Ingrediencie:
- 4 ks Mrkvamrkva strednej veľkosti
- 2 ks Petržlenpetržlen strednej veľkosti
- 1 ks Kaleráb1 menší, alebo polovica väčšieho kalerábu
- 0.5 ks Zelerpolovica zeleru strednej veľkosti alebo štvrtina väčšieho
- 2 strúčiky Cesnakmôžeme aj vynechať
- 0.5 ks Pórasi 15 cm kúsok, alebo cibuľa strednej veľkosti
- 0.5 ks Paprikapolovica zelenej papriky (aby nebola pálivá) - môžeme aj vynechať
- 1 ks Paradajkamenší kus - môžeme aj vynechať
- Bylinkypodľa chuti petržlenová, zelerová vňať, ligurček
- 1 PL MasloPL/polievková lyžica, alebo olej
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- 4 guličky Celé čierne koreniealebo podľa chuti
- 0.5 ML KurkumaML/malá lyžička
Popis:
Silný zeleninový vývar – zdravý recept na skvelú polievku pre celú rodinu. Vývar plný vitamínov a minerálov. Liečivý pri chrípke i prechladnutí, dokonalý na každý deň.
Chutná polievka zahreje a zasýti. Výživný zeleninový vývar poteší nielen naše zdravie, ale aj chuťové poháriky. Dobrú chuť želám.
Polievky – vývary sú vynikajúce na obed či večeru. Silný domáci zeleninový vývar patrí medzi veľmi obľúbené polievky – lacný, jednoduchý a chutný. Čím dlhšie ho varíme, tým bude silnejší a kvalitnejší. Úžasný ako liek pri mnohých chorobách, pretože je plný zdravia. Vyskúšajte aj fantastický morčací vývar či fajnový hovädzí vývar so zeleninou.
Uvarili ste veľa vývaru? Vyskúšajte tip mojej skvelej priateľky Tonky. Pripravíme sklenené uzatvárateľné poháre s viečkom, ktoré musia byť čisté a suché. Do pohárov nalejeme horúci – vriaci precedený vývar, 0,5 cm pod okraj skla. Hrdlo očistíme, osušíme, pohár dobre uzavrieme viečkom. Zaváraninové sklo s polievkou otočíme dnom hore a necháme vychladnúť. Takto pripravený vývar (polievku) skladujeme v chladničke. Vydrží týždeň, dva, ale aj viac. Dôležité je, aby viečko dobre priľnulo – „neprepukávalo“.
Tip pre vás. Zeleninový vývar podávame s uvarenými cestovinami (rezancami, mrveničkou, fliačkami). Zdravšia verzia – s uvareným bulgurom či kuskusom, nakrájanou zeleninou. Pri fit verzii cestoviny vynecháme, postačí zeleninka a veľa nadrobno nasekanej petržlenovej vňate. Tá dodá nielen lepšiu chuť, ale predovšetkým dôležitý vitamín C.
Kroky
1 Hotové |
Koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler) ošúpeme, umyjeme. Ak máme väčšie kusy, môžeme ich prekrojiť na menšie časti. Pór umyjeme, môže sa tiež prerezať. Keď zvolíme cibuľu, cibuľu ošúpeme, prekrojíme. Cesnak necháme aj so šupkou. Do hrnca pridáme studenú vodu - približne 1,8-2 litre a zeleninu. Pre lepšiu chuť vložíme do vývaru (polievky) aj papriku a paradajku. |
2 Hotové |
Dávame pozor, aby nebola zelená paprika pálivá. Polievku necháme zovrieť, tak teplotu znížime. Pridáme ešte čerstvé bylinky podľa chuti - petržlenovú a zelerovú vňať, ligurček. Vložíme aj čierne celé korenie. Pridáme ešte maslo alebo olej. Polievočku - zeleninový vývar varíme pomaly - jemným bublaním približne 1,5 hodiny, aj dlhšie, do zmäknutia zeleniny. Hrniec môžeme prikryť pokrievkou. |
3 Hotové |
Zeleninový vývar dochutíme soľou až na úplný koniec, keď sa uvoľnia všetky úžasné chute zeleniny. Prisypeme aj kurkumu, ktorá je veľmi zdravá, dodá peknú farbu. Ak máme zeleninu letnú - priamo zo záhradky, to je niečo fantastické, vôňa a chuť nezameniteľná. Maslo (olej) je vhodné pridať kvôli vitamínom, ktoré sú rozpustné práve v tukoch. Silný domáci zeleninový vývar pre naše zdravie. |