Ingrediencie:
- 400 g Cestovinyna osobu rátame 100-150 g suchých cestovín
- 2 ks Kaleráb2 ks väčší kaleráb bez drevnatých častí, alebo 1 gigant
- 3 PL MasloPL/polievková lyžica - alebo aj podľa potreby
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti, môže byť aj cibuľa väčšia
-
NA DOCHUTENIE KALERÁBU
- Soľpodľa chuti
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti, môžeme aj vynechať
- 1 štipka Mletá rascaalebo aj rasca drvená - podľa chuti
- 1 ML KurkumaML/malá lyžička - alebo podľa chuti, výborná na kĺby, skvelá proti zápalom
- 1 ML Kryštálový cukorML/malá lyžička na vyváženie chuti
-
NA VARENIE CESTOVÍN
- 2 ML SoľML/malá lyžička
-
NA OMASTENIE CESTOVÍN
- 3 PL Masloalebo podľa potreby, chuti
- podľa chuti Slaninanamiesto masla môžeme zvoliť na omastenie malý kúsok prerastanej slaninky
Popis:
Cestoviny s duseným kalerábom, mladý kaleráb recepty. Jednoduchý, super rýchly a lacný recept – výborné ľahké jedlo plné živín. Prípravu zvládnu aj začiatočníci, oplatí sa vyskúšať. Za pár minút vykúzlime skvelý zdravý pokrm bez výčitiek. Dobrú chuť.
Kaleráb – super zdravá zelenina. Má vysoký obsah vitamínov skupiny B, obsahuje aj vitamín C, A, K. Nájdeme v ňom i vlákninu, kyselinu nikotínovú, pantoténovú, listovú, ale aj zdraviu prospešnú vlákninu. Minerály – jód, železo, horčík, draslík, vápnik, meď. Kaleráb posilňuje imunitu, podporuje zdravé srdce, pomáha predchádzať infekciám, zlepšuje náladu. Výborný proti stresu, skvelý, ak si strážime kalórie. Skúste recept na cestoviny s kalerábom.
Cestovinové recepty. Hľadáte recepty na skvelé cestoviny? Skúste naše vynikajúce cestoviny s cuketou , super rýchle cestoviny s tuniakom a paradajkami, fajnové kapustové fliačky , najlepší granadír – granadiersky pochod. Nech sa páči.
Dobrá rada. Najlepší – mladý kaleráb maslový, bez vlásočníc (drevnatých častí). Všetky časti kalerábu vhodné na konzumáciu – i surové, aj varené. Kaleráb – vynikajúci dusený, pečený, plnený, úžasný do polievok. Listy (tepelne upravené) majú dokonca omnoho viac vitamínu C a vápnika ako samotná hľuza. Mimochodom, domáci kaleráb, ktorý som použila v recepte bol od našej milej susedky. Úžasný a zdravý BIO kúsok, šťavnatý, maslovej chuti. Ďakujeme.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
Na jednu osobu potrebujeme približne 100-150 g suchých cestovín a 1/2-1 kaleráb (podľa veľkosti).
Kroky
1 Hotové |
Mladý kaleráb očistíme - zbavíme šupky. Najvhodnejší je kaleráb mladý, môže byť aj "gigant" - bez drevnatých častí. Očistený kaleráb umyjeme, osušíme a nastrúhame na strúhadle s dierkami (ako na jablká). Na 4 porcie potrebujeme cca 2 väčšie mladé kaleráby, približne 4 plné hrste nastrúhaného kalerábu. |
2 Hotové |
Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme maslo a nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Cibuľa pekne zavonia. Vložíme nastrúhaný kaleráb, pridáme korenie podľa chuti - soľ, mleté čierne korenie, mletú (drvenú) rascu, kurkumu, trošku kryštálového cukru. Orestujeme. |
3 Hotové |
Mladý kaleráb restujeme za stáleho miešania cca 10 minút do mäkka. Môžeme i kratšie, aby bol jemne chrumkavý. Podlejeme ho aj vodou, cca 1-2 dl - podľa potreby, aby nebol suchý. Počas prípravy kalerábu uvaríme obľúbené cestoviny v osolenej vode podľa návodu, čas sledujeme. Na ďalšej panvici opražíme ďalšie maslo (slaninku). |
4 Hotové |
Opražené maslo dodá kalerábovým cestovinám fantastickú chuť. Maslo pražíme iba krátko na nízkom stupni - dozlatista. Namiesto masla môžeme zvoliť slaninku, ktorú krájame nadrobno. Na suchej panvici ju restujeme za stáleho miešania na nízkom stupni dochrumkava. Uvarené cestoviny scedíme, prepláchneme vlažnou vodou. |
5 Hotové |
K scedeným cestovinám primiešame opražené voňavé maslo alebo opečenú slaninku. Pridáme aj hotový dusený kaleráb, premiešame, a máme hotovo. Ak je treba, cestoviny ešte dosolíme. Najlepšie chutia čerstvé, hneď po príprave. Cestoviny sú vhodné rôzne druhy - fliačky, špirálky, mašličky, ale aj široké rezance. |
6 Hotové |
Nezabúdame, všetky časti kalerábu sú jedlé - nielen hľuza, ale aj listy i šupka. Kalerábové šupky dôkladne umyjeme, necháme dobre osušiť, vložíme do dózy, uložíme do mrazničky. Kedykoľvek máme takýto kaleráb k dispozícii na prípravu skvelých domácich výživných vývarov - zeleninového, kuracieho, hovädzieho i morčacieho. |