Ingrediencie:
- 1 ks Cuketacuketa mladá, dlhá cca 20-25 cm
- 2 PL MasloPL/polievková lyžica - alebo olivový olej
- 1 ks Cibuľamenšia cibuľa
- 2 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
-
NA KRUPICOVÉ HALUŠKY
- 1 ks Vajce
- 5 PL Krupicastredne plné polievkové lyžice - alebo podľa potreby
-
NA DOCHUTENIE POLIEVKY
- Soľpodľa potreby
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti
- 0.5 ML KurkumaML/malá lyžička
- 0.5 ML Mletá rascaML/malá lyžička
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
- Bylinkypetržlenová alebo zelerová vňať, ligurček
Popis:
Jednoduchá cuketová polievka s krupicovými haluškami – recept. Nenáročná a rýchla chutná polievočka z cukety pre celú rodinu. Prípravu zvládnu aj začiatočníci. Stačí zaležať iba dobrú zdravšiu chuť.
Cuketová sezóna je tu. Cuketa obsahuje vitamíny C, E, A a B. Minerály – horčík, železo, vápnik, draslík a fosfor. Cuketa posilňuje srdce, imunitu, svaly, napomáha pri liečbe cukrovky, dny a reumy. Má silné detoxikačné účinky. Konzumáciou cukety podporíme zdravé trávenie, zvýšime odolnosť organizmu. Nie nadarmo sa hovorí, cuketa – zelená kráľovná zeleniny.
Hľadáte skvelé recepty z cukety? Vyskúšajte náš vynikajúci cuketový slaný koláč na plech , rýchle cestoviny s cuketou či fantastický tatarák z cukety . Úžasné cuketové placky alebo krémová cuketová polievka ? Tiež veľmi dobrá voľba. Super rýchla zdravá príloha z cukety – dokonalá strúhaná cuketa na panvici .
Dobrá rada. Keď máme cuketu staršiu, s tvrdou šupkou a jadierkami, cuketu ošúpeme a zbavíme striedky. Zo striedky môžeme uvariť skvelý zeleninový vývar, plný živín. Ako na to? Dužinu zalejeme studenou vodou a varíme približne 1,5 hodiny. K vareniu pridáme aj strúčiky cesnaku, zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, a cibuľu či pór. Postupujeme ako pri klasickom vývare. Dochutíme soľou a čierny korením. Bylinky – petržlenová a zelerová vňať, ale i ligurček, zdravý zeleninový vývar prevoňajú, doplníme dôležitý vitamín C.
Krupicové halušky môžeme pripraviť z klasickej krupice, ale aj krupice špaldovej. Špaldovej pridáme vždy menej, lebo je hutnejšia, halušky by boli tvrdé. Pri bezlepkovej verzii zvolíme vhodnú a osvedčenú krupicu (alebo múku) bez lepku. Do krupicových halušiek soľ určite nepridávame, aby nestvrdli.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie fajnovej cuketovej polievky
Kroky
1 Hotové |
Mladú cuketu umyjeme, osušíme a odstránime konce. Cuketu nastrúhame na jemné rezančeky. Vopred si pripravíme aj cesto na krupicové halušky. Vajce rozšľaháme vidličkou, postupne zapracujeme detskú krupicu podľa potreby. Krupice dáme toľko, aby nám vzniklo redšie, určite nie tuhé cestíčko. Tak cesto na krupicové halušky necháme postáť, krupica napučí, cestíčko zhustne. |
2 Hotové |
Pripravíme si hrniec. Do hrnca pridáme maslo alebo olivový olej a nadrobno nakrájanú cibuľu. Spolu orestujeme. Keď cibuľa zavonia, vložíme nastrúhanú cuketu, ktorú za stáleho miešania restujeme, aby pustila vlastnú šťavu. Tak pridáme roztlačený cesnak, chvíľu opražíme. Cuketu zalejeme vodou (domácim vývarom) - približne 1, 3 litrom. Pridáme soľ a koreniny podľa chuti. |
3 Hotové |
Cuketovú polievku prikryjeme, na miernou stupni povaríme 10 minút do zmäknutia. K vareniu môžeme pridať bylinky - petržlenovú, zelerovú vňať, alebo ligurček. Bylinky polievku nádherne prevoňajú. Hotovú cuketovú polievočku rozmixujeme ponorným mixérom. Polievka získa jemnosť a krémovosť. Potom zavaríme krupicové halušky cez haluškovač, povaríme ešte ďalších - cca 10 minút. |
4 Hotové |
Cuketovú polievku môžeme dochutiť, ak je to potrebné. Prevaríme a môžeme podávať. Naša cuketová polievka nie je príliš hustá, ale jemná. Ak chceme polievku hustejšiu, pridáme určite viac cukety. Tá polievku zahustí. Do haluškového cesta môžeme primiešať aj bylinky - nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku, cuketová polievka získa farebnosť, doplníme vitamín C. Dobrú cuketovú chuť. |