Ingrediencie:
-
NA CESTO
- 1 hrnček Polohrubá múkamôže byť aj múka špaldová
- 1 hrnček Hladká múkamôže byť aj múka špaldová
- 1 hrnček Kryštálový cukormôže byť aj cukor trstinový
- 1 ks Vanilkový cukor8 g
- 1 ks Prášok do pečiva12 g, môže byť aj sóda bikarbóna - 2 malé lyžičky
- 1 hrnček Mliekomlieko vlažné
- 2 ks Vajceak sú menšie, 3 ks, najlepšie izbovej teploty
- 0.5 hrnčeka Olejmôžeme pridať aj roztopené vlažné maslo
-
NA OBLOHU
- 5 hrstí Ovocieplné hrste, alebo podľa chuti, obľuby
-
NA CHRUMKAVÚ POSÝPKU
- 100 g Maslo
- 100 g Kryštálový cukoralebo trstinový cukor
- 150 g Krupicaalebo hrubá múka
Popis:
Hrnčekový koláč s ovocím a posýpkou. Rýchly recept na vynikajúci šťavnatý ovocný koláčik s chrumkavou mrveničkou. Fajnový domáci koláč, ktorý musíte rozhodne vyskúšať. Upečený za pár minút, jednoduchá príprava aj pre začiatočníkov.
Leto – spojené so sladučkým voňavým sezónnym ovocím. Neviete čo s ním? Stačí upiecť super rýchly koláčik s ovocím a posýpkou. Jahodový, marhuľový, čučoriedkový, malinový, broskyňový, v jeseni i jablkový – výber je iba na nás. Sladké maškrtenie želám.
AKO NA POSÝPKU (MRVENIČKU) na koláč ? Jednoducho. Chrumkavá posýpka – dokonalá koruna koláča. Mrvenička voňajúca maslom vyváži chuť aj kyslejšieho ovocia. Dôležitý je správny pomer surovín – nesmie byť ani mastná či suchá. Prstami zmiešame (spojíme) detskú krupicu alebo hrubú múku, jemne zmäknuté maslo a kryštálový (trstinový) cukor. Robíme to rýchlo. Pomer by mal byť 1,5:1:1, čiže, jeden a pol dielu krupice, jeden diel masla, a jeden diel cukru. Posýpku je vhodné na chvíľu uložiť do mrazničky, aby sa jednoduchšie drobila.
Na dochutenie môžeme pridať aj mletú škoricu či zázvor, fajnová je vanilka. Úžasná je nastrúhaná citrónová alebo pomarančová kôra. Múku môžeme zameniť za mleté vlašské i lieskové orechy, mandle, strúhaný kokos. Pri zdravšej verzii zvolíme pomleté ovsené vločky. Ak chceme mrveničku ešte chrumkavejšiu, vhodné sú kúsky orieškov, mandľové plátky, celý mak, aj obľúbené semienka. Zvyšnú domácu mrveničku na koláč môžeme aj zamraziť.
Ak milujete rýchle hrnčekové koláčiky, nech sa páči. Skúste náš božský hrnčekový koláč s tvarohom a ovocím, jablkový hrnčekový koláč bez vaľkania, vláčne hrnčekové muffiny s čokoládou.
Dobrá rada. Nemáte prášok do pečiva? Nevadí. Namiesto prášku do pečiva pridáme 2 malé lyžičky sódy bikarbóny. Múky zmixujeme – polohrubú a hladkú pomerom 1:1, pridať môžeme však iba hladkú, alebo iba polohrubú múku. Ak zvolíme múku špaldovú, pridáme jej menej, pretože je hutnejšia. Na prípravu hrnčekového koláčika s ovocím a posýpkou potrebujeme vláčne cesto, aby bol upečený koláčik šťavnatý a chutný.
1 hrnček = 250 ml
ingrediencie na plech veľkosti cca 27×37 cm (25 porcií – rezov)
Kroky
1 Hotové |
Najprv si pripravíme ovocie. Zvoliť môžeme ovocie ľubovoľné a to čerstvé, mrazené, môže byť aj kompótové. Čerstvé ovocie očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Skvelé sú jahody, marhule, broskyne, čučoriedky i maliny. Mrazené ovocie stačí trochu prirodzene rozmraziť, kompótové scediť od tekutiny. |
2 Hotové |
Tak pripravíme chrumkavú posýpku - v miske prstami zmiešame maslo, kryštálový cukor a krupicu (hrubú múku). Uložíme ju na chvíľu do mrazničky, aby sa neskôr posýpka lepšie mrvila. Vo väčšej mise zmiešame spolu všetky ingrediencie na cesto - múky, kryštálový cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva, vlažné mlieko, olej, vajcia. |
3 Hotové |
Takmer všetky suroviny na cesto odmeriame hrnčekom, nepotrebujeme žiadnu váhu. Je vhodné, ak si najprv zmiešame suché ingrediencie a tekuté osobite. Tak zmiešame všetko spolu. Postačí nám iba vareška. Plech na pečenie (veľkosť cca 27x37 cm) vystelieme papierom na pečenie, potom rovnomerne rozvrstvíme cesto. |
4 Hotové |
Na jednoduché hrnčekové cesto postupne ukladáme pripravené ovocie - podľa obľuby a chuti. Tak na ovocie rukami rozdrobíme ešte aj mrveničku, ktorá je kráľovnou ovocných koláčikov. Zjemní chuť kyslejšieho ovocia, dodá koláčom na chrumkavosti. Hrnčekový koláč pečieme pri teplote 180 stupňov C cca 30 minút. |
5 Hotové |
Dĺžka pečenia záleží od veľkosti plechu - výšky koláča, množstva ovocia a vlastnej rúry. Pečenie trvá približne 30 minút, aby sa koláčik dobre prepiekol, ale nespálil, nevysušil. Keď je vrch koláčika zlatistý, ucítite tú fajnovú ovocnú vôňu, koláč je upečený. Hrnčekový koláč s ovocím a posýpkou necháme vychladnúť a maškrtíme. |