0 0
Domáca lučina z tvarohu a kyslej smotany – RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
250 g Tvaroh tvaroh jemný, termizovaný, najlepšie plnotučný
250 g Kyslá smotana najlepšie 16 %, čo s najvyšším množstvom tuku
NA DOCHUTENIE LUČINY
0.5 ML Soľ ML/malá lyžička - alebo podľa chuti
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE LUČINY
Cesnak roztlačený cesnak - podľa chuti
Cibuľa nadrobno nakrájaná, môže byť aj nakrájaná pažítka či jarná cibuľka - podľa chuti
Chren nastrúhaný čerstvý i sterilizovaný - podľa chuti
Bylinky nadrobno nakrájaná petržlenová vňať, kôpor - podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
590
kcal

Domáca lučina z tvarohu a kyslej smotany – RECEPT

Tip pre vás. Do domácej lučiny (zdravej smotanovej nátierky) z tvarohu a kyslej smotany môžeme primiešať aj roztlačený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľku, nastrúhaný chren, nasekané čerstvé bylinky - petržlenovú vňať, kôpor i pažítku, či jarnú cibuľku. Skvelá domáca lučina podľa vlastnej chuti.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE LUČINY

  • NA ĎALŠIE DOCHUTENIE LUČINY

Popis:

Zdieľať

Vynikajúca domáca lučina z tvarohu a kyslej smotany – recept na zdravú a chutnú nátierku pre deti i dospelých. Potrebujeme iba 2 základné ingrediencie. Fantastický lacný recept na skvelú smotanovú pochúťku – lučinu, ktorú sa oplatí vyskúšať.

Smotanové syry patria medzi veľmi obľúbené. Stačí ich natrieť na chlebík, pečivo, obložené chlebíčky či jednohubky. Fantastická lučina – úžasná na nátierky, pomazánky, vhodná aj do krémov, rôznych náplní na koláče, torty i zákusky. Dokonalý krémový – jednoduchý a zdravý domáci syr s lahodnou chuťou.

Ako na to – rýchlu a jednoduchú domácu lučinu? Potrebujeme dve základné suroviny – jemný (termizovaný) plnotučný tvaroh a kyslú smotany (aspoň 16 %). Najlepšie tvaroh a kyslá smotana čo s najvyšším obsahom tuku. Stačí tieto ingrediencie zmiešať, pridať soľ – podľa chuti, a nechať v chlade cez gázu odkvapkať, aby vytiekla prebytočná tekutina. A máme hotovo.

Ako dlho vydrží domáca lučina? Z tvarohu a kyslej smotany, približne 1 týždeň, aj dlhšie. Je dôležité skladovanie v chlade – vždy dobre uzatvorená. Používame čistú lyžicu či nôž, aby sme do lučiny nezaviedli nečistoty, inak sa rýchlo pokazí.

Hľadáte overené recepty so smotanovým syrom – lučinou? Skúste naše sladké nepečené guľky z piškót, super rýchlu univerzálnu syrovú omáčku bez múky, rôzne pomazánky – skvelú chrenovo vajíčkovú , fajnovú nátierku s opraženou cibuľkou , famóznu lečovú , či úžasnú lososovo-mrkvovú . Výborná všade tam, kde ladí smotanová nátierka.

Dobrá rada. Doma pripravená lučina z tvarohu a kyslej smotany vydrží v chladničke aj týždeň, samozrejme, musí byť dobre uzatvorená. Ak ju pripravíme z tvarohu a smotany s najvyšších obsahom tuku, bude omnoho hustejšia, podobná klasickému mascarpone.

z množstva ingrediencií pripravíme cca 430 g domácej lučiny

1 porcia = 430 g domácej lučiny

Kroky

1
Hotové

Do misky pridáme tvaroh (jemný tvaroh - termizovaný, najlepšie plnotučný) a kyslú smotanu (aspoň 16 %). Tieto dve ingrediencie môžeme zvoliť aj s nižším obsahom tuku, domáca lučina bude však jemnejšia. Čím viac tuku, tým hustejšiu lučinu si pripravíme. K tvaroho-smotanovej hmote primiešame soľ podľa chuti - približne 1/2 malej lyžičky. Je vhodné lučinu ochutnať a vyvážiť jej chuť.

2
Hotové

Všetko spolu dobre vymiešame. Do hlbšej misky vložíme cedidlo, tak, aby bolo miesto na odkvapkávanie tekutiny. Do cedidla vložíme gázu preloženú na viackrát, môžeme aj čisté plátno alebo bavlnenú utierku (samozrejme, ktorú sme vyprali bez aviváže či voňavého prášku). Tak vložíme tvarohovo-smotanovú hmotu, prikryjeme tanierom či pokrievkou, aby neprešli chute z chladničky.

3
Hotové

Domácu lučinu necháme odležať - odkvapkať na 24 hodín. Tak ju vyberieme, gázu s lučinou môžeme ešte stlačiť do tvaru hrudky, vytlačiť od tekutiny. Lučina bude pevnejšia. Primiešať sa môžu ešte čerstvé bylinky, nakrájaná cibuľka, roztlačený cesnak alebo nastrúhaný chren. Lučinu premiestnime do dobre uzatvárateľnej nádoby, skladujeme vždy v chlade. Vydrží minimálne 1 týždeň.

Martina

Cuketový prívarok
predchádzajúci
Jednoduchý cuketový prívarok – najlepší RECEPT
Vyprážané bedle
ďalšií
Vyprážané bedle RECEPT – ako pripraviť jedlú bedľu
Cuketový prívarok
predchádzajúci
Jednoduchý cuketový prívarok – najlepší RECEPT
Vyprážané bedle
ďalšií
Vyprážané bedle RECEPT – ako pripraviť jedlú bedľu

Pridajte svoj komentár