Ingrediencie:
- 125 g Bryndzanajepšia je bryndza májová
- 4 ks Zemiakyzemiaky strednej veľkosti, alebo 2 ks väčšie
- 2 PL MasloPL/polievková lyžica, môže byť aj olej
- 1 ks Cibuľamenšia cibuľa, alebo 1/2 väčšej cibule
-
NA DOCHUTENIE POLIEVKY
- podľa chuti Soľ
- 1-2 ks Bobkový listpodľa veľkosti, chuti
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti, môžeme aj vynechať
- 1 ML Mletá červená paprikaML/malá lyžička, môžeme aj vynechať
- 1 strúčik Cesnakalebo podľa chuti, môžeme aj vynechať
-
NA ZJEMNENIE POLIEVKY
- 0.5 dl Šľahačková smotanaalebo mlieko, alebo množstvo podľa potreby
-
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE POLIEVKY
- podľa chuti Bylinkymôže byť nadrobno nakrájaná petržlenová vňať, kôpor, ale i pažítka či jarná cibuľka
Popis:
Bryndzová polievka so zemiakmi. Jednoduchá bryndzová krémová polievka – top recept. Úžasná krémová polievka. Nenáročný a rýchly recept na výnimočnú polievku, ktorá práve v tomto chrípkovom období poteší naše zdravie. Pri menších deťoch korenie vynecháme, pridáme iba trošku soli. Prípravu lahodnej bryndzovej polievky zvládnu aj začiatočníci. Želáme dobrú chuť pre celú rodinu.
Bryndza – probiotická pomba.
Pravá slovenská, a naša. Bryndza obsahuje veľké množstvo probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek. Poznáme bryndzu letnú a zimnú. Májová – najkvalitnejšia bryndza, vyrábaná z čerstvého ovčieho mlieka, ktorého je práve v máji dostatok, ovce strávia veľa času na čerstvej paši. Zimná bryndza – pripravená zo zasudovaného hrudkového ovčieho syra skladovaného z letnej sezóny. Musí však obsahovať minimálne 50 % ovčieho mlieka. Vedeli ste? Ovčie mlieko – omnoho výživnejšie ako kravské mlieko, vhodné pri mnohých intoleranciách. Bryndzová polievka so zemiakmi úžasný recept.
Biele zlato pre zdravie – jednoducho naša bryndza. Ovčie mlieko obsahuje dvojnásobok bielkovín ako kravské mlieko, ďalej vitamíny skupiny B, ale aj vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E a K. Z minerálov majú zastúpenie vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok, meď. Bryndza posilňuje imunitu, má protizápalové, probiotické a antibiotické účinky, chráni pred vznikom rakoviny, čistí krv. Výborná i pre zdravé kosti, vhodná aj pri alergii na mlieko.
Chutná a výživná polievka – grunt zdravého stravovania. Zahreje i zasýti, poteší mnohé chuťové poháriky. Hľadáte recepty na vynikajúce polievky, ktoré patria medzi naše najžiadanejšie? Vyskúšajte poctivý domáci morčací vývar či výborný hovädzí vývar so zeleninou Super zdravý zeleninový vývar s minimum kalórií , ale aj fantastická hlivová polievka so zeleninou – skvelá voľba.
Dobrá rada. Ako rozoznáme fajnovú bryndzu? Dávame pozor, aby nebola žltkastá a zapáchajúca – známka oxidácie. Bryndza by mala mať jemne slanú, výraznú chuť s ovčím nádychom. Čerstvá bryndza – dobre roztierateľná, s jemnými hrudkami. Nesmie byť mazľavá, ani príliš suchá či drobivá. Ako skladovať bryndzu? V chladničke. Po nákupe alebo otvorení vyberieme z obalu, tak uložíme do vzduchotesnej nádoby. Trvanlivosť má 14 dní od dátumu výroby. Bryndzu môžeme aj zamraziť, zachová si rovnakú chuť a konzistenciu.
Množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie krémovej bryndzovej polievky
Kroky
1 Hotové |
Zemiaky strednej veľkosti ošúpeme, umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kocky. Menšiu cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno. Kvalitný hrniec rozohrejeme, pridáme maslo (alebo olej) a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do zlatista, bude fajnovo voňavá. Môžeme pridať aj malú lyžičku mletej červenej papriky pre peknú farbu bryndzovej polievky. |
2 Hotové |
Vložíme zemiaky, chvíľu restujeme spolu s cibuľou, tak pridáme bobkový list, soľ, mleté čierne korenie - podľa chuti, môžeme ešte i ošúpaný roztlačený cesnak. Koreníme podľa chuti. Zemiaky zalejeme horúcou vodou, približne 3 cm nad ich okraj. Zemiaky povaríme približne 15-20 minút do ich zmäknutia. Po uvarení zemiakov vyberieme bobkový list, zemiaky rozmixujeme. |
3 Hotové |
Polievku rozmixujeme dohladka. Podľa potreby prilejeme horúcu vodu, záleží na nás, akú hustú bryndzovú polievku chceme. Polievku prevaríme. V miske si rozmiešame bryndzu, ktorú trošku zriedime s mliekom alebo šľahačkovou smotanou, pridáme aj varešku horúcej polievky na vyrovnanie teploty. Do hotovej polievky primiešame zriedenú bryndzu, polievku už nevaríme. |
4 Hotové |
Bryndzovú polievku už nevaríme, iba dôkladne premiešame, aby si zachovala čo najviac vitamínov a minerálov. Výživnú bryndzovú polievku môžeme dochutiť, ak je treba. Nezabúdame, samotná bryndza je dosť slaná, aby sme polievku nepresolili. Je vhodné pridať nadrobno nakrájané obľúbené bylinky. Bryndzovú krémovú polievku môžeme podávať s opečeným chlebíkom či slaninkou. |