Ingrediencie:
-
NA CESTO
- 2 hrnčeky Polohrubá múkaalebo aj múka bezlepková, špaldová, podľa výberu
- 1 hrnček Kryštálový cukoralebo cukor trstinový
- 1 ks Vanilkový cukor8 g
- 3 PL KakaoPL/polievková lyžica, najlepšie s vyšším obsahom kakaa
- 3 ML Mletá škoricaML/malá lyžička
- 1 ks Prášok do pečiva12 g
- 1 ML Sóda bikarbónaML/malá lyžička
- 1 hrnček Mliekovlažné mlieko
- 0.5 hrnčeka Olejalebo roztopeného masla
- 3 ks Vajce
- 6 ks Jablkáväčšie kusy, nastrúhané, približne 800 g
-
NA POTRETIE
- 6-8 PL LekvárPL/polievková lyžica, lekvár podľ chuti
-
NA POLEVU
- 150 g Čokoládamliečna alebo tmavá, podľa obľuby
- 4 PL Olejkokosový alebo slnečnicový
-
NA POSYPANIE
- Grankopodľa chuti
- Strúhaný kokospodľa chuti
- Vlašské orechypodľa chuti
Popis:
Legendárny jablkový hrnčekový koláč. Najjednoduchší obľúbený recept na fajnový jablkový koláčik, ktorý je výborný na raňajky, desiatu, olovrant, vynikajúci na výlet, alebo keď vás jednoducho premôže chuť na niečo jablkové. Koláčik je mäkučký a šťavnatý, príjemne sladký, jablká nie je takmer cítiť.
Máte veľa jabĺčok? Nech sa páči. Najlepší hrnčekový jablkový koláč pre celú rodinu. Sladké maškrtenie želám.
Koláče z hrnčeka sú fantastické, pretože nepotrebujeme žiadnu váhu – iba hrnček. Jednoduché domáce koláčiky sú rozhodne zdravšie, preto tak žiadané. Tento náš jabĺčkový si určite zaslúži vašu pozornosť.
Dobrá rada. Hrnčekový jablkový koláčik môžeme vylepšiť kúskami čokolády, obľúbených orechov – tie budú v koláčiku príjemne chrumkať. Do hotového cesta spolu s jablkami tak primiešame aj nakrájanú čokoládu či orechy. Koláč bude nielen chutnejší, ešte aj výživnejší.
1 hrnček = 3 dl (300 ml)
Kroky
1 Hotové |
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka, umyjeme a nastrúhame. Ak by boli príliš šťavnaté, rukou vytlačíme tekutinu. Do misky pridáme všetky ingrediencie na cesto - múku, cukor - kryštálový a vanilkový, kakao, mletú škoricu, prášok do pečiva, sódu bikarbónu. Suché suroviny premiešame. Tak prilejeme vlažné mlieko, olej, vajíčka. Všetko varechou premiešame, vznikne nám vláčne cesto. Môžeme použiť aj kuchynský mixér. Pridáme nastrúhané jablká. |
2 Hotové |
Hrnčekové jablkové cesto premiešame. Plech na pečenie veľkosti cca 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie, alebo ho potrieme tukom a vysypeme múkou. Keď použijeme papier na pečenie, ušetríme si čas pri umývaní plechu. Voňavé cesto rozotrieme a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov C - cca 30 minút podľa potreby. Na ešte teplý koláčik dáme lekvár. |
3 Hotové |
Koláč potrieme po celej ploche, najlepšie lekvárom domácim. Na jablkový koláč sa hodí lekvár slivkový, v mojom prípade domáci marhuľový z našej záhradky, ale aj džem jahodový, čučoriedkový či ríbezľový. Tak si pripravíme čokoládovú polevu - nad parou roztopíme čokoládu, spojíme s olejom. Hladkú polevu rozotrieme na koláčik, môžeme dať na chvíľu na chladné miesto, aby stuhla. |
4 Hotové |
Na vlažnú polevu môžeme posypať Granko, strúhaný kokos, ale aj nasekané obľúbené oriešky. Jablkový hrnčekový koláč od babičky nakrájame a môžeme podávať. Je mäkučký, šťavnatý a výživný. Ak ho zobrať na výlet, alebo zabaliť na desiatu, lekvár a čokoládovú polevu môžeme aj vynechať. Do hrnčekového cesta môžeme však pridať kúsky čokolády alebo nasekaných orechov. |