0 0
Výborná cuketová polievka, RECEPT bez smotany

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
4 ks Cuketa cuketa mladá, veľkosti cca 20 cm
1 ks Cibuľa väčšia
3 strúčiky Cesnak alebo aj viac, podľa chuti a znášanlivosti
3 PL Olivový olej alebo maslo, PL/polievková lyžica
NA DOCHUTENIE
Soľ podľa chuti
1 štipka Mletá rasca alebo podľa chuti
1 štipka Mleté čierne korenie alebo podľa chuti
1 štipka Kurkuma alebo podľa chuti
VLOŽKA DO POLIEVKY
Krutóny podľa chuti a výberu
Šunka opečená, môžeme aj vynechať
NA DOZDOBENIE
Bylinky pažítka, petržlenová vňať, kôpor, alebo aj nakrájaná rukola
Šľahačková smotana na zjemnenie - podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
140
kcal

Výborná cuketová polievka, RECEPT bez smotany

Tip pre vás. Ak máme cuketu mladú, šupku určite ponecháme, pretože práve v šupke cukety je najviac vitamínov a minerálov. Keď je však cuketa väčšia (staršia) s tvrdou šupkou, cuketu radšej ošúpeme, odstránime aj striedku s veľkými jadierkami. Z dužiny cukety si môžeme pripraviť skvelý zdravý vývar.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

  • VLOŽKA DO POLIEVKY

  • NA DOZDOBENIE

Popis:

Zdieľať

Výborná cuketová polievka – krémová zdravá polievka, ktorá aj bez smotany chutí fantasticky. Je diétna, lahodná a veľmi chutná, to Vám garantujem. Tradičné aj moderné recepty stránky o varení  www.receptyprevas.sk. Dobrú chuť želám.

Cuketa je kráľovnou zeleniny. Prečo? Pretože práve cuketa patrí k najzdravším druhom. Má veľké množstvo vitamínov a minerálov. Vitamíny – C, E, A, B, z minerálov majú zastúpenie železo, horčík, vápnik, draslík a fosfor. Cuketa posilňuje srdce, imunitu a svaly, napomáha pri liečbe cukrovky, dny, reumy. Konzumácia cukety podporuje zdravé trávenie, zvyšuje odolnosť organizmu, pôsobí aj detoxikačne. A preto skúste cuketovú polievku.

Dobrá rada. Cuketová polievka sa varí iba do zmäknutia cukety, potrebujeme naozaj iba zopár minút. Ak obľubujeme jemné krémové smotanové polievky, polievku z cukety môžeme zjemniť sladkou smotanou. Ako FIT vložka sa hodí opečená chudá šunka, uvarené vajce (natvrdo či namäkko). Ak si kalórie nestrážime, pridáme domáce krutóny zo staršieho pečiva či chleba. Čerstvé bylinky na dozdobenie sú vždy skvelou zdravou voľbou plnú vitamínov.

Kroky

1
Hotové

Cukety umyjeme, konce odrežeme. Šupku ponecháme, pretože práve šupka je výživná. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno, cesnak očistíme, roztlačíme. Do väčšieho rozohriateho hrnca pridáme olivový olej alebo maslo a cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Pridáme aj cesnak, ktorý chvíľu opražíme, len aby zavoňal. Vložíme kúsky cukety.

2
Hotové

Cuketu orestujeme 5 minút, pridáme korenie, soliť môžeme aj nakoniec. Orestovanú cuketu zalejeme vodou, najlepšie horúcou, napríklad z kanvice (polievka sa nám skôr uvarí). Vody pridáme iba toľko, aby zakryla cuketu, 1 cm nad jej okraj. Záleží, akú hustú polievku chceme. Hrniec prikryjeme, polievku varíme na strednom stupni cca 10-15 minút.

3
Hotové

Zdravú cuketovú polievku varíme do mäkka. Tak ju rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Ak by bola hustejšia, zriedime ju ďalšou horúcou vodou a ešte dosolíme. Pri FIT verzii pridáme varené vajce či pečenú šunku. Skvelé sú aj krutóny zo staršieho pečiva. Na dozdobenie môžeme zvoliť nakrájané čerstvé bylinky, ktoré sú plné vitamínu C.

Martina

Zemiakové placky
predchádzajúci
Zemiakové placky bez múky a vajec, ZDRAVŠÍ recept
Dusená červená kapusta
ďalšií
Najlepšia dusená červená kapusta na karameli, RECEPT
Zemiakové placky
predchádzajúci
Zemiakové placky bez múky a vajec, ZDRAVŠÍ recept
Dusená červená kapusta
ďalšií
Najlepšia dusená červená kapusta na karameli, RECEPT

Pridajte svoj komentár