Ingrediencie:
-
2. Syrová omáčka z taveného syra
- 400 ml Šľahačková smotananajlepšie 33 %, môže byť aj 30 %, alebo smotana na varenie
- 200 g Tavený syrv črievku, alebo syry tavené - trojuholníky, kocky
- plná hrsť Syrnastrúhaný syr - eidam, gouda, môže byť aj mozzarella, niva, čedar, parmezán
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
-
1. Syrová omáčka bez taveného syra
- 200 g Smotanová nátierkaalebo Lučina, žervé
- 3-5 dl Mliekoalebo podľa potreby
- plná hrsť Syrnastrúhaný syr - eidam, gouda, môže byť aj mozzarella, niva, čedar, parmezán
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE SYROVÝCH OMÁČOK
- 2 strúčiky Cesnakroztlačený cesnak, množstvo podľa chuti
- Bylinkypodľa chuti - napríklad pažítka, petržlenová vňať, bazalka či kôpor
- Citrónová štavapodľa chuti, môžeme aj vynechať
-
NA ZJEMNENIE
- 1 PL MasloPL/polievková lyžica, môžeme aj vynechať
Popis:
Najlepšia univerzálna syrová omáčka bez múky, 2x recept. Prvý recept – fantastická lahodná omáčka bez taveného syra (zdravšia verzia). Druhý recept – úplne jednoduchá syrová omáčka s taveným syrom. Dokonalé krémové omáčky, ktoré sa hodia k cestovinám, ryži, opekaným zemiakom. Výborne doladia pečené alebo varené mäsko, ale aj grilovanú zeleninu.
Ako sa robí fajnová syrová omáčka? Nech sa páči, recept na dva spôsoby so smotanou alebo smotanovou nátierkou. Obe syrové omáčky – rýchle, jednoduché a veľmi chutné. Recept na istotu aj pre začiatočníkov.
Hľadáte úžasné domáce smotanové omáčky? Skúste našu fantastickú kôprovú omáčku i lahodnú chrenovú omáčku . K jemným omáčkam sa hodí mäsko – grilované kuracie kúsky , najlepšia šťavnatá minútka z bravčovej panenky .
Dobrá rada. Pri syrových omáčkach so soľou vždy opatrne, pretože niektoré druhy syrov sú slanšie. Syry s plesňou a syry dlhšie zrejúce majú omnoho intenzívnejšiu korenistejšiu chuť. Dôležité je vyvážiť chuť syrovej omáčky. Na dochutenie pridáme soľ, mleté čierne korenie, výborná aj citrónová šťava – záleží aké druhy syry zvolíme. Kúsok masla nakoniec dodá každej omáčke krémovosť a lahodnosť.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
syrová omáčka na cestoviny, k mäsu, zelenine, zemiakom, ryži
Kroky
1 Hotové |
1. RECEPT - syrová omáčka s taveným syrom. Do kastrólika nalejeme smotanu, vložíme tavené syry. Na nízkom stupni spolu zohrievame, aby sa syr so smotanou prepojil. Vznikne nám lahodná omáčka. Tak pridáme aj ďalšie druhy syra - môže to byť nastrúhaný eidam, gouda, čedar, parmezán, ale aj niva či parenica. Dôležité je použiť kvalitné syry. Syrovú omáčku dochutíme soľou, mletým čierny korením, môžeme aj roztlačeným (nastrúhaným) cesnakom. Fajnová omáčka získa úžasnú chuť. Cesnak pridáme podľa chuti. Chuť môžeme doladiť aj citrónovou šťavou. Keď je omáčka hustejšia, na zriedenie prilejeme mlieko alebo ďalšiu smotanu. Ak je syrová omáčka riedka, pridáme ešte syr na zahustenie. Celkovo varíme syrovú omáčku cca 20 minút, aby sa všetky syry prepojili, omáčka bola krémová. Kto miluje bylinky, môže ich vložiť na úplný koniec spolu s kúskom masla na zjemnenie. |
2 Hotové |
2. RECEPT - syrová omáčka bez taveného syra (zdravšia verzia). Do kastrólika vlejeme mlieko - 2 dl, vložíme aj smotanovú nátierku (alebo Lučinu či žervé). Lahodnú omáčku na nízkom za stáleho miešania zahrievame, aby sa smotanová nátierka spojila s mliekom. Pridáme aj ďalšie syry - nastrúhaný eidam, gouda, mozzarella, čedar, môže byť aj niva. Necháme spojiť. Syrová omáčka má jemne brebublávať. Prilejeme ďalšie mlieko podľa potreby. Záleží, aké husté omáčky obľubujeme. Syrovú omáčku dochutíme soľou, mletým čiernym korením, môžeme aj roztlačeným cesnakom. Povaríme ešte cca 5 minút, aby sa všetky ingrediencie prepojili. Nakoniec omáčku zjemníme kúskom masla. Pridáme ho až na úplný koniec, keď je omáčka odstavená. Premiešame. |
3 Hotové |
Dokonalá syrová omáčka výborne ladí s cestovinami, opekanými zemiakmi, ale aj parenou knedľou či ryžou. Úžasná omáčka zo zvyšných syrov k rôznym druhom mäsa - varenému, grilovanému i pečenému. Jemnučká omáčka, ktorú milujú deti i dospelí. Má výbornú chuť, záleží aké druhy syra zvolíme. Čedar, niva i parmezán sú jemne korenisté, omáčku vyšperkujú k dokonalosti. Tavené syry sú jemnejšie, menej výraznej chuti. Dôležitá je hustota omáčky - niekto ju má radšej redšiu, poniektorí hustejšiu. Ak by bola syrová omáčka riedka a nemáme už žiadne syry, na zahustenie môžeme pridať trošku Solamylu alebo múky (tie si rozmiešame v malom množstve vody, pomaly prilejeme do omáčky - povaríme 5 minút). Surové maslo na úplný záver každú omáčku zjemní, dodá jej aj krémovosť. |