0 0
Placky zo zvyšných zemiakov, lacný RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 poháre Zemiaky cca 400 g - vychladené varené zemiaky, zemiaková kaša či štuchané zemiaky
1 ks Vajce
1 hrsť Šunka 100 g môže byť šunka údená či dusená, klobáska alebo saláma
2 hrste Syr 150-200g nastrúhaný obľúbený syr (eidam, čedar, niva, mozzarella, napríklad aj údený
5 PL Strúhanka PL/polievková lyžica - alebo hladká múka podľa potreby
NA DOCHUTENIE PLACIEK
podľa chuti Soľ
podľa chuti Mleté čierne korenie
1 štipka Kurkuma alebo podľa chuti, vynikajúca proti zápalom, skvelá pre naše kĺby
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE PLACIEK - VARIÁCIE
1 ks Cibuľa menšia cibuľa, môže byť aj jarná cibuľka
2 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
podľa chuti Bylinky podľa chuti - petržlenová vňať, pažítka, môže byť aj kôpor
NA OPEKANIE PLACIEK
1 dl Olej alebo podľa potreby

Nutričné informácie

1
Porcia
330
kcal

Placky zo zvyšných zemiakov, lacný RECEPT

Tip pre Vás. Placky si môžeme pripraviť zo zvyšných varených i štuchaných zemiakov, ale aj zo zemiakovej kaše. Pri kaši však pridáme viac múky alebo strúhanky, aby boli placky pevné, nerozpadávali sa. Množstvo volíme podľa potreby - konzistencie cesta. Nezabúdame, vajce i syr placky spoja, syr dodá na úžasnej chuti.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE PLACIEK

  • NA ĎALŠIE DOCHUTENIE PLACIEK - VARIÁCIE

  • NA OPEKANIE PLACIEK

Popis:

Zdieľať

Placky zo zvyšných zemiakov. Jednoduchý, rýchly a lacný recept. Stačí pridať obľúbené ingrediencie, a za pár minút vykúzlime skvelý obed či večeru. Pri bezlepkovej verzii pridáme strúhanku alebo múku bez lepku. Vyskúšajte. Dobrú chuť želáme.

Naše domáce placky zo zvyšných zemiakov (zemiaky mastené alebo štuchané, môže byť aj zemiaková kaša) podávame s kyslou smotanou či jogurtovým dressingom, ale i kečupom. Skvelo ladia s kyslou uhorkou, sterilizovanou zeleninou, čerstvým zeleninovým šalátom. Lacné placky – skvelá príloha k dusenému mäsku či grilovanej zelenine, vynikajúce so smaženou kyslou (kvasenou) i hlávkovou kapustou.

Vedeli ste? Zemiaky majú takmer 80 % vody, bohaté i na výživné škroby. Vitamíny – A, K a vitamíny skupiny B. Zemiaky – jedinečný bohatý zdroj minerálov a stopových prvkov. Minerály – kremík, mangán, železo, draslík, jód, meď, horčík, zinok. Obsahujú dokonca aj kyselinu fenolovú, ktorá pôsobí proti škodlivým vírusom i baktériám. Zemiaky podporujú zdravé trávenie a kvalitný spánok, posilňujú srdce, vynikajúce pre peknú pokožku. Pôsobia proti vysokému krvnému tlaku, majú aj protirakovinové účinky.

Hľadáte lacné a chutné recepty?

Ste na správnom mieste. Skúste tradičný babičkovský recept na zemiakové lokše . Zvýšil vám chlebík či pečivo? Domáca zapekanka – recept zo starého chleba, francúzsky toast z vianočky alebo mazanca – skvelá voľba. Zvyšné kuracie mäso? Nátierka zo zbytkov kuracieho mäsa i jednoduché placky  vám určite zachutia.

Dobrá rada. Na prípravu placiek zo zvyšných zemiakov (mali by byť vychladené), môžeme pridať nadrobno nakrájanú šunku, salámu alebo klobásku. Syr zvolíme podľa toho, aký nám zvýšil, ktorý obľubujeme. Vynikajúci syr korenistý – údený, niva i čedar. Ak máme syr slanšieho typu, so soľou opatrne, aby sme placky nepresolili. Na dochutenie – vhodná aj nadrobno nakrájaná cibuľka, roztlačený cesnak, môžu byť aj bylinky. Kto má rád pálivé, pridá chilli korenie alebo nadrobno nakrájanú chilli papričku. Placky zo zbytkov zemiakov podľa vlastnej chuti – dokonalé jedlo pre celú rodinu.

množstvo ingrediencií v recepte = cca 12 placiek

2-3 porcie (podľa veľkosti)

1 pohár = 200 ml

Kroky

1
Hotové

Na prípravu placiek môžeme zvoliť zemiaky varené, štuchané, ale aj zemiakovú kašu. Studené zemiaky roztlačíme, aby boli jemné, pridáme vajce, nadrobno nakrájanú šunku (môžeme aj vynechať ) a obľúbený nastrúhaný syr. Všetko spolu zmiešame, dochutíme korením podľa vlastnej chuti, môžeme primiešať aj nadrobno nakrájanú cibuľku i cesnak, výborné sú aj bylinky.

2
Hotové

Hmotu na placky zahustíme múkou alebo strúhankou podľa potreby. Cestíčko za placky zo zvyšných zemiakov by nemalo byť ani husté či veľmi riedke, ale kompaktné. Záleží to od toho, aké zemiaky máme. Z hmoty vytvarujeme placky, ktoré môžu byť tenšie, alebo i trošku hrubšie - aké ich chceme pripraviť. Placky ešte obalíme v strúhanke (múke), aby sa pri pečení uzavreli.

3
Hotové

Zoberieme si kvalitnú panvicu, ktorú rozohrejeme, pridáme olej - približne 3 polievkové lyžice. Postupne ukladáme placky, ktoré opekáme z každej strany na strednom stupni do hnedasta, aby sa dobre prepiekli. Trvá to 3-4 minúty z každej strany. Záleží to aj od hrúbky zemiakových placiek. Priebežne pridávame olej podľa potreby. Z uvedeného množstva upečieme približne 12 kusov.

4
Hotové

Upečené placky ukladáme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku, a môžeme podávať. Vynikajúco chutia hneď po príprave - na teplo. Úžasné sú aj na studeno. Servírovať ich môžeme s kyslou smotanou, dressingom, i kečupom. Výborne ladí kyslá uhorka, obľúbená sterilizovaná zelenina alebo čerstvý zeleninový šalát. Fantastické sú aj ako príloha k mäsku.

Martina

Kuracia polievka
predchádzajúci
Zdravá kuracia polievka z kuracích pŕs – top RECEPT
Dusená hlávková kapusta na karameli
ďalšií
Dusená hlávková kapusta na karameli NAJ RECEPT
Kuracia polievka
predchádzajúci
Zdravá kuracia polievka z kuracích pŕs – top RECEPT
Dusená hlávková kapusta na karameli
ďalšií
Dusená hlávková kapusta na karameli NAJ RECEPT

Pridajte svoj komentár