Ingrediencie:
- 2 hrnčeky Cuketa3 menšie cukety dlhé cca 25 cm
- 3 ks Vajce
- 1 hrnček Mliekomlieko vlažné podľa výberu
- 0.5 hrnčeka Olejolej slnečnicový, repkový alebo kokosový
- 1 hrnček Hladká múkamôže byť aj múka špaldová
- 1 hrnček Polohrubá múkamôže byť aj múka špaldová
- 1 ks Prášok do pečiva12 g
- 1 ML Sóda bikarbónaML/malá lyžička
- 1 hrnček Kryštálový cukoralebo cukor trstinový
- 1 PL KakaoPL/polievková lyžica kopcovitá
- 2 ML Mletá škoricaML/malá lyžička - alebo podľa chuti, môže byť aj perníkové korenie
-
NA POTRETIE KOLÁČA
- 1 pohár Džemalebo podľa potreby, podľa obľuby - jahodový, marhuľový, čučoriedkový
-
NA POLEVU GANACHE
- 200 g Čokoládanajlepšie s vysokým obsahom kakaa, min. 52 %
- 400 g Kyslá smotana
Popis:
Nadýchaný cuketový perník. Najlepší hrnčekový recept na skvelý perníkový koláč. Super rýchly, zdravý a veľmi šťavnatý – mega koláčik z cukety. Čo poviete? Oplatí sa vyskúšať, vaše deti si ho zamilujú, pretože cuketu nie je takmer cítiť. Namiesto cukety môžeme zvoliť i jabĺčka, ale aj tekvicu. Sladké zdravšie maškrtenie pre celú rodinu.
Prečo práve cuketa? Obsahuje vitamíny C, E, A a B. Minerály – horčík, železo, vápnik, draslík a fosfor. Cuketa posilňuje srdce i svaly, našu imunitu, pomáha pri liečbe cukrovky, dny, ale aj reumy. Má silné detoxikačné účinky. Konzumáciou cukety podporíme zdravé trávenie, zvýšime odolnosť organizmu. Nie nadarmo sa hovorí, cuketa – zelená kráľovná zeleniny.
Milujete hrnčekové koláče? Skúste náš úplne jednoduchý banánový koláč na plech alebo hrnčekový koláč s ovocím a posýpkou. Legendárny jablkový koláč – naša topka, božský hrnčekový koláč s tvarohom a ovocím zasa najobľúbenejší.
Dobrá rada. Keď máme cuketu staršiu, s tvrdou šupkou a jadierkami, cuketu ošúpeme, zbavíme striedky. Najlepšia je však cuketa mladá, aj so šupkou, lebo práve šupka má najviac živín. Koláčiku dodá táto zdravá zelenina na šťavnatosti a výbornej chuti. Na doladenie voňavého koláča – vynikajúca mletá škorica, ale aj perníkové korenie. Poleva ganache z kyslej smotany s cuketovým hrnčekovým koláčikom úžasne ladí vďaka svojej ľahkosti a sviežosti. Namiesto polevy ganache – vhodná aj roztopená čokoláda. Polevu môžeme posypať nasekanými orieškami (vlašské, pistácie, alebo mandle). Skvelý je aj kokos – plátky či strúhaný. Koláč z cukety – fantastický aj bez všetkého (džemu, čokoládovej polevy) ako vynikajúci raňajkový i desiatový koláč, na cestovanie jednoducho stvorený. Sladká zdravá dobrota.
množstvo ingrediencií v recepte = koláč na plech veľkosti cca 28×38 cm
(30 ks – podľa veľkosti)
1 hrnček = 300 ml
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
Vypracujeme vláčne perníkové cesto. Ak by bolo cesto príliš riedke, primiešame ešte trošku múky. To záleží od šťavnatosti cukety. Plech na pečenie veľkosti cca 28x38 cm vystelieme papierom na pečenie. Rozvrstvíme cesto. Cuketový perník pečieme pri teplote 180 stupňov C približne 30 minút - podľa potreby. |
4 Hotové |
|
5 Hotové |
|
6 Hotové |