0 0
Jednoduchá bryndzová polievka so zemiakmi – top RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
125 g Bryndza najepšia je bryndza májová
4 ks Zemiaky zemiaky strednej veľkosti, alebo 2 ks väčšie
2 PL Maslo PL/polievková lyžica, môže byť aj olej
1 ks Cibuľa menšia cibuľa, alebo 1/2 väčšej cibule
NA DOCHUTENIE POLIEVKY
podľa chuti Soľ
1-2 ks Bobkový list podľa veľkosti, chuti
1 štipka Mleté čierne korenie alebo podľa chuti, môžeme aj vynechať
1 ML Mletá červená paprika ML/malá lyžička, môžeme aj vynechať
1 strúčik Cesnak alebo podľa chuti, môžeme aj vynechať
NA ZJEMNENIE POLIEVKY
0.5 dl Šľahačková smotana alebo mlieko, alebo množstvo podľa potreby
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE POLIEVKY
podľa chuti Bylinky môže byť nadrobno nakrájaná petržlenová vňať, kôpor, ale i pažítka či jarná cibuľka

Nutričné informácie

1
Porcia
160
kcal

Jednoduchá bryndzová polievka so zemiakmi – top RECEPT

Tip pre Vás. Pre milovníkov slaninky, údenej či sušenej šunky máme výborný tip. Slaninku alebo údenú šunku jemne opečieme, pridáme do hotovej polievky. Ako vložku môžeme zvoliť i nasucho opečený chlebík, ktorý krájame na menšie kocky. Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, kôpor), ale aj pažítka či jarná cibuľka zahrajú farbami, dodajú veľmi dôležitý vitamín C.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE POLIEVKY

  • NA ZJEMNENIE POLIEVKY

  • NA KONEČNÉ DOCHUTENIE POLIEVKY

Popis:

Zdieľať

Bryndzová polievka so zemiakmi. Jednoduchá bryndzová krémová polievka – top recept. Úžasná krémová polievka. Nenáročný a rýchly recept na výnimočnú polievku, ktorá práve v tomto chrípkovom období poteší naše zdravie. Pri menších deťoch korenie vynecháme, pridáme iba trošku soli. Prípravu lahodnej bryndzovej polievky zvládnu aj začiatočníci. Želáme dobrú chuť pre celú rodinu.

Bryndza – probiotická pomba.

Pravá slovenská, a naša. Bryndza obsahuje veľké množstvo probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek. Poznáme bryndzu letnú a zimnú. Májová – najkvalitnejšia bryndza, vyrábaná z čerstvého ovčieho mlieka, ktorého je práve v máji dostatok, ovce strávia veľa času na čerstvej paši. Zimná bryndza – pripravená zo zasudovaného hrudkového ovčieho syra skladovaného z letnej sezóny. Musí však obsahovať minimálne 50 % ovčieho mlieka. Vedeli ste? Ovčie mlieko – omnoho výživnejšie ako kravské mlieko, vhodné pri mnohých intoleranciách. Bryndzová polievka so zemiakmi úžasný recept.

Biele zlato pre zdravie – jednoducho naša bryndza. Ovčie mlieko obsahuje dvojnásobok bielkovín ako kravské mlieko, ďalej vitamíny skupiny B, ale aj vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E a K. Z minerálov majú zastúpenie vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok, meď. Bryndza posilňuje imunitu, má protizápalové, probiotické a antibiotické účinky, chráni pred vznikom rakoviny, čistí krv. Výborná i pre zdravé kosti, vhodná aj pri alergii na mlieko.

Chutná a výživná polievka – grunt zdravého stravovania. Zahreje i zasýti, poteší mnohé chuťové poháriky. Hľadáte recepty na vynikajúce polievky, ktoré patria medzi naše najžiadanejšie? Vyskúšajte poctivý domáci morčací vývar či výborný hovädzí vývar so zeleninou Super  zdravý zeleninový vývar s minimum kalórií , ale aj fantastická hlivová polievka so zeleninou – skvelá voľba.

Dobrá rada. Ako rozoznáme fajnovú bryndzu? Dávame pozor, aby nebola žltkastá a zapáchajúca – známka oxidácie. Bryndza by mala mať jemne slanú, výraznú chuť s ovčím nádychom. Čerstvá bryndza – dobre roztierateľná, s jemnými hrudkami. Nesmie byť mazľavá, ani príliš suchá či drobivá. Ako skladovať bryndzu? V chladničke. Po nákupe alebo otvorení vyberieme z obalu, tak uložíme do vzduchotesnej nádoby. Trvanlivosť má 14 dní od dátumu výroby. Bryndzu môžeme aj zamraziť, zachová si rovnakú chuť a konzistenciu.

Množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie krémovej bryndzovej polievky

Kroky

1
Hotové

Zemiaky strednej veľkosti ošúpeme, umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kocky. Menšiu cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno. Kvalitný hrniec rozohrejeme, pridáme maslo (alebo olej) a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do zlatista, bude fajnovo voňavá. Môžeme pridať aj malú lyžičku mletej červenej papriky pre peknú farbu bryndzovej polievky.

2
Hotové

Vložíme zemiaky, chvíľu restujeme spolu s cibuľou, tak pridáme bobkový list, soľ, mleté čierne korenie - podľa chuti, môžeme ešte i ošúpaný roztlačený cesnak. Koreníme podľa chuti. Zemiaky zalejeme horúcou vodou, približne 3 cm nad ich okraj. Zemiaky povaríme približne 15-20 minút do ich zmäknutia. Po uvarení zemiakov vyberieme bobkový list, zemiaky rozmixujeme.

3
Hotové

Polievku rozmixujeme dohladka. Podľa potreby prilejeme horúcu vodu, záleží na nás, akú hustú bryndzovú polievku chceme. Polievku prevaríme. V miske si rozmiešame bryndzu, ktorú trošku zriedime s mliekom alebo šľahačkovou smotanou, pridáme aj varešku horúcej polievky na vyrovnanie teploty. Do hotovej polievky primiešame zriedenú bryndzu, polievku už nevaríme.

4
Hotové

Bryndzovú polievku už nevaríme, iba dôkladne premiešame, aby si zachovala čo najviac vitamínov a minerálov. Výživnú bryndzovú polievku môžeme dochutiť, ak je treba. Nezabúdame, samotná bryndza je dosť slaná, aby sme polievku nepresolili. Je vhodné pridať nadrobno nakrájané obľúbené bylinky. Bryndzovú krémovú polievku môžeme podávať s opečeným chlebíkom či slaninkou.

Martina

chrumkavé pečené zemiaky
predchádzajúci
Chrumkavé pečené zemiaky 5 pravidiel RECEPT
Tekvicové placky
ďalšií
Najlepšie tekvicové placky so syrom – TOP recept
chrumkavé pečené zemiaky
predchádzajúci
Chrumkavé pečené zemiaky 5 pravidiel RECEPT
Tekvicové placky
ďalšií
Najlepšie tekvicové placky so syrom – TOP recept

Pridajte svoj komentár