0 0
Jednoduchá cuketová polievka s haluškami – RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
1 ks Cuketa cuketa mladá, dlhá cca 20-25 cm
2 PL Maslo PL/polievková lyžica - alebo olivový olej
1 ks Cibuľa menšia cibuľa
2 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
NA KRUPICOVÉ HALUŠKY
1 ks Vajce
5 PL Krupica stredne plné polievkové lyžice - alebo podľa potreby
NA DOCHUTENIE POLIEVKY
Soľ podľa potreby
1 štipka Mleté čierne korenie alebo podľa chuti
0.5 ML Kurkuma ML/malá lyžička
0.5 ML Mletá rasca ML/malá lyžička
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
Bylinky petržlenová alebo zelerová vňať, ligurček

Nutričné informácie

1
Porcia
210
kcal

Jednoduchá cuketová polievka s haluškami – RECEPT

Tip pre vás. Ak nemáme cuketu, môžeme zvoliť aj tekvicu. Najlepšia je cuketa (tekvica) domáca, ešte mladá, s mäkkou šupkou. Vtedy je zelenina plná vitamínov a minerálov. Zdravá a výživná, pritom úplne jednoduchá polievka pre celú rodinu.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA KRUPICOVÉ HALUŠKY

  • NA DOCHUTENIE POLIEVKY

  • NA ĎALŠIE DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Jednoduchá cuketová polievka s krupicovými haluškami – recept. Nenáročná a rýchla chutná polievočka z cukety pre celú rodinu. Prípravu zvládnu aj začiatočníci. Stačí zaležať iba dobrú zdravšiu chuť.

Cuketová sezóna je tu. Cuketa obsahuje vitamíny C, E, A a B. Minerály – horčík, železo, vápnik, draslík a fosfor. Cuketa posilňuje srdce, imunitu, svaly, napomáha pri liečbe cukrovky, dny a reumy. Má silné detoxikačné účinky. Konzumáciou cukety podporíme zdravé trávenie, zvýšime odolnosť organizmu. Nie nadarmo sa hovorí, cuketa – zelená kráľovná zeleniny.

Hľadáte skvelé recepty z cukety? Vyskúšajte náš vynikajúci cuketový slaný koláč na plech , rýchle cestoviny s cuketou či fantastický tatarák z cukety . Úžasné cuketové placky  alebo krémová cuketová polievka  ? Tiež veľmi dobrá voľba. Super rýchla zdravá príloha z cukety – dokonalá strúhaná cuketa na panvici .

Dobrá rada. Keď máme cuketu staršiu, s tvrdou šupkou a jadierkami, cuketu ošúpeme a zbavíme striedky. Zo striedky môžeme uvariť skvelý zeleninový vývar, plný živín. Ako na to? Dužinu zalejeme studenou vodou a varíme približne 1,5 hodiny. K vareniu pridáme aj strúčiky cesnaku, zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, a cibuľu či pór. Postupujeme ako pri klasickom vývare. Dochutíme soľou a čierny korením. Bylinky – petržlenová a zelerová vňať, ale i ligurček, zdravý zeleninový vývar prevoňajú, doplníme dôležitý vitamín C.

Krupicové halušky môžeme pripraviť z klasickej krupice, ale aj krupice špaldovej. Špaldovej pridáme vždy menej, lebo je hutnejšia, halušky by boli tvrdé. Pri bezlepkovej verzii zvolíme vhodnú a osvedčenú krupicu (alebo múku) bez lepku. Do krupicových halušiek soľ určite nepridávame, aby nestvrdli.

množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie fajnovej cuketovej polievky

Kroky

1
Hotové

Mladú cuketu umyjeme, osušíme a odstránime konce. Cuketu nastrúhame na jemné rezančeky. Vopred si pripravíme aj cesto na krupicové halušky. Vajce rozšľaháme vidličkou, postupne zapracujeme detskú krupicu podľa potreby. Krupice dáme toľko, aby nám vzniklo redšie, určite nie tuhé cestíčko. Tak cesto na krupicové halušky necháme postáť, krupica napučí, cestíčko zhustne.

2
Hotové

Pripravíme si hrniec. Do hrnca pridáme maslo alebo olivový olej a nadrobno nakrájanú cibuľu. Spolu orestujeme. Keď cibuľa zavonia, vložíme nastrúhanú cuketu, ktorú za stáleho miešania restujeme, aby pustila vlastnú šťavu. Tak pridáme roztlačený cesnak, chvíľu opražíme. Cuketu zalejeme vodou (domácim vývarom) - približne 1, 3 litrom. Pridáme soľ a koreniny podľa chuti.

3
Hotové

Cuketovú polievku prikryjeme, na miernou stupni povaríme 10 minút do zmäknutia. K vareniu môžeme pridať bylinky - petržlenovú, zelerovú vňať, alebo ligurček. Bylinky polievku nádherne prevoňajú. Hotovú cuketovú polievočku rozmixujeme ponorným mixérom. Polievka získa jemnosť a krémovosť. Potom zavaríme krupicové halušky cez haluškovač, povaríme ešte ďalších - cca 10 minút.

4
Hotové

Cuketovú polievku môžeme dochutiť, ak je to potrebné. Prevaríme a môžeme podávať. Naša cuketová polievka nie je príliš hustá, ale jemná. Ak chceme polievku hustejšiu, pridáme určite viac cukety. Tá polievku zahustí. Do haluškového cesta môžeme primiešať aj bylinky - nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku, cuketová polievka získa farebnosť, doplníme vitamín C. Dobrú cuketovú chuť.

Martina

Banánový koláč na plech
predchádzajúci
Banánový koláč na plech, hrnčekový RECEPT
Tekvicový prívarok
ďalšií
Tekvicový prívarok z maslovej tekvice, TOP recept
Banánový koláč na plech
predchádzajúci
Banánový koláč na plech, hrnčekový RECEPT
Tekvicový prívarok
ďalšií
Tekvicový prívarok z maslovej tekvice, TOP recept

Pridajte svoj komentár