Ingrediencie:
-
HLAVNÉ INGREDIENCIE
- 800 g Bravčové karéalebo bravčové stehno, môže byť aj chudé bravčové pliecko či bravčová krkovička
- 2 PL OlejPL/polievková lyžica - olivový olej, alebo olej slnečnicový či repkový
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti
- 2 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti, môžeme aj vynechať
- 400 g Zelený hrášokalebo poodľa balenia, môže byť čerstvý, mrazený i sterilizovaný
-
NA DOCHUTENIE - OLEJOVÚ MARINÁDU
- 2 PL OlejPL/polievková lyžica - olivový olej, alebo olej slnečnicový či repkový
- Soľpodľa chuti
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti
- 1 štipka Mletá rascaalebo rasca drvená - alebo podľa chuti
- 0.5 ML KurkumaML/malá lyžička - alebo podľa chuti, výborná proti zápalom, skvelá na kĺby
- 1 ML Mletá červená paprikaML/malá lyžička - alebo podľa chuti
-
NA ZAHUSTENIE OMÁČKY
- 1-2 ML Solamylalebo podľa potreby, hustoty omáčky - môžeme aj vynechať
-
INGREDIENCIE NA ZEMIAKOVÚ KAŠU
- 10 ks Zemiakyzemiaky strednej veľkosti
- 100 g Masloaj viac, podľa druhu zemiakov
- 3 dl Mliekoaj viac, podľa potreby - hustoty zemiakovej kaše
- Soľpodľa chuti
Popis:
Bravčové karé na zelenom hrášku so zemiakovou kašou – jednoduchý recept bez lepku aj pre začiatočníkov. Skvelá pochúťka z bravčového chudého mäsa a zeleného hrášku. Vynikajúce jedlo s lahodnou zemiakovou kašou. FIT verzia – pri delenej strave pridáme iba čerstvý zeleninový šalát, alebo dusenú či grilovanú zeleninu.
Bravčové karé patrí medzi tie najkvalitnejšie druhy bravčového mäsa s nízkym obsahom tuku. Vhodné na pečenie, ale aj na dusenie, minútky a vyprážanie. Na grilovanie nie je veľmi vhodné, lebo sa vysuší. Dôležitý je čas i teplota tepelnej úpravy. Príliš dlhé pečenie alebo dusenie spôsobí, že skončíme s tvrdým a suchým kúskom mäsa z bravčového karé.
Tipy na prípravu jedál z bravčového karé
Vyprážané bravčové rezne, rýchla minútka z bravčového karé, bravčové na smotane, karé na kyslej kapuste, zapekané bravčové karé či plnené bravčové karé. Stačí si iba vybrať.
Zemiakovú kašu máme radi takmer všetci, a deti? Tie zemiakovú kašičku zbožňujú. Potrebujeme iba 3 základné suroviny – vhodný druh zemiakov (skôr sypký druh), kvalitné maslo (min. 82 % tuku). Opražené masielko dodá kaši na vynikajúcej chuti. Mlieko, najlepšie plnotučné, pre jemnosť a krémovosť. Dokonalá domáca zemiaková kaša – fantastická príloha k rôznym mäsovým, ale aj zeleninovým jedlám. Ako pripraviť tú najlepši zemiakovú kašu? Do zemiakovej kaše nepridávame NIKDY studené mlieko, vždy mlieko horúce. Kaša by bola omnoho tuhšia, aj menej krémová. Ešte jedna rada na záver, naklíčené zemiaky nekonzumujeme.
Čo na obed či večeru? Jedlá z bravčového mäsa – obľúbené a žiadané. Skúste aj naše ďalšie overené recepty – skvelé bravčové mäso na prírodno , vynikajúca sekaná na plechu , fantastické bravčové na smotane , alebo stará dobrá klasika – vyprážaný rezeň v trojobale . Želáme dobrú chuť.
Dobrá rada. Ak mäso marinujeme v olejovej marináde s korením, získa nielen na chuti, potrebujeme kratší čas na tepelnú prípravu, mäso bude aj omnoho jemnejšie. Korenie môžeme pridať podľa chuti. Základné – soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, mletá či drvená rasca, k tomu mletá kurkuma. Zvoliť môžeme i grilovacie korenie, korenie gyros alebo na bravčové mäso, či iná obľúbená zmes korenia. Kto miluje pikantnú chuť, k duseniu mäsa pridá pálivú mletú červenú papriku, chilli korenie, alebo môže pridať i nadrobno nakrájanú chilli papričku.
množstvo ingrediencií v recepte = 5 porcií
Kroky
1 Hotové |
Bravčové karé umyjeme, osušíme, odstránime mastnejšie časti (ak ich karé má). Preč dáme aj vrchnú bielu blanu, aby sme získali jemnučké mäsko. Tak bravčové mäso krájame na tenšie plátky, potom na tenšie rezančeky - môžeme aj menšie kocky. Bravčové mäso (karé) vložíme do misky, primiešame olej a korenie. Ak si pripravíme olejovú marinádu - do oleja primiešame obľúbené korenie, primiešame k mäsu, okorenené mäso necháme v chlade odležať aspoň 30 minút, mäsko získa na skvelej. Ak čas nemáme, s bravčovým karé pracujeme ihneď. Bravčové mäso v marináde je vhodné nechať odležať aj na pár hodín, najlepšie však cez noc. Je to výborné, pretože ušetríme aj čas pri samotnej príprave tohto jedla. |
2 Hotové |
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a roztlačíme, môžeme ho aj nastrúhať najemno. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme olej a pripravenú cibuľu, ktorú restujeme na nízkom stupni do sklovita, pekne zavonia. Potom pridáme okorenené bravčové mäso (rezance z bravčového karé), orestujeme dovtedy, aby sa zatiahlo. Mäsko zbledne, uzavrie sa. Je to dôležité, aby ostalo vo vnútri šťavnaté. Potom ho prikryjeme pokrievkou, na nízkom stupni podusíme 5 minút. Pustí skvelú vlastnú šťavu. Nakoniec pridáme cca 2 dl horúcej vody (pozor, nie studenej) - horúceho vývaru. Dusíme na nízkom stupni do polomäkka, 20-30 minút. Mäsko z bravčového karé sledujeme, aby sa nám nevysušilo, ostalo šťavnaté. |
3 Hotové |
Počas dusenia bravčového mäska si pripravíme lahodnú zemiakovú kašu. Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na menšie kocky. Zalejeme ich ešte vodou, cca 3 cm nad ich okraj. Pridáme aj malú lyžičku soli. Prikryjeme a varíme do mäkka, približne 20-30 minút. Na kašu musia byť zemiaky úplne mäkké, aby nemala zemiaková kaša hrudky. Po uvarení zemiaky scedíme. Na kvalitnej panvici opražíme maslo, aby jemne zavoňalo. Opražené maslo dodá zemiakovej kaši na dokonalej chuti. Mlieko zohrejeme, musí byť úplne horúce, kožičku z mlieka vždy odstránime. Nakoniec zemiaky dobre rozštucháme. Pripravíme si mixér s metličkami. Do zemiakovej kaše postupne zašľaháme opražené maslo a mlieko - podľa potreby. |
4 Hotové |
Zemiakovú kašu nakoniec dochutíme - dosolíme podľa chuti. Ešte krémovejšia kaša? Pridáme ďalšie roztopené maslo. Ak zašľaháme ešte ďalšie horúce mlieko - zemiaková kaša bude redšia. Zemiakovú kašu si pripravíme podľa vlastnej chuti, obľuby. Najlepšia zemiaková kaša chutí čerstvo pripravená. Do kaše môžeme primiešať aj nakrájanú petržlenovú vňať, či pažítku. Ako pokračujeme s mäskom? K polomäkkému bravčovému karé pridáme roztlačený (nastrúhaný) cesnak, chvíľu orestujeme. Nakoniec vložíme hrášok (čerstvý, mrazený alebo sterilizovaný). Bravčové mäsko s hráškom dusíme prikryté na nízkom stupni do mäkka, trvá to cca 15 minút. Nakoniec si dokončíme aj prírodnú šťavu z bravčového mäsa. |
5 Hotové |
Podľa potreby prilejeme horúcu vodu alebo vývar, záleží, koľko prírodnej omáčky chceme. Ak chceme chutnú hráškovú omáčku hustejšiu, v troške vody si rozmiešame Solamyl (1-2 malé lyžičky - alebo podľa potreby), prilejeme k mäsu. Dobre zamiešame a spolu prevaríme, dochutíme podľa potreby. Bravčové karé na zelenom hrášku výborne ladí so zemiakovou kašou. Mäsko na hrášku je skvelé s dusenou ryžou, slovenskou ryžou i tarhoňou, štuchanými či opekanými zemiakmi, ale aj so zeleninovým pyré. Dávka čerstvého zeleninového šalátu, dusená či grilovaná zelenina - úžasná voľba pri FIT verzii, ak si strážime kalórie. Je to jednoduché jedlo, aj pre začiatočníkov, ktoré si určite obľúbite vďaka svojej chuti. Dobrú chuť. |