Ingrediencie:
- 1 000 g Držkyhovädzie držky, najlepšie predvarené
- 4 PL OlejPL/polievková lyžica alebo bravčová masť
- 1 ks Cibuľa1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
-
NA OBVARENIE DRŽIEK
- 1 ks Cibuľa1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
-
NA DOCHUTENIE
- 2 PL Mletá červená paprikaPL/polievková lyžica - alebo podľa chuti, sladká, môže byť aj pálivá
- Soľpodľa chuti
- 0.5 ML Mleté čierne korenieML/malá lyžička - alebo podľa chuti
- 0.5 ML Drvená rascaML/malá lyžička - alebo podľa chuti, môže byť aj mletá
- 0.5 ML KurkumaML/malá lyžička - alebo podľa chuti, kurkuma je vynikajúca proti zápalom v tele
- 2 ks Bobkový list
-
NA ZAHUSTENIE
- 1 ML Solamylalebo múka - podľa potreby, hustoty
-
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
- Sušený majoránpodľa chuti
Popis:
Držky na paprike – držky recepty. Nenáročný recept na držkový perkelt, jednoduchý fotorecept aj pre začiatočníkov. Skvelá pochúťka pre tých, ktorí obľubujú vnútornosti. Dobrú tradičnú chuť želám.
Vnútornosti. Držky na paprike ste už ochutnali? Niekedy to bolo síce jedlo chudobných, dnes obľúbená dobrota – delikatesa na salašoch, motorestoch, kolibách, v slovenských reštauráciách. Klasika našich starých mám.
Vedeli ste? Držky – bomba plná minerálov a vitamínov. Bohaté predovšetkým na vitamín B 12, vitamíny skupiny B, a pre ľudské telo veľmi dôležitý selén, ktorý je vynikajúci proti zápalom a bolesti. Obsah zinku spolu v kombinácii so selénom podporuje správnu funkciu štítnej žľazy. Minerály – potrebný vápnik a fosfor. Majú málo kalórií, tiež skvelý benefit pri stravovaní, keď počítame kalórie. Ani s držkami (vnútornosťami) to nepreháňame práve kvôli cholesterolu. Všetko s mierou.
Hľadáte tradičné klasické slovenské jedlá? Vyskúšajte aj náš najobľúbenejší recept na vynikajúce zemiaky na kyslo , najlepšie babičkine šišky , poctivú domácu huspeninu , fantastický segedínsky guláš bez múky či obľúbené domáce langoše z cesta do chladničky. Čo poviete?
Dobrá rada. K obvareniu držiek pridáme cesnak a cibuľu, získajú na chuti. Môžeme zvoliť aj iné obľúbené korenie – pre lepšiu chuť. Keď držky povaríme vo vode, zbavia sa pachuti, týmto spôsobom ich aj očistíme.
Na osobu rátame cca 200-250 g držiek
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
Kvalitnú väčšiu panvicu rozohrejeme, pridáme olej (bravčovú masť) a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme za stáleho miešania do sklovita. Tak vložíme roztlačený cesnak, minútku restujeme, aby zavoňal. Prisypeme ešte mletú červenú papriku, všetko spolu premiešame. Ihneď vložíme obvarené držky. |
3 Hotové |
|
4 Hotové |
|
5 Hotové |
Nakoniec držky na paprike ochutíme sušeným majoránom, ktorý rozmrvíme prstami, aby sa lepšie uvoľnila vôňa, i chuť. Ak je treba, držky dosolíme a dokoreníme. Držky na paprike podávame s obyčajných chlebíkom (veľká mňamka), so zemiakmi, parenou knedľou. Niekto ich zbožňuje s dusenou ryžou. Dobrú chuť. |