Ingrediencie:
- 2 ks Cuketacuketa mladá, dlhá cca 20-25 cm alebo 1/2 veľkej cukety
- 2 PL MasloPL/polievková lyžica, môže byť aj olej
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti, alebo cca 5 cm kúsok póru
-
NA DOCHUTENIE PRÍVARKU
- Soľpodľa chuti
- 1-2 ks Bobkový listalebo podľa chuti
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti
- 1 štipka Mletá rascaalebo podľa chuti
- 0.5 ML KurkumaML/alebo podľa chuti - výborná proti zápalom, skvelá na kĺby
-
NA ZÁLIEVKU (ZAHUSTENIE)
- 300-500 ml Mliekopodľa potreby - hustoty prívaroku
- 1 PL Hladká múkaPL/polievková lyžica plnšia, nie však kopcovitá, alebo 1-2 malé lyžičky Solamylu, podľa potreby
- 200 ml Šľahačková smotanaalebo podľa balenia - 180 ml, 250 ml
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
- Citrónová štavapodľa chuti
- Kôporpodľa chuti
Popis:
Jednoduchý cuketový prívarok – najlepší recept na zdravý prívarok z cukety. Fantastický zeleninový prívarok – super rýchly domáci recept aj pre začiatočníkov. Tradičný cuketový prívarok – jedlo nášho detstva. Vynikajúci s chlebíkom, zemiakmi s maslom či pečenými zemiakmi, k tomu vajíčko uvarené natvrdo alebo namäkko, ale aj volské oko, sekaná, špekáčiky, párky. Úžasne ladí s pečenou klobáskou, poduseným mäsom na prírodno. Skvelá klasická pochúťka – tip na chutný obed či večeru. Dobrú chuť želám.
Bohatá cuketová sezóna. Cuketa obsahuje vitamíny C, E, A a B. Minerály – horčík, železo, vápnik, draslík, aj fosfor. Cuketa posilňuje srdce, imunitu, svaly, napomáha pri liečbe cukrovky, dny a reumy. Má silné detoxikačné účinky. Konzumáciou cukety podporíme zdravé trávenie, zvýšime odolnosť organizmu. Nie nadarmo, cuketa – zelená kráľovná zeleniny.
Hľadáte skvelé recepty z cukety? Vyskúšajte náš vynikajúci cuketový slaný koláč na plech, rýchle cestoviny s cuketou či fantastický tatarák z cukety. Úžasné cuketové placky alebo krémová cuketová polievka? Tiež veľmi dobrá voľba. Super rýchla zdravá príloha z cukety – dokonalá strúhaná cuketa na panvici. Nech Vám chutí bez výčitiek.
Dobrá rada. Keď máme cuketu staršiu, s tvrdou šupkou a jadierkami, cuketu ošúpeme a zbavíme striedky. Na zahustenie prívarku z cukety pridáme múku, môžeme zvoliť aj Solamyl. Tak pripravíme cuketový prívarok vhodný pri bezlepkovej diéte. Pri intolerancii na mliečnu laktózu prilejeme bezlaktózové mlieko a smotanu. Maslo pridáme tiež bez laktózy, alebo ho jednoducho vymeníme za olej. Fantastický cuketový prívarok pre celú rodinu.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
Kroky
1 Hotové |
Cuketu umyjeme, osušíme. Tak ju rozpolíme, odstránime striedku (dužinu). Ak máme cuketu mladú (najlepšie odtrhnutá ihneď zo záhradky) s mäkkou šupkou, cuketu nastrúhame na rezančeky (ako na jablká). Keď je cuketa staršia, šupka tvrdšia, cuketu radšej ošúpeme. Cibuľu (alebo pór) očistíme, nakrájame nadrobno. |
2 Hotové |
Kvalitný hrniec rozohrejeme, pridáme maslo (alebo aj olej) a nakrájanú cibuľu (pór), ktorú orestujeme do sklovita. Keď je fajnovo voňavá, vložíme nastrúhanú cuketu. K cukete pridáme korenie - bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, kurkumu, rascu. Cuketu orestujeme za stáleho miešania, cuketa pustí fajnovú vlastnú šťavu. |
3 Hotové |
Cuketu podlejeme trochou vody, len aby bola ponorená a dusíme pod pokrievkou 5 minút. Do uzatvárateľného pohára pridáme 3 dl vlažného mlieka a lyžicu hladkej múky (nie kopcovitú, iba takú plnšiu). Pohár uzavrieme viečkom, dobre pretrepeme, aby neboli hrudky. Zálievku prilejeme k cukete, nakoniec pridáme aj smotanu. |
4 Hotové |
Prívarok povaríme cca 10 minút, aby zhustol. Hustotu cuketového prívarku si zvolíme sami - podľa obľuby. Ak je cuketový prívarok hustý, pridáme ďalšie mlieko na zriedenie. Ak je prívarok z cukety redší, zahustíme ho ešte múkou, ktorú sme si rozmiešali v mlieku. Cuketový prívarok dochutíme ešte soľou, ak je to potrebné. |
5 Hotové |
Výborný cuketový prívarok môžeme vylepšiť čerstvým kôprom, ktorý nakrájame nadrobno, primiešame do hotového prívarku. Ak máme radi prívarky svieže, lahodné, ku koncu varenia pridáme citrónovú šťavu. Prívarok z cukety podávame s chlebíkom, zemiakmi (varenými, pečenými), duseným mäskom, párkami, vajíčkom. |