Ingrediencie:
- 4 ks Cuketacuketa mladá, veľkosti cca 20 cm
- 1 ks Cibuľaväčšia
- 3 strúčiky Cesnakalebo aj viac, podľa chuti a znášanlivosti
- 3 PL Olivový olejalebo maslo, PL/polievková lyžica
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- 1 štipka Mletá rascaalebo podľa chuti
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti
- 1 štipka Kurkumaalebo podľa chuti
-
VLOŽKA DO POLIEVKY
- Krutónypodľa chuti a výberu
- Šunkaopečená, môžeme aj vynechať
-
NA DOZDOBENIE
- Bylinkypažítka, petržlenová vňať, kôpor, alebo aj nakrájaná rukola
- Šľahačková smotanana zjemnenie - podľa chuti
Popis:
Výborná cuketová polievka – krémová zdravá polievka, ktorá aj bez smotany chutí fantasticky. Je diétna, lahodná a veľmi chutná, to Vám garantujem. Tradičné aj moderné recepty stránky o varení www.receptyprevas.sk. Dobrú chuť želám.
Cuketa je kráľovnou zeleniny. Prečo? Pretože práve cuketa patrí k najzdravším druhom. Má veľké množstvo vitamínov a minerálov. Vitamíny – C, E, A, B, z minerálov majú zastúpenie železo, horčík, vápnik, draslík a fosfor. Cuketa posilňuje srdce, imunitu a svaly, napomáha pri liečbe cukrovky, dny, reumy. Konzumácia cukety podporuje zdravé trávenie, zvyšuje odolnosť organizmu, pôsobí aj detoxikačne. A preto skúste cuketovú polievku.
Dobrá rada. Cuketová polievka sa varí iba do zmäknutia cukety, potrebujeme naozaj iba zopár minút. Ak obľubujeme jemné krémové smotanové polievky, polievku z cukety môžeme zjemniť sladkou smotanou. Ako FIT vložka sa hodí opečená chudá šunka, uvarené vajce (natvrdo či namäkko). Ak si kalórie nestrážime, pridáme domáce krutóny zo staršieho pečiva či chleba. Čerstvé bylinky na dozdobenie sú vždy skvelou zdravou voľbou plnú vitamínov.
Kroky
1 Hotové |
Cukety umyjeme, konce odrežeme. Šupku ponecháme, pretože práve šupka je výživná. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno, cesnak očistíme, roztlačíme. Do väčšieho rozohriateho hrnca pridáme olivový olej alebo maslo a cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Pridáme aj cesnak, ktorý chvíľu opražíme, len aby zavoňal. Vložíme kúsky cukety. |
2 Hotové |
Cuketu orestujeme 5 minút, pridáme korenie, soliť môžeme aj nakoniec. Orestovanú cuketu zalejeme vodou, najlepšie horúcou, napríklad z kanvice (polievka sa nám skôr uvarí). Vody pridáme iba toľko, aby zakryla cuketu, 1 cm nad jej okraj. Záleží, akú hustú polievku chceme. Hrniec prikryjeme, polievku varíme na strednom stupni cca 10-15 minút. |
3 Hotové |
Zdravú cuketovú polievku varíme do mäkka. Tak ju rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Ak by bola hustejšia, zriedime ju ďalšou horúcou vodou a ešte dosolíme. Pri FIT verzii pridáme varené vajce či pečenú šunku. Skvelé sú aj krutóny zo staršieho pečiva. Na dozdobenie môžeme zvoliť nakrájané čerstvé bylinky, ktoré sú plné vitamínu C. |