0 0
Jednoduchý cuketový prívarok – najlepší RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 ks Cuketa cuketa mladá, dlhá cca 20-25 cm alebo 1/2 veľkej cukety
2 PL Maslo PL/polievková lyžica, môže byť aj olej
1 ks Cibuľa cibuľa strednej veľkosti, alebo cca 5 cm kúsok póru
NA DOCHUTENIE PRÍVARKU
Soľ podľa chuti
1-2 ks Bobkový list alebo podľa chuti
1 štipka Mleté čierne korenie alebo podľa chuti
1 štipka Mletá rasca alebo podľa chuti
0.5 ML Kurkuma ML/alebo podľa chuti - výborná proti zápalom, skvelá na kĺby
NA ZÁLIEVKU (ZAHUSTENIE)
300-500 ml Mlieko podľa potreby - hustoty prívaroku
1 PL Hladká múka PL/polievková lyžica plnšia, nie však kopcovitá, alebo 1-2 malé lyžičky Solamylu, podľa potreby
200 ml Šľahačková smotana alebo podľa balenia - 180 ml, 250 ml
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
Citrónová štava podľa chuti
Kôpor podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
210
kcal

Jednoduchý cuketový prívarok – najlepší RECEPT

Tip pre vás. Ak nemáme cuketu, môžeme zvoliť aj tekvicu. Najlepšia je cuketa (tekvica) domáca, ešte mladá, s mäkkou šupkou. Vtedy je zelenina plná vitamínov a minerálov. Zdravý a výživný, pritom úplne jednoduchý prívarok pre celú rodinu. Fantastické jedlo bez mäsa - lacný recept hotový za pár minút.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE PRÍVARKU

  • NA ZÁLIEVKU (ZAHUSTENIE)

  • NA ĎALŠIE DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Jednoduchý cuketový prívarok – najlepší recept na zdravý prívarok z cukety. Fantastický zeleninový prívarok – super rýchly domáci recept aj pre začiatočníkov. Tradičný cuketový prívarok – jedlo nášho detstva. Vynikajúci s chlebíkom, zemiakmi s maslom či pečenými zemiakmi, k tomu vajíčko uvarené natvrdo alebo namäkko, ale aj volské oko, sekaná, špekáčiky, párky. Úžasne ladí s pečenou klobáskou, poduseným mäsom na prírodno. Skvelá klasická pochúťka – tip na chutný obed či večeru. Dobrú chuť želám.

Bohatá cuketová sezóna. Cuketa obsahuje vitamíny C, E, A a B. Minerály – horčík, železo, vápnik, draslík, aj fosfor. Cuketa posilňuje srdce, imunitu, svaly, napomáha pri liečbe cukrovky, dny a reumy. Má silné detoxikačné účinky. Konzumáciou cukety podporíme zdravé trávenie, zvýšime odolnosť organizmu. Nie nadarmo, cuketa – zelená kráľovná zeleniny.

Hľadáte skvelé recepty z cukety? Vyskúšajte náš vynikajúci cuketový slaný koláč na plech, rýchle cestoviny s cuketou či fantastický tatarák z cukety. Úžasné cuketové placky alebo krémová cuketová polievka? Tiež veľmi dobrá voľba. Super rýchla zdravá príloha z cukety – dokonalá strúhaná cuketa na panvici. Nech Vám chutí bez výčitiek.

Dobrá rada. Keď máme cuketu staršiu, s tvrdou šupkou a jadierkami, cuketu ošúpeme a zbavíme striedky. Na zahustenie prívarku z cukety pridáme múku, môžeme zvoliť aj Solamyl. Tak pripravíme cuketový prívarok vhodný pri bezlepkovej diéte. Pri intolerancii na mliečnu laktózu prilejeme bezlaktózové mlieko a smotanu. Maslo pridáme tiež bez laktózy, alebo ho jednoducho vymeníme za olej. Fantastický cuketový prívarok pre celú rodinu.

množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie

Kroky

1
Hotové

Cuketu umyjeme, osušíme. Tak ju rozpolíme, odstránime striedku (dužinu). Ak máme cuketu mladú (najlepšie odtrhnutá ihneď zo záhradky) s mäkkou šupkou, cuketu nastrúhame na rezančeky (ako na jablká). Keď je cuketa staršia, šupka tvrdšia, cuketu radšej ošúpeme. Cibuľu (alebo pór) očistíme, nakrájame nadrobno.

2
Hotové

Kvalitný hrniec rozohrejeme, pridáme maslo (alebo aj olej) a nakrájanú cibuľu (pór), ktorú orestujeme do sklovita. Keď je fajnovo voňavá, vložíme nastrúhanú cuketu. K cukete pridáme korenie - bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, kurkumu, rascu. Cuketu orestujeme za stáleho miešania, cuketa pustí fajnovú vlastnú šťavu.

3
Hotové

Cuketu podlejeme trochou vody, len aby bola ponorená a dusíme pod pokrievkou 5 minút. Do uzatvárateľného pohára pridáme 3 dl vlažného mlieka a lyžicu hladkej múky (nie kopcovitú, iba takú plnšiu). Pohár uzavrieme viečkom, dobre pretrepeme, aby neboli hrudky. Zálievku prilejeme k cukete, nakoniec pridáme aj smotanu.

4
Hotové

Prívarok povaríme cca 10 minút, aby zhustol. Hustotu cuketového prívarku si zvolíme sami - podľa obľuby. Ak je cuketový prívarok hustý, pridáme ďalšie mlieko na zriedenie. Ak je prívarok z cukety redší, zahustíme ho ešte múkou, ktorú sme si rozmiešali v mlieku. Cuketový prívarok dochutíme ešte soľou, ak je to potrebné.

5
Hotové

Výborný cuketový prívarok môžeme vylepšiť čerstvým kôprom, ktorý nakrájame nadrobno, primiešame do hotového prívarku. Ak máme radi prívarky svieže, lahodné, ku koncu varenia pridáme citrónovú šťavu. Prívarok z cukety podávame s chlebíkom, zemiakmi (varenými, pečenými), duseným mäskom, párkami, vajíčkom.

Martina

Bravčové karé na hrášku so zemiakovou kašou
predchádzajúci
Bravčové karé na hrášku so zemiakovou kašou, RECEPT
Domáca lučina
ďalšií
Domáca lučina z tvarohu a kyslej smotany – RECEPT
Bravčové karé na hrášku so zemiakovou kašou
predchádzajúci
Bravčové karé na hrášku so zemiakovou kašou, RECEPT
Domáca lučina
ďalšií
Domáca lučina z tvarohu a kyslej smotany – RECEPT

Pridajte svoj komentár