0 0
Silný zeleninový vývar, zdravý RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
4 ks Mrkva mrkva strednej veľkosti
2 ks Petržlen petržlen strednej veľkosti
1 ks Kaleráb 1 menší, alebo polovica väčšieho kalerábu
0.5 ks Zeler polovica zeleru strednej veľkosti alebo štvrtina väčšieho
2 strúčiky Cesnak môžeme aj vynechať
0.5 ks Pór asi 15 cm kúsok, alebo cibuľa strednej veľkosti
0.5 ks Paprika polovica zelenej papriky (aby nebola pálivá) - môžeme aj vynechať
1 ks Paradajka menší kus - môžeme aj vynechať
Bylinky podľa chuti petržlenová, zelerová vňať, ligurček
1 PL Maslo PL/polievková lyžica, alebo olej
NA DOCHUTENIE
Soľ podľa chuti
4 guličky Celé čierne korenie alebo podľa chuti
0.5 ML Kurkuma ML/malá lyžička

Nutričné informácie

1
Porcia
66
kcal

Silný zeleninový vývar, zdravý RECEPT

Tip pre vás. Kto má rád pálivé, do zeleninového vývaru môže pridať aj čili papričku. Ak milujete chuť zázvoru, namiesto čili stačí vložiť k vareniu zeleninovej polievky kúsok zázvoru. Extra zdravý zeleninový vývar podľa vlastnej chuti.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Silný zeleninový vývar – zdravý recept na skvelú polievku pre celú rodinu. Vývar plný vitamínov a minerálov. Liečivý pri chrípke i prechladnutí, dokonalý na každý deň.

Chutná polievka zahreje a zasýti. Výživný zeleninový vývar poteší nielen naše zdravie, ale aj chuťové poháriky. Dobrú chuť želám.

Polievky – vývary sú vynikajúce na obed či večeru. Silný domáci zeleninový vývar patrí medzi veľmi obľúbené polievky – lacný, jednoduchý a chutný. Čím dlhšie ho varíme, tým bude silnejší a kvalitnejší. Úžasný ako liek pri mnohých chorobách, pretože je plný zdravia. Vyskúšajte aj fantastický morčací vývar či fajnový hovädzí vývar so zeleninou.

Uvarili ste veľa vývaru? Vyskúšajte tip mojej skvelej priateľky Tonky. Pripravíme sklenené uzatvárateľné poháre s viečkom, ktoré musia byť čisté a suché. Do pohárov nalejeme horúci – vriaci precedený vývar, 0,5 cm pod okraj skla. Hrdlo očistíme, osušíme, pohár dobre uzavrieme viečkom. Zaváraninové sklo s polievkou otočíme dnom hore a necháme vychladnúť. Takto pripravený vývar  (polievku) skladujeme v chladničke. Vydrží týždeň, dva, ale aj viac. Dôležité je, aby viečko dobre priľnulo – „neprepukávalo“.

Tip pre vás. Zeleninový vývar podávame s uvarenými cestovinami (rezancami, mrveničkou, fliačkami). Zdravšia verzia – s uvareným bulgurom či kuskusom, nakrájanou zeleninou. Pri fit verzii cestoviny vynecháme, postačí zeleninka a veľa nadrobno nasekanej petržlenovej vňate. Tá dodá nielen lepšiu chuť, ale predovšetkým dôležitý vitamín C.

Kroky

1
Hotové

Koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler) ošúpeme, umyjeme. Ak máme väčšie kusy, môžeme ich prekrojiť na menšie časti. Pór umyjeme, môže sa tiež prerezať. Keď zvolíme cibuľu, cibuľu ošúpeme, prekrojíme. Cesnak necháme aj so šupkou. Do hrnca pridáme studenú vodu - približne 1,8-2 litre a zeleninu. Pre lepšiu chuť vložíme do vývaru (polievky) aj papriku a paradajku.

2
Hotové

Dávame pozor, aby nebola zelená paprika pálivá. Polievku necháme zovrieť, tak teplotu znížime. Pridáme ešte čerstvé bylinky podľa chuti - petržlenovú a zelerovú vňať, ligurček. Vložíme aj čierne celé korenie. Pridáme ešte maslo alebo olej. Polievočku - zeleninový vývar varíme pomaly - jemným bublaním približne 1,5 hodiny, aj dlhšie, do zmäknutia zeleniny. Hrniec môžeme prikryť pokrievkou.

3
Hotové

Zeleninový vývar dochutíme soľou až na úplný koniec, keď sa uvoľnia všetky úžasné chute zeleniny. Prisypeme aj kurkumu, ktorá je veľmi zdravá, dodá peknú farbu. Ak máme zeleninu letnú - priamo zo záhradky, to je niečo fantastické, vôňa a chuť nezameniteľná. Maslo (olej) je vhodné pridať kvôli vitamínom, ktoré sú rozpustné práve v tukoch. Silný domáci zeleninový vývar pre naše zdravie.

Martina

jogurtové lievance
predchádzajúci
Najjemnejšie jogurtové lievance – top RECEPT
Pečená cvikla so syrom
ďalšií
Najlepšia pečená cvikla so syrom – RECEPT
jogurtové lievance
predchádzajúci
Najjemnejšie jogurtové lievance – top RECEPT
Pečená cvikla so syrom
ďalšií
Najlepšia pečená cvikla so syrom – RECEPT

Pridajte svoj komentár