Ingrediencie:
- 250 g Tvarohtvaroh jemný, termizovaný, najlepšie plnotučný
- 250 g Kyslá smotananajlepšie 16 %, čo s najvyšším množstvom tuku
-
NA DOCHUTENIE LUČINY
- 0.5 ML SoľML/malá lyžička - alebo podľa chuti
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE LUČINY
- Cesnakroztlačený cesnak - podľa chuti
- Cibuľanadrobno nakrájaná, môže byť aj nakrájaná pažítka či jarná cibuľka - podľa chuti
- Chrennastrúhaný čerstvý i sterilizovaný - podľa chuti
- Bylinkynadrobno nakrájaná petržlenová vňať, kôpor - podľa chuti
Popis:
Vynikajúca domáca lučina z tvarohu a kyslej smotany – recept na zdravú a chutnú nátierku pre deti i dospelých. Potrebujeme iba 2 základné ingrediencie. Fantastický lacný recept na skvelú smotanovú pochúťku – lučinu, ktorú sa oplatí vyskúšať.
Smotanové syry patria medzi veľmi obľúbené. Stačí ich natrieť na chlebík, pečivo, obložené chlebíčky či jednohubky. Fantastická lučina – úžasná na nátierky, pomazánky, vhodná aj do krémov, rôznych náplní na koláče, torty i zákusky. Dokonalý krémový – jednoduchý a zdravý domáci syr s lahodnou chuťou.
Ako na to – rýchlu a jednoduchú domácu lučinu? Potrebujeme dve základné suroviny – jemný (termizovaný) plnotučný tvaroh a kyslú smotany (aspoň 16 %). Najlepšie tvaroh a kyslá smotana čo s najvyšším obsahom tuku. Stačí tieto ingrediencie zmiešať, pridať soľ – podľa chuti, a nechať v chlade cez gázu odkvapkať, aby vytiekla prebytočná tekutina. A máme hotovo.
Ako dlho vydrží domáca lučina? Z tvarohu a kyslej smotany, približne 1 týždeň, aj dlhšie. Je dôležité skladovanie v chlade – vždy dobre uzatvorená. Používame čistú lyžicu či nôž, aby sme do lučiny nezaviedli nečistoty, inak sa rýchlo pokazí.
Hľadáte overené recepty so smotanovým syrom – lučinou? Skúste naše sladké nepečené guľky z piškót, super rýchlu univerzálnu syrovú omáčku bez múky, rôzne pomazánky – skvelú chrenovo vajíčkovú , fajnovú nátierku s opraženou cibuľkou , famóznu lečovú , či úžasnú lososovo-mrkvovú . Výborná všade tam, kde ladí smotanová nátierka.
Dobrá rada. Doma pripravená lučina z tvarohu a kyslej smotany vydrží v chladničke aj týždeň, samozrejme, musí byť dobre uzatvorená. Ak ju pripravíme z tvarohu a smotany s najvyšších obsahom tuku, bude omnoho hustejšia, podobná klasickému mascarpone.
z množstva ingrediencií pripravíme cca 430 g domácej lučiny
1 porcia = 430 g domácej lučiny
Kroky
1 Hotové |
Do misky pridáme tvaroh (jemný tvaroh - termizovaný, najlepšie plnotučný) a kyslú smotanu (aspoň 16 %). Tieto dve ingrediencie môžeme zvoliť aj s nižším obsahom tuku, domáca lučina bude však jemnejšia. Čím viac tuku, tým hustejšiu lučinu si pripravíme. K tvaroho-smotanovej hmote primiešame soľ podľa chuti - približne 1/2 malej lyžičky. Je vhodné lučinu ochutnať a vyvážiť jej chuť. |
2 Hotové |
Všetko spolu dobre vymiešame. Do hlbšej misky vložíme cedidlo, tak, aby bolo miesto na odkvapkávanie tekutiny. Do cedidla vložíme gázu preloženú na viackrát, môžeme aj čisté plátno alebo bavlnenú utierku (samozrejme, ktorú sme vyprali bez aviváže či voňavého prášku). Tak vložíme tvarohovo-smotanovú hmotu, prikryjeme tanierom či pokrievkou, aby neprešli chute z chladničky. |
3 Hotové |
Domácu lučinu necháme odležať - odkvapkať na 24 hodín. Tak ju vyberieme, gázu s lučinou môžeme ešte stlačiť do tvaru hrudky, vytlačiť od tekutiny. Lučina bude pevnejšia. Primiešať sa môžu ešte čerstvé bylinky, nakrájaná cibuľka, roztlačený cesnak alebo nastrúhaný chren. Lučinu premiestnime do dobre uzatvárateľnej nádoby, skladujeme vždy v chlade. Vydrží minimálne 1 týždeň. |