1 0
Nadýchaný cuketový perník, najlepší RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 hrnčeky Cuketa 3 menšie cukety dlhé cca 25 cm
3 ks Vajce
1 hrnček Mlieko mlieko vlažné podľa výberu
0.5 hrnčeka Olej olej slnečnicový, repkový alebo kokosový
1 hrnček Hladká múka môže byť aj múka špaldová
1 hrnček Polohrubá múka môže byť aj múka špaldová
1 ks Prášok do pečiva 12 g
1 ML Sóda bikarbóna ML/malá lyžička
1 hrnček Kryštálový cukor alebo cukor trstinový
1 PL Kakao PL/polievková lyžica kopcovitá
2 ML Mletá škorica ML/malá lyžička - alebo podľa chuti, môže byť aj perníkové korenie
NA POTRETIE KOLÁČA
1 pohár Džem alebo podľa potreby, podľa obľuby - jahodový, marhuľový, čučoriedkový
NA POLEVU GANACHE
200 g Čokoláda najlepšie s vysokým obsahom kakaa, min. 52 %
400 g Kyslá smotana

Nutričné informácie

1
Porcia
160
kcal

Nadýchaný cuketový perník, najlepší RECEPT

Tip pre vás. Ak máme intoleranciu na lepok, vyberieme vhodnú a osvedčenú bezlepkovú múku. Keď nemôžeme mliečnu laktózu, zvolíme mlieko bezlaktózové. Olej môžeme pridať slnečnicový, repkový, alebo aj kokosový. Fantastický cuketový perník podľa vlastnej chuti - recept pre všetkých.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Sladké
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA POTRETIE KOLÁČA

  • NA POLEVU GANACHE

Popis:

Zdieľať

Nadýchaný cuketový perník. Najlepší hrnčekový recept na skvelý perníkový koláč. Super rýchly, zdravý a veľmi šťavnatý – mega koláčik z cukety. Čo poviete? Oplatí sa vyskúšať, vaše deti si ho zamilujú, pretože cuketu nie je takmer cítiť. Namiesto cukety môžeme zvoliť i jabĺčka, ale aj tekvicu. Sladké zdravšie maškrtenie pre celú rodinu.

Prečo práve cuketa? Obsahuje vitamíny C, E, A a B. Minerály – horčík, železo, vápnik, draslík a fosfor. Cuketa posilňuje srdce i svaly, našu imunitu, pomáha pri liečbe cukrovky, dny, ale aj reumy. Má silné detoxikačné účinky. Konzumáciou cukety podporíme zdravé trávenie, zvýšime odolnosť organizmu. Nie nadarmo sa hovorí, cuketa – zelená kráľovná zeleniny.

Milujete hrnčekové koláče? Skúste náš úplne jednoduchý banánový koláč na plech alebo hrnčekový koláč s ovocím a posýpkou. Legendárny jablkový koláč  – naša topka, božský hrnčekový koláč s tvarohom a ovocím zasa najobľúbenejší.

Dobrá rada. Keď máme cuketu staršiu, s tvrdou šupkou a jadierkami, cuketu ošúpeme, zbavíme striedky. Najlepšia je však cuketa mladá, aj so šupkou, lebo práve šupka má najviac živín. Koláčiku dodá táto zdravá zelenina na šťavnatosti a výbornej chuti. Na doladenie voňavého koláča – vynikajúca mletá škorica, ale aj perníkové korenie. Poleva ganache z kyslej smotany s cuketovým hrnčekovým koláčikom úžasne ladí vďaka svojej ľahkosti a sviežosti. Namiesto polevy ganache – vhodná aj roztopená čokoláda. Polevu môžeme posypať nasekanými orieškami (vlašské, pistácie, alebo mandle). Skvelý je aj kokos – plátky či strúhaný. Koláč z cukety – fantastický aj bez všetkého (džemu, čokoládovej polevy) ako vynikajúci raňajkový i desiatový koláč, na cestovanie jednoducho stvorený. Sladká zdravá dobrota.

množstvo ingrediencií v recepte = koláč na plech veľkosti cca 28×38 cm

(30 ks – podľa veľkosti)

1 hrnček = 300 ml

Kroky

1
Hotové

Mladú cuketu umyjeme, osušíme a odstránime končeky. Potom ju nastrúhame na jemné rezančeky. Cuketu v našom recepte nie je potrebné žmýkať. Keď máme cuketu staršiu (s tvrdšou šupkou), je vhodné ju ošúpať, zbaviť aj striedky - dužiny. K nastrúhanej cukete pridáme vajcia, premiešame.

2
Hotové

Ďalej primiešame olej a vlažné mlieko. Pripravíme si suché ingrediencie, ktoré môžeme zmiešať spolu osobitne, a tak ich pridať do cesta. Môžeme ich však primiešať i postupne - obe múky zmiešané s práškom do pečiva a sódou bikarbónou, kakao (kopcovitá lyžica), mletá škorica (perníkové korenie).

3
Hotové

Vypracujeme vláčne perníkové cesto. Ak by bolo cesto príliš riedke, primiešame ešte trošku múky. To záleží od šťavnatosti cukety. Plech na pečenie veľkosti cca 28x38 cm vystelieme papierom na pečenie. Rozvrstvíme cesto. Cuketový perník pečieme pri teplote 180 stupňov C približne 30 minút - podľa potreby.

4
Hotové

Poleva (krém) GANACHE. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli (menší hrniec s čokoládou vložíme do väčšieho hrnca, do ktorého sme pridali vodu - cca 5 cm od dna, tak sa nám pod hrncom s čokoládou vytvorí para). Čokoládu roztopíme. Do horúcej čokolády pridáme vychladenú kyslú smotanu.

5
Hotové

Polevu ganache dôkladne premiešame, aby bola úplne hladká a lesklá. Upečený koláč potrieme obľúbeným džemom - najlepšie domácim. Výborný je jahodový, čučoriedkový, marhuľový i višňový. Na džem rovnomerne rozotrieme lahodnú polevu - krém ganache z čokolády a kyslej smotany.

6
Hotové

Cuketový hrnčekový perník necháme vychladnúť a môžeme podávať. Najlepšie chutí z chladničky, dobre vychladený. Je tak extra svieži a šťavnatý. Ak nemáme cuketu, na tento domáci voňavý perník môžeme použiť jablká, ale aj tekvicu. Poleva ganache dodá koláčiku na fajnovej - dokonalej chuti.

Martina

Kapustové placky
predchádzajúci
Kapustové placky z kyslej kapusty, RECEPT
Cuketová praženica
ďalšií
Cuketová praženica – recepty z mladej cukety
Kapustové placky
predchádzajúci
Kapustové placky z kyslej kapusty, RECEPT
Cuketová praženica
ďalšií
Cuketová praženica – recepty z mladej cukety

Pridajte svoj komentár