Ingrediencie:
- 4 ks Bedľa4 ks menšie alebo 2 ks väčšie
-
NA TROJOBAL - OBAĽOVANIE BEDLÍ
- 8 PL Hladká múkaPL/polievková lyžica - jemne kopcovitá, alebo podľa potreby
- 2 ks Vajcealebo aj viac, podľa potreby
- 8 PL StrúhankaPL/polievková lyžica - jemne kopcovitá, alebo podľa potreby
-
NA DOCHUTENIE BEDLÍ
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti - môžeme aj vynechať
- Vegetapodľa chuti, najlepšie bez soli, môžeme aj vynechať
-
NA VYPRÁŽANIE BEDLÍ
- 2 dl Olejalebo podľa potreby, najlepšie olej repkový, ktorý má vyšší stupeň zadymenia
Popis:
Vyprážané bedle recept – ako pripraviť jedlú bedľu. Rýchly a jednoduchý recept na fantastickú chrumkavú bedľu, ktorá chutí ako rezeň. Skúste túto skvelú pochúťku, aj mňa veľmi očarila. Naozaj, veľká dobrota z bedlí.
Bedľa vysoká patrí medzi najznámejšie jedlé huby na Slovensku. Je taktiež aj najvyššia rastúca huba v našej republike. Bedľa vysoká má špecifický vzhľad, jednoducho rozpoznateľná. Od jedovatých húb sa odlišuje posuvným prstencom na nožičke (jedovaté majú tento prstenec pevný, prirastený). Rastie predovšetkým v ihličnatých a listnatých lesoch, hlavne na presvetlených čistinách i lesných okrajoch. Nájdeme ju aj v krovinách alebo na lúkach. Na jednom mieste rastie väčšie množstvo húb, ktoré tvoria celé kruhy.
Vedeli ste?
Huby posilňujú imunitný systém, podporujú zdravé srdce, udržiavajú správnu hladinu cukru v krvi, zlepšujú i cholesterol. Podporujú zdravé kosti, zuby, nechty, vlasy, ale aj nervy. Huby – bohatý zdroj vitamínu D. Bedľa vysoká – veľmi chutná huba, známa pre svoje liečivé účinky. Obsahuje flavonoidy, proteíny, mastné kyseliny, minerály, betakarotén. Známa pre svoje antioxidačné účinky.
AKO ROZPOZNÁME BEDĽU VYSOKÚ? Rastie do výšky až 30-40 cm, klobúk bedle meria od 10-40 cm. Mladučká bedľa má vajcovitý tvar, neskôr rovný a roztiahnutý klobúk v tvare dáždnika. Uprostred tejto huby sa nachádza výrazný tmavý hrbolček. Povrch klobúčika má nápadné hnedé šupinky, ktoré sú mäkké. Nožička bedle má bielu farbu. Na začiatku rastu je tuhá, neskôr dutá. Nožička bedle – krehká a ľahko zlomiteľná, v strede má posuvný prstenec.
Bedľa a skladovanie. Čerstvé bedle skladujeme najvhodnejšie v chladničke. Vydržia aj niekoľko dní – zabalené v papierovom vrecku, alebo v papieri, aby dýchali. Keď máme bedle už tepelne upravené, skladujeme ich taktiež v chlade, spotrebujeme do 2-3 dní. Bedľu neskladujeme nikdy pridlho, pretože sa pokazí.
Dobrá rada. Bedľa vysoká – mäkká huba. Klobúčik – vynikajúci na vyprážanie, opekanie, smaženie, môžeme aj zamraziť, naložiť do sladko-kyslého nálevu. Nožička – vhodná napríklad na praženicu, do omáčok, polievok. Nožička – výborná, ak ju dôkladne vysušíme a pomelieme. Takto pripravíme skvelé hubové korenie, ktoré doladí chuť každého hubového jedla.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
Kroky
1 Hotové |
Bedle očistíme od nečistôt - listov, i trávy. Odstránime aj nožičky až pod klobúčik. Ak by boli bedle príliš znečistené, môžeme ich opatrne umyť, potom veľmi jemne osušiť, nesmú byť vlhké. Táto huba je aj krehká, dávame pozor, aby sa nepolámala. |
2 Hotové |
Korenia pridáme dostatok, aby bola hotová vyprážaná bedľa dostatočne chutná. Do ďalších väčších misiek vsypeme hladkú múku a strúhanku. Bedle obaľujeme tradične v trojobale - najskôr v hladkej múke, potom v rozšľahaných dochutených vajciach, nakoniec v strúhanke. Robíme to dôkladne, aby boli bedle pekne obalené, po vyprážaní ostali zlatisté a fantasticky chrumkavé. Kvalitnú panvicu rozpálime, pridáme dostatočné množstva oleja. Olej, najlepšie repkový, ktorý má vysoký stupeň zadymenia. |
3 Hotové |
Bedle vyprážame ako klasické bravčové či kuracie rezne, v dostatočnom množstve oleja - na strednom stupni, z oboch strán do zlatista. Hotové ich ukladáme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku, oleja. Chutia vynikajúco. Sú úžasne mňamkové, pripomínajúce klasický rezeň. Ak by sme nazbierali kusy čerstvých bedlí veľké, je vhodnejšie ich prekrojiť, aby sme mali rezne z bedle menšie, ľahšie sa s nimi aj pracuje. Vyprážané rezne z bedle podávame nielen na teplo, fajnové sú i na studeno. |
4 Hotové |
Vyprážané bedle podávame na teplo - so zemiakovou kašou, štuchanými či opekanými zemiakmi, môžeme aj so zemiakovým šalátom. Ak si strážime kalórie, ako prílohu zvolíme grilovanú, dusenú alebo restovanú zeleninu. Domáci čerstvý zeleninový šalát je taktiež skvelou voľbou. Vyprážaná bedľa na studeno - s obyčajným chlebíkom, kyslou uhorkou, čalamádou, sterilizovanými feferónkami či baraními rohmi. K tomu horčica, smotanový chren či tatárska omáčka? Dokonalá pochúťka z bedle. Dobrú chuť. |