0 0
Domáci cibuľový chlieb, jednoduchý a chrumkavý – RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
500 g Hladká múka alebo hladká špaldová múka
0.5 ks Čerstvé droždie alebo droždie sušené 7 g
1.5 ML Kryštálový cukor
0.5 ML Celá rasca alebo drvená, ML/malá lyžička
1.5 ML Soľ ML/malá lyžička
2 PL Olivový olej alebo bravčová či husacia masť
270 g Voda teplá, VŽDY podľa potreby
NA OPRAŽENÚ CIBUĽU
1 ks Cibuľa stredná veľkosť
2 PL Olej PL/polievková lyžica

Nutričné informácie

1
Porcia
220
kcal

Domáci cibuľový chlieb, jednoduchý a chrumkavý – RECEPT

Tip pre vás. Do cesta na domáci cibuľový chlebík sa môže pridať aj 0.5 ML (malá lyžička) kurkumy, ktorá je úžasná na kĺby, pôsobí aj protizápalovo. Chutný chlebík zafarbí jemne do žlta.

Vlastnosti:
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA OPRAŽENÚ CIBUĽU

Popis:

Zdieľať

Domáci cibuľový chlieb je možné upiecť z klasickej hladkej múky, ale aj z múky hladkej špaldovej, ktorá je omnoho výživnejšia. Do cesta sa pridáva viac teplej vody, špaldová múka je totiž hutnejšia, pohltí viac tekutiny. Ako tuk zvolíme olivový olej, roztopenú bravčovú či husaciu masť. Droždie sa pridáva sušené (aj dnes som ho použila, keďže ho mám vždy po ruke) alebo droždie čerstvé, ktoré sa k múke a vode primieša vareškou. Počkáme 5 minút, aby začalo pracovať. Vytvoria sa bublinky. Až potom sa cesto na domáci chlebík vymiesi.

Chrumkavý cibuľový chlieb chutí úžasne s maslom a domácimi nátierkami, s pečeňovou paštétou, ale aj s domácou tekvicovou nátierkou. Obľúbené recepty nájdete na stránke www.receptyprevas.sk v kategórii nátierky. Vyskúšajte. Ak vám chutilo, dajte nám vedieť v komentároch. Ďakujeme.

Takýto nádherný chlebík som upiekla vďaka peknej ošatke, ktorú mi podarovali moje zlaté kolegynky. Ďakujem.

Dobrá rada. Domáci cibuľový chlieb ako aj iné druhy chleba sa skladujú najlepšie v plátenom vrecku alebo zabalené v bavlnenej utierke. Práve vtedy si chlieb zachová svoju chuť a kvalitu.

1 porcia = 100 g cibuľového chleba

Kroky

1
Hotové

Cibuľu očistíme a nakrájame na menšie kúsky (tenšie plátky). Panvicu rozohrejeme, pridáme olej a cibuľu, ktorú restujeme za na miernom stupni do zlatista. Necháme vychladnúť.

2
Hotové

Suché suroviny - preosiatu hladkú múku, kryštálový cukor, soľ a rascu premiešame. Tak pridáme teplú vodu, olivový olej alebo masť a rukami rozdrobené čerstvé droždie.

3
Hotové

Všetko premiešame trošku varechou, aby sa droždie naštartovalo. Suché droždie pridávame nakoniec, ale nemusíme ho nechať vzísť. Cesto miesime ručne alebo v robote.

4
Hotové

Do cesta zapracujeme aj skaramelizovanú cibuľu. Vodu pridávame vždy podľa potreby, cesto má byť vláčne. Cesto preložíme na dosku, premiesieme a urobíme bochník.

5
Hotové

Bochník preložíme do ošatky alebo nádoby na kysnutie, poprášime ho múkou, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme kysnúť približne 1 hodinu. Cesto zdvojnásobí objem.

6
Hotové

Keď je cesto na domáci cibuľový chlebík vykysnuté, preložíme ho do nádoby, kde ho budeme piecť. Nádobu vystelieme papierom na pečenie. Chlebík opatrne preklopíme.

7
Hotové
20

Chlieb ešte prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 20 minút. Chlieb pečieme najprv pri teplote 230 °C 15 minút, potom dopekáme pri 200 °C ešte 20-25 minút podľa potreby.

8
Hotové

Pred pečením je vhodné chlieb poprášiť múkou a pokropiť teplou vodou. Po upečení ho preložíme na mriežku vychladnúť. Chlebík je chrumkavý, voňavý a úžasne mäkučký.

Martina

Granadír
predchádzajúci
GRANADÍR alebo granadiersky pochod – šťavnatý, chutný, najlepší
Lečová nátierka
ďalšií
Lečová nátierka RECEPT – tip na skvelú nátierku
Granadír
predchádzajúci
GRANADÍR alebo granadiersky pochod – šťavnatý, chutný, najlepší
Lečová nátierka
ďalšií
Lečová nátierka RECEPT – tip na skvelú nátierku

2 Komentáre Skryť komentáre

Vyskúšala som upiecť tento chlebík a bol úžasný… Nemala som osatku, tak som trochu do iného tvaru dala ale chuť to nezmenilo…no už ale aj osatku mam, chytilo ma to… Asi je to tak, keď sa podarí.. Ďakujem Martinka za inšpiráciu..

Pridajte svoj komentár