Ingrediencie:
- 400 g Cestovinypodľa obľuby
- 3 ks Cuketamladé cukety veľké cca 25 cm
- 1 ks Cibuľastredná veľkosť
- 3 PL OlejPL/polievková lyžica - na restovanie cukety
- 2 PL MasloPL/polievková lyžica - na omastenie cestovín
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- 1 štipka Mleté čierne koreniemôžeme aj vynechať
- 1 ML KurkumaML/malá lyžička
- 1 štipka Drvená rasca
- 1 ML Kryštálový cukor1 ML/malá lyžička
Popis:
Cestoviny s cuketou sú fantastické je to lacný a zdravý recept, ktorý si zamiluje. Skvelé bezmäsité jedlo, najobľúbenejšie jedlo môjho detstva. Cestoviny vyberáme podľa obľuby – bezvaječné, bezlepkové, semolinové, špaldové, celozrnné, tvary – fliačky, špirálky, slimáčiky, rezance. Za 30 minút pripravíme vynikajúce jednoduché jedlo bez výčitiek pre celú rodinu. Dobrú chuť.
Cuketa je zelenou kráľovnou medzi zeleninou. Práve cuketa patrí k najzdravším druhom zeleniny. Obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. Z vitamínov to je vitamín C, E, A, B, z minerálov horčík, železo, vápnik, fosfor a draslík. Cuketa posilňuje svaly, srdce a imunitu, pomáha pri liečbe reumy, dny a cukrovky. Má výborné antibakteriálne vlastnosti, podporuje zdravé trávenie, pôsobí detoxikačne, zvyšuje odolnosť organizmu. Cestoviny s opraženou cuketou sú výbornou voľbou.
Dobrá rada. Cuketu by sme mali konzumovať aj so šupkou, pretože práve v šupke je najviac živín. Cuketa je vynikajúca pri rôznych diétach, obsahuje veľa vody, má veľmi málo kalórií. Cuketa je naozaj dokonalá zelenina.
Kroky
1 Hotové |
Dáme si variť vodu na cestoviny. Cukety umyjeme, osušíme, konce odstránime. Cuketu aj so šupkou nastrúhame na hrubšie rezančeky. Práve v šupke je najviac živín. Ak by sme mali cuketu väčšiu, s tvrdou šupkou, cuketu ošúpeme, striedku odstránime. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme olej a cibuľu, orestujeme do sklovita. Vložíme cuketu, restujeme do polomäkka. |
2 Hotové |
Cuketu dochutíme podľa chuti - soľou, mletým čiernym korením, kurkumou (pôsobí protizápalovo, je skvelá na kĺby), drvenou rascou, troškou cukru, ktorý dodá cukete na chuti. Kto má rád pálivé, môže pridať aj čili korenie. K duseniu cukety pridáme aj vodu, aby bola cuketa šťavnatá, nesmie byť suchá. Prilejeme približne 1/2-1 pohár. Medzitým si v osolenej vode uvaríme cestoviny podľa druhu a návodu. |
3 Hotové |
Po uvarení cestoviny prepláchneme horúcou vodou a scedíme. Nikdy nie studenou, cestoviny s cuketou by sa ochladili. Na prípravu sú výborné fliačky, slimáky, rezance. Na malej panvici opražíme maslo, stačí, keď pekne zavonia. Opražené maslo dodá na skvelej vôni a chuti. Pridať môžeme aj maslo ghee, recept nájdete na stránke www.receptyprevas.sk. K uvareným cestovinám pridáme opražené maslo a cuketu. |
4 Hotové |
Cestoviny s cuketou a maslom dobre premiešame, ihneď podávame. Vtedy chutí toto bezmäsité jedlo najlepšie. Je to obľúbený ľahký pokrm na obed či večeru. Jednoduchá príprava aj pre začiatočníkov, úspech zaručený. Cestoviny s cuketou chutia predovšetkým deťom. Ak by sa im šupka "nepáčila", cukety stačí ošúpať. Cestoviny majú výbornú chuť, sú lahodné, oplatí sa ich vyskúšať. Dobrú chuť. |
2 Komentáre Skryť komentáre
Výborný ,rýchly a zdravý recept. Chutil celej rodine. Ďakujeme
To so veľmi rada, ďakujem za hodnotenie, potešilo.