Ingrediencie:
- 300 gcca dve hrste čerstvých húb - podľa obľuby - dubáky, kozáky, kuriatka, hliva alebo šampiňóny
- 5-6 ks Vajcena osobu počítame 2-3 kusy
- 4 PL MasloPL/polievková lyžica, alebo olej
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti, môže byť aj cibuľa väčšia
-
NA DOCHUTENIE HUBOVEJ PRAŽENICE
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
- Kurkumapodľa chuti
- Mletá rascapodľa chuti, môže byť aj rasca drvená
- Mletá červená paprikapodľa chuti, pridávame až na úplný koniec
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE HUBOVEJ PRAŽENICE
- Bylinkypodľa chuti - petržlenová vňať, kôpor, pažítka, alebo aj jarná cibuľka
Popis:
Fantastická hubová praženica – recept na praženicu z húb. Výborná sezónna pochúťka, ak ju pripravujeme z čerstvých húb. Pochutnať si môžeme počas celého roka, ak máme v zásobe huby mrazené. Na dochutenie – skvelé bylinky, doplníme tak vitamín C. Kto obľubuje pikantnú chuť, praženicu s hubami môže dochutiť nadrobno nakrájanou chilli papričkou alebo chilli korením.
Prečo práve huby? Huby majú vysoký obsah vitamínov skupiny B. Obsahujú aj vitamín D, meď, draslík, riboflavín, niacín a kyselinu pantoténovú. Podporujú zdravé srdce, posilňujú imunitu, spomaľujú starnutie. Huby – prospešné pre nervový systém, správnu hladinu cukru v krvi a zdravé kosti. Čo viac dodať? Ak strávime čas v lese, urobíme niečo pre svoje zdravie a nazbierame zdravé huby úplne zadarmo. Nezabúdame, huby rastú pre každého hubára. Hubová praženica je super delikatesa.
Hľadáte recepty z húb? Vyskúšajte tie naše – vynikajúcu hubovú omáčku podľa babičky, zdravú vianočnú jušku s hubami , výbornú domácu mačanku s mäsom, klobásou a hubami, fantastickú vianočnú kapustnicu s klobásou a hubami či fajnové vyprážané bedle, ktoré chutia ako klasický rezeň. Dobrú chuť.
Dobrá rada. Zdravú hubovú praženicu – praženicu z húb pripravujeme vždy čerstvú. Zvoliť môžeme huby čerstvé alebo mrazené – podľa obľuby. Výborne chutia – dubáky, kozáky, kuriatka, ale aj praženicu s hlivou či šampiňónmi sa oplatí vyskúšať.
množstvo ingrediencií v recept = 2 porcie
Kroky
1 Hotové |
Na prípravu hubovej praženice môžeme zvoliť huby čerstvé, alebo pridáme huby mrazené. Huby sú vhodné podľa obľuby, najlepšie mix druhov. Huby čerstvé očistíme od listov, konárikov, hmyzu či červíkov. Očistené huby krájame na menšie kúsky - plátky. Na hubovú praženicu sú vynikajúce dubáky, kozáky, kuriatka, niekto ju pripravuje aj z hlivy či šampiňónov. Výber húb je iba na nás. |
2 Hotové |
Do väčšieho hrnca pridáme vodu a lyžičku soli. Vodu necháme zovrieť. Do vriacej vody vložíme huby, ktoré od opätovného zovretia povaríme cca 10 minút. Nakoniec huby scedíme. Ak si praženicu pripravíme z húb mrazených, huby môžeme vložiť taktiež do vriacej vody, a iba chvíľku povariť, aby sa rozmrazili. Následne ich scedíme. Mrazené huby môžeme vložiť aj priamo k orestovanej cibuli. |
3 Hotové |
Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno. Krájať ju môžeme aj na plátky - tak, akú cibuľu máme radi. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme maslo. Vložíme pripravenú cibuľu, na nízkom stupni restujeme do sklovita. Cibuľa pekne zavonia. Pridáme pripravené huby. Hubovo-cibuľovú zmes dochutíme soľou, mletým čiernym korením, kurkumou a mletou (drvenou) rascou podľa chuti. |
4 Hotové |
Huby restujeme za stáleho miešania približne 5 minút. Pridáme vajcia, ktoré sme si vopred rozšľahali, alebo, panvicu s hubami stiahneme zo sporáka, vložíme vajcia a dobre zmiešame spolu s hubami. Vrátime na sporák a praženicu z húb necháme zhustnúť. Robíme to na nízkom stupni. Praženicu sledujeme, záleží, akú hustú ju chceme pripraviť - redšiu krémovú, alebo tuhšiu a hustejšiu. |
5 Hotové |
Do hotovej praženice z húb vsypeme mletú červenú papriku podľa chuti, premiešame. Hubová praženica získa na vynikajúcej chuti. Pridáme jej však primerane. Primiešať môžeme ešte aj čerstvé bylinky. Fantastická je petržlenová vňať. Kto obľubuje kôpor, zvolí kôpor. Skvelá je aj pažítka, alebo jarná cibuľka. Hotovú hubovú praženicu podávame s čerstvým chlebíkom alebo pečivom. Mňam. |