Ingrediencie:
- 1 ks Paradajkastredná veľkosť
- 0.5 ks Paprikačervená, žltá alebo zelená
- 1 ks Cibuľamenšia alebo 1/2 väčšej
- 2 PL Olivový olejalebo maslo, PL/polievková lyžica
- 200 g Smotanová nátierkažervé alebo Lučina
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti, pre deti vynecháme
Popis:
Lečová nátierka – nátierka z leča. Že ste také ešte nepočuli? Vyskúšajte. Je lahodná a jemná, vynikajúcej chuti.
Nátierky sú skvelé na raňajky, desiatu, olovrant, ale aj večeru. Práve domáce sa tešia veľkej obľube, lebo si ingrediencie vyberáme podľa vlastnej chuti a požadovanej kvality. Lečová chutí naozaj fantasticky.
Dobre vieme prečo nátierky chutia hlavne deťom. Nevidia cibuľku, paradajku, papriku a inú zdravú zeleninku. Veď to pozná každá mamina. Najlepšie, keď sú nátierky hladkej štruktúry a majú lahodnú chuť. Mimochodom, prvý krát som lečovú nátierku ochutnala v materskej škôlke, kde ju pripravili šikovné pani kuchárky. Táto jednoduchá nátierka ma neskutočne nadchla, lebo je svieža, jemne sladkavej chuti.
Dobrá rada. Milujete pálivé? Do lečovej nátierky sa môže pridať aj trochu nadrobno nakrájanej čili papričky. Na osvieženie a doplnenie dôležitého vitamínu C je úžasná petržlenová vňať či pažítka.
Kroky
1 Hotové |
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme olivový olej a cibuľu. Orestujeme do sklovita. Pridáme umytú, očistenú, na prúžky nakrájanú papriku a nadrobno nakrájanú paradajku, ktorú môžeme zbaviť aj šupky. Zeleninu spolu restujeme, aby zmäkla a stratila šťavu. Trvá to približne 10 minút. Zmes necháme vychladnúť. |
2 Hotové |
Neviete ako jednoducho zbaviť paradajky šupky? Do hrnca pridáme vodu, necháme zovrieť. Vložíme paradajky, ktoré na vrchu narežeme do kríža. Paradajky vložíme do vriacej vody, chvíľu povaríme. Šupka sa začne sama oddeľovať. Vychladnutú zeleninu pridáme do misky spolu so smotanovou nátierkou. Ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. |
3 Hotové |
Lečovú nátierku - nátierku z leča dochutíme soľou, mletým čiernym korením. Keď túto domácu nátierku necháme zachladiť, chute sa nádherne prepoja. Je úžasná, určite vás milo prekvapí. Na ďalšie dochutenie nátierky môžeme pridať aj pálivú čili papričku alebo čerstvé bylinky - napríklad petržlenovú vňať, pažítku či jarnú cibuľku, ktoré dodajú vitamín C. |