Ingrediencie:
- 500 g Hladká múkaalebo hladká špaldová múka
- 0.5 ks Čerstvé droždiealebo droždie sušené 7 g
- 1.5 ML Kryštálový cukor
- 0.5 ML Celá rascaalebo drvená, ML/malá lyžička
- 1.5 ML SoľML/malá lyžička
- 2 PL Olivový olejalebo bravčová či husacia masť
- 270 g Vodateplá, VŽDY podľa potreby
-
NA OPRAŽENÚ CIBUĽU
- 1 ks Cibuľastredná veľkosť
- 2 PL OlejPL/polievková lyžica
Popis:
Domáci cibuľový chlieb je možné upiecť z klasickej hladkej múky, ale aj z múky hladkej špaldovej, ktorá je omnoho výživnejšia. Do cesta sa pridáva viac teplej vody, špaldová múka je totiž hutnejšia, pohltí viac tekutiny. Ako tuk zvolíme olivový olej, roztopenú bravčovú či husaciu masť. Droždie sa pridáva sušené (aj dnes som ho použila, keďže ho mám vždy po ruke) alebo droždie čerstvé, ktoré sa k múke a vode primieša vareškou. Počkáme 5 minút, aby začalo pracovať. Vytvoria sa bublinky. Až potom sa cesto na domáci chlebík vymiesi.
Chrumkavý cibuľový chlieb chutí úžasne s maslom a domácimi nátierkami, s pečeňovou paštétou, ale aj s domácou tekvicovou nátierkou. Obľúbené recepty nájdete na stránke www.receptyprevas.sk v kategórii nátierky. Vyskúšajte. Ak vám chutilo, dajte nám vedieť v komentároch. Ďakujeme.
Takýto nádherný chlebík som upiekla vďaka peknej ošatke, ktorú mi podarovali moje zlaté kolegynky. Ďakujem.
Dobrá rada. Domáci cibuľový chlieb ako aj iné druhy chleba sa skladujú najlepšie v plátenom vrecku alebo zabalené v bavlnenej utierke. Práve vtedy si chlieb zachová svoju chuť a kvalitu.
1 porcia = 100 g cibuľového chleba
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové |
|
5 Hotové |
|
6 Hotové |
|
7 Hotové 20 |
|
8 Hotové |
2 Komentáre Skryť komentáre
Vyskúšala som upiecť tento chlebík a bol úžasný… Nemala som osatku, tak som trochu do iného tvaru dala ale chuť to nezmenilo…no už ale aj osatku mam, chytilo ma to… Asi je to tak, keď sa podarí.. Ďakujem Martinka za inšpiráciu..
Vierka, ďakujem veľmi pekne za hodnotenie. Som rada, že cibuľový chlebík chutil.