0 0
Univerzálna syrová omáčka bez múky, 2x RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2. Syrová omáčka z taveného syra
400 ml Šľahačková smotana najlepšie 33 %, môže byť aj 30 %, alebo smotana na varenie
200 g Tavený syr v črievku, alebo syry tavené - trojuholníky, kocky
plná hrsť Syr nastrúhaný syr - eidam, gouda, môže byť aj mozzarella, niva, čedar, parmezán
Soľ podľa chuti
Mleté čierne korenie podľa chuti
1. Syrová omáčka bez taveného syra
200 g Smotanová nátierka alebo Lučina, žervé
3-5 dl Mlieko alebo podľa potreby
plná hrsť Syr nastrúhaný syr - eidam, gouda, môže byť aj mozzarella, niva, čedar, parmezán
Soľ podľa chuti
Mleté čierne korenie podľa chuti
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE SYROVÝCH OMÁČOK
2 strúčiky Cesnak roztlačený cesnak, množstvo podľa chuti
Bylinky podľa chuti - napríklad pažítka, petržlenová vňať, bazalka či kôpor
Citrónová štava podľa chuti, môžeme aj vynechať
NA ZJEMNENIE
1 PL Maslo PL/polievková lyžica, môžeme aj vynechať

Nutričné informácie

1
Porcia
320
kcal

Univerzálna syrová omáčka bez múky, 2x RECEPT

Tip pre vás. Kto má rád pálivé, do lahodnej syrovej omáčky pridá chilli korenie či nadrobno nakrájanú chilli papričku. Milujeme bylinky? Skvelá voľba. Chutná syrová omáčka sa bude na tanieri nádherne vynímať, doplníme aj dôležitý vitamín C.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Ľahko a rýchlo
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • 2. Syrová omáčka z taveného syra

  • 1. Syrová omáčka bez taveného syra

  • NA ĎALŠIE DOCHUTENIE SYROVÝCH OMÁČOK

  • NA ZJEMNENIE

Popis:

Zdieľať

Najlepšia univerzálna syrová omáčka bez múky, 2x recept. Prvý recept – fantastická lahodná omáčka bez taveného syra (zdravšia verzia). Druhý recept – úplne jednoduchá syrová omáčka s taveným syrom. Dokonalé krémové omáčky, ktoré sa hodia k cestovinám, ryži, opekaným zemiakom. Výborne doladia pečené alebo varené mäsko, ale aj grilovanú zeleninu.

Ako sa robí fajnová syrová omáčka? Nech sa páči, recept na dva spôsoby so smotanou alebo smotanovou nátierkou. Obe syrové omáčky – rýchle, jednoduché a veľmi chutné. Recept na istotu aj pre začiatočníkov.

Hľadáte úžasné domáce smotanové omáčky? Skúste našu fantastickú kôprovú omáčku  i lahodnú chrenovú omáčku . K jemným omáčkam sa hodí mäsko – grilované kuracie kúsky , najlepšia šťavnatá minútka z bravčovej panenky .

Dobrá rada. Pri syrových omáčkach so soľou vždy opatrne, pretože niektoré druhy syrov sú slanšie. Syry s plesňou a syry dlhšie zrejúce majú omnoho intenzívnejšiu korenistejšiu chuť.  Dôležité je vyvážiť chuť syrovej omáčky. Na dochutenie pridáme soľ, mleté čierne korenie, výborná aj citrónová šťava – záleží aké druhy syry zvolíme. Kúsok masla nakoniec dodá každej omáčke krémovosť a lahodnosť.

množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie

syrová omáčka na cestoviny, k mäsu, zelenine, zemiakom, ryži

Kroky

1
Hotové

1. RECEPT - syrová omáčka s taveným syrom. Do kastrólika nalejeme smotanu, vložíme tavené syry. Na nízkom stupni spolu zohrievame, aby sa syr so smotanou prepojil. Vznikne nám lahodná omáčka. Tak pridáme aj ďalšie druhy syra - môže to byť nastrúhaný eidam, gouda, čedar, parmezán, ale aj niva či parenica. Dôležité je použiť kvalitné syry. Syrovú omáčku dochutíme soľou, mletým čierny korením, môžeme aj roztlačeným (nastrúhaným) cesnakom. Fajnová omáčka získa úžasnú chuť. Cesnak pridáme podľa chuti. Chuť môžeme doladiť aj citrónovou šťavou. Keď je omáčka hustejšia, na zriedenie prilejeme mlieko alebo ďalšiu smotanu. Ak je syrová omáčka riedka, pridáme ešte syr na zahustenie. Celkovo varíme syrovú omáčku cca 20 minút, aby sa všetky syry prepojili, omáčka bola krémová. Kto miluje bylinky, môže ich vložiť na úplný koniec spolu s kúskom masla na zjemnenie.

2
Hotové

2. RECEPT - syrová omáčka bez taveného syra (zdravšia verzia). Do kastrólika vlejeme mlieko - 2 dl, vložíme aj smotanovú nátierku (alebo Lučinu či žervé). Lahodnú omáčku na nízkom za stáleho miešania zahrievame, aby sa smotanová nátierka spojila s mliekom. Pridáme aj ďalšie syry - nastrúhaný eidam, gouda, mozzarella, čedar, môže byť aj niva. Necháme spojiť. Syrová omáčka má jemne brebublávať. Prilejeme ďalšie mlieko podľa potreby. Záleží, aké husté omáčky obľubujeme. Syrovú omáčku dochutíme soľou, mletým čiernym korením, môžeme aj roztlačeným cesnakom. Povaríme ešte cca 5 minút, aby sa všetky ingrediencie prepojili. Nakoniec omáčku zjemníme kúskom masla. Pridáme ho až na úplný koniec, keď je omáčka odstavená. Premiešame.

3
Hotové

Dokonalá syrová omáčka výborne ladí s cestovinami, opekanými zemiakmi, ale aj parenou knedľou či ryžou. Úžasná omáčka zo zvyšných syrov k rôznym druhom mäsa - varenému, grilovanému i pečenému. Jemnučká omáčka, ktorú milujú deti i dospelí. Má výbornú chuť, záleží aké druhy syra zvolíme. Čedar, niva i parmezán sú jemne korenisté, omáčku vyšperkujú k dokonalosti. Tavené syry sú jemnejšie, menej výraznej chuti. Dôležitá je hustota omáčky - niekto ju má radšej redšiu, poniektorí hustejšiu. Ak by bola syrová omáčka riedka a nemáme už žiadne syry, na zahustenie môžeme pridať trošku Solamylu alebo múky (tie si rozmiešame v malom množstve vody, pomaly prilejeme do omáčky - povaríme 5 minút). Surové maslo na úplný záver každú omáčku zjemní, dodá jej aj krémovosť.

Martina

Jablková detská výživa
predchádzajúci
Najlepšia jablková detská výživa, rýchly domáci RECEPT
Banánový koláč na plech
ďalšií
Banánový koláč na plech, hrnčekový RECEPT
Jablková detská výživa
predchádzajúci
Najlepšia jablková detská výživa, rýchly domáci RECEPT
Banánový koláč na plech
ďalšií
Banánový koláč na plech, hrnčekový RECEPT

Pridajte svoj komentár