Ingrediencie:
- 2 poháre Zemiakycca 400 g - vychladené varené zemiaky, zemiaková kaša či štuchané zemiaky
- 1 ks Vajce
- 1 hrsť Šunka100 g môže byť šunka údená či dusená, klobáska alebo saláma
- 2 hrste Syr150-200g nastrúhaný obľúbený syr (eidam, čedar, niva, mozzarella, napríklad aj údený
- 5 PL StrúhankaPL/polievková lyžica - alebo hladká múka podľa potreby
-
NA DOCHUTENIE PLACIEK
- podľa chuti Soľ
- podľa chuti Mleté čierne korenie
- 1 štipka Kurkumaalebo podľa chuti, vynikajúca proti zápalom, skvelá pre naše kĺby
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE PLACIEK - VARIÁCIE
- 1 ks Cibuľamenšia cibuľa, môže byť aj jarná cibuľka
- 2 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
- podľa chuti Bylinkypodľa chuti - petržlenová vňať, pažítka, môže byť aj kôpor
-
NA OPEKANIE PLACIEK
- 1 dl Olejalebo podľa potreby
Popis:
Placky zo zvyšných zemiakov. Jednoduchý, rýchly a lacný recept. Stačí pridať obľúbené ingrediencie, a za pár minút vykúzlime skvelý obed či večeru. Pri bezlepkovej verzii pridáme strúhanku alebo múku bez lepku. Vyskúšajte. Dobrú chuť želáme.
Naše domáce placky zo zvyšných zemiakov (zemiaky mastené alebo štuchané, môže byť aj zemiaková kaša) podávame s kyslou smotanou či jogurtovým dressingom, ale i kečupom. Skvelo ladia s kyslou uhorkou, sterilizovanou zeleninou, čerstvým zeleninovým šalátom. Lacné placky – skvelá príloha k dusenému mäsku či grilovanej zelenine, vynikajúce so smaženou kyslou (kvasenou) i hlávkovou kapustou.
Vedeli ste? Zemiaky majú takmer 80 % vody, bohaté i na výživné škroby. Vitamíny – A, K a vitamíny skupiny B. Zemiaky – jedinečný bohatý zdroj minerálov a stopových prvkov. Minerály – kremík, mangán, železo, draslík, jód, meď, horčík, zinok. Obsahujú dokonca aj kyselinu fenolovú, ktorá pôsobí proti škodlivým vírusom i baktériám. Zemiaky podporujú zdravé trávenie a kvalitný spánok, posilňujú srdce, vynikajúce pre peknú pokožku. Pôsobia proti vysokému krvnému tlaku, majú aj protirakovinové účinky.
Hľadáte lacné a chutné recepty?
Ste na správnom mieste. Skúste tradičný babičkovský recept na zemiakové lokše . Zvýšil vám chlebík či pečivo? Domáca zapekanka – recept zo starého chleba, francúzsky toast z vianočky alebo mazanca – skvelá voľba. Zvyšné kuracie mäso? Nátierka zo zbytkov kuracieho mäsa i jednoduché placky vám určite zachutia.
Dobrá rada. Na prípravu placiek zo zvyšných zemiakov (mali by byť vychladené), môžeme pridať nadrobno nakrájanú šunku, salámu alebo klobásku. Syr zvolíme podľa toho, aký nám zvýšil, ktorý obľubujeme. Vynikajúci syr korenistý – údený, niva i čedar. Ak máme syr slanšieho typu, so soľou opatrne, aby sme placky nepresolili. Na dochutenie – vhodná aj nadrobno nakrájaná cibuľka, roztlačený cesnak, môžu byť aj bylinky. Kto má rád pálivé, pridá chilli korenie alebo nadrobno nakrájanú chilli papričku. Placky zo zbytkov zemiakov podľa vlastnej chuti – dokonalé jedlo pre celú rodinu.
množstvo ingrediencií v recepte = cca 12 placiek
2-3 porcie (podľa veľkosti)
1 pohár = 200 ml
Kroky
1 Hotové |
Na prípravu placiek môžeme zvoliť zemiaky varené, štuchané, ale aj zemiakovú kašu. Studené zemiaky roztlačíme, aby boli jemné, pridáme vajce, nadrobno nakrájanú šunku (môžeme aj vynechať ) a obľúbený nastrúhaný syr. Všetko spolu zmiešame, dochutíme korením podľa vlastnej chuti, môžeme primiešať aj nadrobno nakrájanú cibuľku i cesnak, výborné sú aj bylinky. |
2 Hotové |
Hmotu na placky zahustíme múkou alebo strúhankou podľa potreby. Cestíčko za placky zo zvyšných zemiakov by nemalo byť ani husté či veľmi riedke, ale kompaktné. Záleží to od toho, aké zemiaky máme. Z hmoty vytvarujeme placky, ktoré môžu byť tenšie, alebo i trošku hrubšie - aké ich chceme pripraviť. Placky ešte obalíme v strúhanke (múke), aby sa pri pečení uzavreli. |
3 Hotové |
Zoberieme si kvalitnú panvicu, ktorú rozohrejeme, pridáme olej - približne 3 polievkové lyžice. Postupne ukladáme placky, ktoré opekáme z každej strany na strednom stupni do hnedasta, aby sa dobre prepiekli. Trvá to 3-4 minúty z každej strany. Záleží to aj od hrúbky zemiakových placiek. Priebežne pridávame olej podľa potreby. Z uvedeného množstva upečieme približne 12 kusov. |
4 Hotové |
Upečené placky ukladáme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku, a môžeme podávať. Vynikajúco chutia hneď po príprave - na teplo. Úžasné sú aj na studeno. Servírovať ich môžeme s kyslou smotanou, dressingom, i kečupom. Výborne ladí kyslá uhorka, obľúbená sterilizovaná zelenina alebo čerstvý zeleninový šalát. Fantastické sú aj ako príloha k mäsku. |