0 0
Držky na paprike, RECEPT na držkový perkelt

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
1 000 g Držky hovädzie držky, najlepšie predvarené
4 PL Olej PL/polievková lyžica alebo bravčová masť
1 ks Cibuľa 1 väčšia cibuľa
3 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
NA OBVARENIE DRŽIEK
1 ks Cibuľa 1 veľká cibuľa
2 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
NA DOCHUTENIE
2 PL Mletá červená paprika PL/polievková lyžica - alebo podľa chuti, sladká, môže byť aj pálivá
Soľ podľa chuti
0.5 ML Mleté čierne korenie ML/malá lyžička - alebo podľa chuti
0.5 ML Drvená rasca ML/malá lyžička - alebo podľa chuti, môže byť aj mletá
0.5 ML Kurkuma ML/malá lyžička - alebo podľa chuti, kurkuma je vynikajúca proti zápalom v tele
2 ks Bobkový list
NA ZAHUSTENIE
1 ML Solamyl alebo múka - podľa potreby, hustoty
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
Sušený majorán podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
190
kcal

Držky na paprike, RECEPT na držkový perkelt

Tip pre vás. Máme radi ešte pálivejšie? K restovaniu držiek na paprike pridáme chilli korenie, môžeme aj nadrobno nakrájanú chilli papričku. Každému podľa chuti.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Liečivé
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA OBVARENIE DRŽIEK

  • NA DOCHUTENIE

  • NA ZAHUSTENIE

  • NA KONEČNÉ DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Držky na paprike – držky recepty. Nenáročný recept na držkový perkelt, jednoduchý fotorecept aj pre začiatočníkov. Skvelá pochúťka pre tých, ktorí obľubujú vnútornosti. Dobrú tradičnú chuť želám.

Vnútornosti. Držky na paprike ste už ochutnali? Niekedy to bolo síce jedlo chudobných, dnes obľúbená dobrota – delikatesa na salašoch, motorestoch, kolibách, v slovenských reštauráciách. Klasika našich starých mám.

Vedeli ste? Držky – bomba plná minerálov a vitamínov. Bohaté predovšetkým na vitamín B 12, vitamíny skupiny B, a pre ľudské telo veľmi dôležitý selén, ktorý je vynikajúci proti zápalom a bolesti. Obsah zinku spolu v kombinácii so selénom podporuje správnu funkciu štítnej žľazy. Minerály – potrebný vápnik a fosfor. Majú málo kalórií, tiež skvelý benefit pri stravovaní, keď počítame kalórie. Ani s držkami (vnútornosťami) to nepreháňame práve kvôli cholesterolu. Všetko s mierou.

Hľadáte tradičné klasické slovenské jedlá? Vyskúšajte aj náš najobľúbenejší recept na vynikajúce zemiaky na kyslo , najlepšie babičkine šišky , poctivú domácu huspeninu , fantastický segedínsky guláš bez múky či obľúbené domáce langoše z cesta do chladničky. Čo poviete?

Dobrá rada. K obvareniu držiek pridáme cesnak a cibuľu, získajú na chuti. Môžeme zvoliť aj iné obľúbené korenie – pre lepšiu chuť. Keď držky povaríme vo vode, zbavia sa pachuti, týmto spôsobom ich aj očistíme.

Na osobu rátame cca 200-250 g držiek

Kroky

1
Hotové

Držky dôkladne premyjeme. Tak ich vložíme do hrnca s vriacou vodou a povaríme 15 minút. Do vody pridáme ešte očistenú rozpolenú cibuľu a strúčiky ošúpaného cesnaku. Môžeme ich tiež prekrojiť. Potom držky scedíme. Na ochutenie vody je vhodné aj iné obľúbené korenie, držky tak získajú na chuti.

2
Hotové

Kvalitnú väčšiu panvicu rozohrejeme, pridáme olej (bravčovú masť) a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme za stáleho miešania do sklovita. Tak vložíme roztlačený cesnak, minútku restujeme, aby zavoňal. Prisypeme ešte mletú červenú papriku, všetko spolu premiešame. Ihneď vložíme obvarené držky.

3
Hotové

Ak máme radi pálivé, pridáme mletú sladkú, a aj pálivú červenú papriku. Záleží aké chute obľubujeme. Držky dochutíme soľou, mletým čiernym korením, drvenou rascou, kurkumou, bobkovým listom. Za stáleho miešania orestujeme. Tak nalejeme horúcu vodu po ich povrch, dusíme do zmäknutia, cca 30 minút.

4
Hotové

Počas dusenia by mali byť prikryté pokrievkou. Podľa potreby podlievame držky horúcou vodou (domácim vývarom). Vody nepridávame priveľa, aby neboli vodnaté. Keď sú držky mäkké, zahustíme ich Solamylom - malú lyžičku rozmiešame v troške vody, prilejeme k držkám. Varíme 10 minút, dáme majorán.

5
Hotové

Nakoniec držky na paprike ochutíme sušeným majoránom, ktorý rozmrvíme prstami, aby sa lepšie uvoľnila vôňa, i chuť. Ak je treba, držky dosolíme a dokoreníme. Držky na paprike podávame s obyčajných chlebíkom (veľká mňamka), so zemiakmi, parenou knedľou. Niekto ich zbožňuje s dusenou ryžou. Dobrú chuť.

Martina

Jahodový sirup
predchádzajúci
Najlepší jahodový sirup RECEPT
Cuketový slaný koláč
ďalšií
Cuketový slaný koláč na plech – TOP recept
Jahodový sirup
predchádzajúci
Najlepší jahodový sirup RECEPT
Cuketový slaný koláč
ďalšií
Cuketový slaný koláč na plech – TOP recept

Pridajte svoj komentár