Ingrediencie:
- 1 L Kapustová vodajuška, najlepšie domáca
- 2 hrste Sušené hubyplné hrste, alebo čerstvé, alebo mrazené
-
NA ZÁPRAŽKU (bez múky)
- 2 PL MasloPL/polievková lyžica, alebo olej
- 1 ks Cibuľastredná veľkosť
- 4 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
- 1 PL Mletá červená paprikaPL/polievková lyžica
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti, solíme až nakoniec
- Celá rascaalebo drvená, mletá - podľa chuti
- 5 guličiek Celé čierne korenie
- 1 ks Bobkový list
Popis:
Vianočná juška s hubami – jednoduchý tradičný babičkin recept. U nás sa táto chutná a veľmi zdravá polievka varí nielen na Vianoce, ale predovšetkým v jesennom a zimnom období, keď bacily číhajú na naše zdravie, lebo je nabitá živinami.
Kapustovú vodu – jušku riedime vodou podľa potreby, závisí to od toho, akú kyslú polievku obľubujeme. Juška z kapusty pôsobí veľmi priaznivo na náš organizmus. Obsahuje vitamíny B, C, K, E, z minerálov to je predovšetkým draslík a vápnik. Veľké množstvo vlákniny podporuje zdravé trávenie. Voda z kapusty má aj úžasné detoxikačné účinky.
Tip pre vás. Najlepšie chutí vianočná juška z domácej kapustovej vody. Hotová jušková polievka je ešte lepšia, keď postojí, chute sa skvelo prepoja. Táto vynikajúca polievka je bez lepku, dobrú zdravú a tradičnú chuť pre celú rodinu želám.
Kroky
1 Hotové |
Ako prvé si pripravíme sušené huby, ktoré namočíme do vlažnej vody, aby zmäkli. Doladíme si aj jušku, zriedime ju vodou podľa kyslosti - chuti, záleží, akú kyslú jušku chceme pripraviť. Približne 1 L jušky zriedime 2 DL vody. Na jednu porciu rátame cca 300-330 ml tekutiny. Do hrnca nalejeme kapustovú vodu - jušku, pridáme namočné zmäknuté huby, celé korenie, rascu (podľa výberu), bobkový list, a jušku dáme variť. Polievku solíme až nakoniec, ak je to potrebné. |
2 Hotové |
Keď máme huby mrazené alebo čerstvé, tie budeme restovať s cibuľou a cesnakom. Na kvalitnú panvicu pridáme maslo alebo olej a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme do sklovita. Tak vložíme aj roztlačený cesnak (podľa chuti), panvicu stiahneme zo sporáka, cesnak s cibuľou premiešame. Stačí, aby cesnak iba zavoňal a nepripálil sa. K cibuľovému základu pridáme nakrájané huby čerstvé alebo huby mrazené (môžu byť aj zmrazené alebo jemne rozmrazené). |
3 Hotové |
Počas varenia juškovej polievky huby opražíme na jemnom stupni približne 10 minút. Potom primiešame mletú červenú papriku a zmes pridáme do polievky, ktorú ďalej varíme približne 15 minút. Ak v polievke varíme už huby sušené, zápražku bez múky si pripravíme iba z masla (oleja), cibule, cesnaku a mletej papriky. K sklovitej cibuli pridáme cesnak, stiahneme zo sporáka, primiešame mletú červenú papriku. Zápražku bez múky pridáme do jednoduchej juškovej polievky. |
4 Hotové |
Výborná kombinácia je zmes húb sušených a čerstvých (mrazených), tradičná vianočná jušková polievka získa fantastickú chuť. Polievku ešte dochutíme, môžeme ju jemne dosoliť, záleží to od kapustovej vody - jušky. So soľou však opatrne. Polievočka je hotová a môžeme ju podávať. Dozdobíme ju petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo jarnou cibuľkou, pridať sa môže aj vopred uvarená cestovina - mrvenička. Juška chutí najlepšie na druhý deň, chute sa nádherne prepoja. |