny podľa chuti - soľ, vegetu (môžeme i vynechať), mleté čierne korenie, mletú či drvenú rascu, kurkumu. |
3 Hotové |
Na dochutenie tekvicových placiek je výborný aj roztlačený (nastrúhaný) cesnak - cca 2 strúčiky, aj viac, podľa chuti. Ak cesnak nemusíme, pridáme ošúpanú, nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorá vie tekvicové placky vynikajúco doladiť. Primiešať môžeme ešte sušený majorán či oregano - rozmrvíme vždy prstami, chuť sa lepšie uvoľní. Kto miluje bylinky, nadrobno nakrájaná petržlenová vňať je skvelou vitamínovou voľbou. Cestíčko na tekvicové placky premiešame. |
4 Hotové |
Do cesta na tekvicové placky postupne zapracujeme múku podľa výberu (klasickú hladkú, špaldovú alebo overenú bezlepkovú) - množstvo podľa potreby. Cesto by nemalo byť ani príliš husté, ani riedke. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme 2 polievkové lyžice oleja. Na horúcu panvicu ukladáme menšie kôpky, ktoré rozotrieme do tvaru menších placiek. Tekvicové placky pečieme na strednom stupni z oboch strán do zlatista. Otáčame ich opatrne, aby sa nepotrhali. |
5 Hotové |
Upečené tekvicové placky ukladáme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Panvicu počas pečenia postupne potierame olejom (silikónovým pierkom) podľa potreby. Z uvedeného množstva upečieme približne 30 placiek - podľa veľkosti. Ak milujeme mäsové jedlá, do cesta primiešame nadrobno nakrájanú šunku (salámu). Placky z tekvice, vynikajúce ako samostatné jedlo, i fantastická príloha k zeleninovým, mäsovým pokrmom. |