Ingrediencie:
- 4 ks Banánnajlepšie zrelé banány
- 4 ks Vajce
- 50 g Maslovlažné roztopené maslo alebo 0.5 dl oleja
- 1 hrnček Kryštálový cukor
- 1 ks Vanilkový cukor8 g, alebo striedka z vanilkového lusku
- 2 hrnčeky Polohrubá múkaalebo aj viac, podľa potreby
- 1 ks Prášok do pečiva12 g
- 1 štipka Soľna doladenie chuti
- 1 PL Mletá škoricaPL/polievková lyžica
- 100 g Čokoládaalebo aj menej, môžeme aj vynechať
-
VARIÁCIE NA DOCHUTENIE KOLÁČA
- 0.5 hrnčeka Vlašské orechynasekané oriešky podľa chuti
- 0.5 hrnčeka Strúhaný kokos
- 0.5 hrnčeka Makcelý mak
Popis:
Banánový koláč na plech, jednoduchý a rýchly hrnčekový recept pre celú rodinu. Koláčik z prezretých banánov – šťavnatý a veľmi chutný. Oplatí sa ho vyskúšať. Sladké banánové maškrtenie.
Zrelé banány – recepty. Máte zrelé banány a neviete čo s nimi? Skúste aj naše nadýchané banánové lievance , najlepší banánový chlieb z ovsených vločiek alebo nepečené banánové guľky s ovsenými vločkami.
Dobrá rada. Pri bezlepkovej verzii zvolíme vhodnú a osvedčenú múku bez lepku. FIT verzia – vhodná špaldová či ovsená múka (vždy menšie množstvo, pretože sú tieto múky hutnejšie ako klasické biele múky). Do banánového koláča na plech môžeme pridať nasekanú čokoládu, alebo aj orechy, strúhaný kokos, i celý mak. Mletá škorica domáci koláčik nádherne prevonia. Ak pridáme mletú kurkumu – 1/2 malej lyžičky, koláč získa peknú farbu. Vedeli ste? Kurkuma – fantastická proti zápalom, vynikajúca pre naše kĺby.
množstvo ingrediencií v recepte = koláč na plech veľkosti cca 25×35 cm
1 hrnček 200 ml
Kroky
1 Hotové |
Zrelé banány ošúpeme a vložíme do misky, pridáme vajcia. Ponorným mixérom spolu rozmixujeme. K banánovej hmote pridáme roztopené maslo alebo olej, kryštálový a vanilkový cukor, štipku soli, mletú škoricu, a nakoniec varechou zapracujeme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Malo by nám vzniknúť vláčne cesto. Ak by bolo veľmi riedke, primiešame ďalšiu múku. Nakoniec zapracujeme nasekanú čokoládu. |
2 Hotové |
Hotové banánové cesto je fajnovo voňavé. Keď čokoládu nemáme (môže byť samozrejme čokoláda tmavá, mliečna i biela), môžeme pridať nasekané orechy (vlašské, lieskové či mandle) alebo strúhaný kokos. Výbornou voľbou je aj celý mak. Je dôležité, aby sme mali vláčne cesto, nie príliš tuhé, aby bol banánový koláč vláčny. Môžeme pridať zo všetkého po trošku, a vykúzlime fantastický voňavý banánový koláčik pre celú rodinu. |
3 Hotové |
Plech na pečenie veľkosti cca 25x35 cm vystelieme papierom na pečenie, alebo ho vymastíme tukom a vysypeme múkou. Veľkosť plechu záleží od toho, aký vysoký koláč chceme upiecť. Na plech rozvrstvíme banánové cesto. Banánový koláč pečieme pri teplote 180 stupňov C približne 30-40 minút, podľa potreby, podľa veľkosti plechu. Keď bude mať koláč z banánov jemne hnedastú kôrku, vtedy je správne upečený. Krásne to rozvoniava. |