Ingrediencie:
- 1 000 g Bravčové mäsobravčové karé, krkovička alebo stehno
- 3 ks Vajcealebo podľa potreby
- 8 PL Hladká múkaPL/polievková lyžica, alebo podľa potreby
- 12 PL StrúhankaPL/polievková lyžica, alebo podľa potreby
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
-
NA VYPRÁŽANIE
- 2,5 dl Repkový olejalebo bravčová masť - podľa potreby
Popis:
Vyprážaný bravčový rezeň v trojobale, nedeľná klasika v mnohých slovenských rodinách. Dnes mám pre vás recept na túto tradičnú pochúťku s mnohými dobrými radami. Nech sa páči, podrobný foto postup na šťavnaté chrumkavé – dokonalé vyprážané rezne.
Na prípravu rezňov z bravčového mäsa zvolíme bravčové karé, ktoré je chudšie. Vynikajúce a šťavnaté sú z bravčovej krkovičky, zo stehna trošku tuhšie, tiež ale chutné. Najlepšie chutí rezeň čerstvý, horúci, priamo z panvice. Vyprážaný bravčový rezeň je skvelý aj na cesty, lebo vydrží, vďaka svojej príprave a trvanlivosti.
Rezne chutia úžasne so zemiakovou kašou, pečenými, dusenými či šťuchanými zemiakmi VNÚTORNÉ ODKAZY. Výbornou a zdravšou prílohou je mrkvové alebo lahodné hráškové pyré.
Dobrá rada. Bravčové rezne vyprážame VŽDY v horúcom oleji. Na prípravu zvolíme kvalitnú panvicu, pridáme olej repkový alebo poctivú bravčovú masť, približne 2 cm. Rozohrejeme. Teplotu skontrolujeme kúskom chleba, ktorý vložíme do rozpáleného oleja. Keď zhnedne, máme správnu teplotu. Teplotu trošku znížime, vložíme rezne a kúsky ošúpanej mrkvy – tuk sa menej prepaľuje. Rezne obaľujeme vždy tesne pred vyprážaním, aby nezvlhli. Najlepšie je, ak pripravíme aj čerstvú strúhanku, ktorá dodá skvelú chuť. Rezne netlačíme na seba, musia mať priestor. Rezne vyprážame na strednom stupni z oboch strán dozlatista. Ak pridáme ďalší tuk, dobre ho rozohrejeme, až potom vkladáme ďalšie rezne.
na porciu rátame cca 150 g surového mäsa
Kroky
1 Hotové |
Na prípravu rezňov môžeme zvoliť bravčové karé, ktoré je chudšie, bravčovú krkovičku, ktorá je šťavnatá, ale aj bravčové stehno, rezne budú tuhšie. Na porciu rátame 150-200 g surového mäsa. Mäso krájame na plátky vždy proti vláknam. Krájame približne 1,5 cm pláty, ktoré jemne rozklepeme, môžeme aj úplne natenko - podľa obľuby. Plátky mäsa osolíme a okoreníme. |
2 Hotové |
Pripravíme si tri misky na trojobal. Do jednej nasypeme múku, do druhej strúhanku, v tretej, hlbšej rozšľaháme vajcia s trochou soli. Plátky mäsa začíname obaľovať najprv v múke, potom vo vajíčku, nakoniec v strúhanke. Pri bezlepkovej diéte pridáme múku a strúhanku bezlepkovú. Strúhanka môže byť z bieleho pečiva, niekto má radšej chlebovú, vraj sú rezne chutnejšie. |
3 Hotové |
Do kvalitnej hlbšej panvice nalejeme repkový olej alebo bravčovú masť, pretože majú vyšší stupeň zadymenia, približne 2 cm. Potrebujeme dostatok oleja, aby rezne plávali, dobre sa prepiekli a boli chrumkavé. Do rozpáleného oleja (masti) opatrne vkladáme obalené rezne, vyprážame z každej strany dozlatista. Pri vyprážaní dávame pozor, aby sa rezne nepripálili. |
4 Hotové |
Keď nám zvýši vajíčko, múka, strúhanka, mám pre vás tip na dobrotu, ktorú nám robievala naša mamka. Zvyšky zmiešame spolu. Keď je hmota tuhšia, pridáme vajíčko. Môžeme priliať mlieko, aby nám vzniklo polotuhé cestíčko. Dochutíme, pridáme nasekané bylinky alebo nakrájaný cesnak či cibuľu. Do horúceho oleja robíme kôpky, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista. |
5 Hotové |
Bravčové rezne hneď po vyprážaní ukladáme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Keď máme viac rezňov, obrúsok vymeníme, aby neboli mastné. Rezne rozložíme. Môžeme ich ukladať vedľa seba, vzdušne, aby sa nezaparili, ostali chrumkavé. Vyprážaný bravčový rezeň chutí predsa najlepšie, keď je vo vnútri šťavnatý, zvonku úžasne chrumkavý. |
6 Hotové |
Klasický bravčový rezeň podávame so zemiakovou kašou, šťuchanými či varenými zemiakmi. Ak si kalórie nestrážime, aj so zemiakovými hranolkami. Rezeň vynikajúco ladí s čerstvým zeleninovým šalátom, dusenou zeleninou. Aj s krajcom chleba a kyslou uhorkou je to pochúťka, ktorá je tradičná, a niektoré rodiny si bez klasickej "rizky" nedeľu nevedia ani predstaviť. |