0 0
Aby huspenina stuhla, poctivá domáca huspenina RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
1 ks Bravčové koleno
1 ks Bravčové nožičky
300 g Bravčové kože 3 ks, cca 300 g
2 ks Cibuľa väčšie kusy
6 strúčikov Cesnak alebo podľa chuti
NA DOCHUTENIE
10 guličiek Celé čierne korenie
2 guličky Nové korenie
3 ks Bobkový list
4 PL Ocot alebo podľa chuti
3-4 PL Soľ alebo podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
310
kcal

Aby huspenina stuhla, poctivá domáca huspenina RECEPT

Tip pre vás. K vareniu domácej huspeniny môžeme pridať aj koreňovú zeleninu - napríklad mrkvu, petržlen a zeler. Pridáme ju očistenú a umytú po 3 hodinách varenia huspeniny. Potom zeleninu nakrájame na malé kocky a môžeme zaliať spolu s mäskom silným vývarom - aspikom.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Domáca huspenina. Viete čo robiť, aby huspenina stuhla? Ponúkam jednoduchý osvedčený recept. Práve zimné obdobie je vhodný čas na prípravu tejto lákavej tradičnej pochúťky.

Huspenina obsahuje dôležité zložky krásy a mladosti. Kolagén – skvelý pre našu kožu, chrupavky, šľachy a kĺby. Elastín je zasa fantastický pre srdce a cievy. Čo poviete? Skúsite?

Huspeninu alebo aspik môžeme servírovať aj bez mäsa a koží. Hotovým silným vývarom zalejeme natvrdo uvarené vajíčko a zeleninu – napríklad uvarenú mrkvu a hrášok, alebo aj kukuricu. Každému podľa chuti. Nezabúdame však, kvalitný vývar na aspik potrebuje nielen koleno, ale tiež nožičky a kože.

Dobrá rada. Je potrebné vedieť, že menej vody je v tomto prípade vždy viac. Ak by sme pridali do domácej huspeniny veľa vody, nestuhne, bude redšia. Poctivú huspeninu varíme na nízkom stupni pomalým varením – takzvaným „tiahnutím“ (nesmie vrieť) minimálne 4 hodiny. Počas varenia ju nemiešame. Kvalitný aspik docielime, ak budeme mať rozseknuté koleno a nožičky. Môžeme tak urobiť ešte u mäsiara. Ocot počas varenia huspeninu čistí, bude nádherne číra. Tradičnú huspeninu servírujeme v miskách alebo vyklopenú na tanieri, nakrájanú s pekáča, spolu s nakrájanou cibuľou pokvapkanou octom či citrónovou šťavou, s krajcom chleba.

Kroky

1
Hotové

Bravčové koleno, nožičky a kože namočíme do studenej vody na 1 hodinu, môžeme aj na dlhšie. Je vhodné, aby boli koleno a nožičky rozseknuté. Potom ich dôkladne umyjeme a očistíme, tak vložíme do vriacej vody. Necháme povrieť na strednom stupni, vytvorí sa pena. Po cca 5 minútach varenia vodu zlejeme, koleno, nožičky a kože dôkladne prepláchneme. Hrniec umyjeme.

2
Hotové

Nanovo všetko zalejeme vodou. Prilejeme však toľko vody, aby bolo koleno, nožičky a kože ponorené - približne 4-4,5 l vody, podľa potreby. Pridáme ešte korenie (celé a nové korenie, bobkové listy) a 2 PL octu. Huspeninu varíme na nízkom stupni, penu priebežne odstraňujeme sitkom či dierkovanou naberačkou. Po 3 hodinách varenia vložíme očistený cesnak a očistené rozpolené cibule.

3
Hotové

Pridáme soľ a ocot podľa chuti. Huspeninu pomaly varíme 1-1,5 hodiny, sledujeme ju. Hotová je vtedy, keď sa mäsko oddeľuje od kosti. Kvalitu - hustotu poctivej huspeniny skontrolujeme tak, že malé množstvo vývaru (2 PL) odoberieme na malý tanierik, dáme do chladničky. Po pár minútach skontrolujeme, mal by sa nám urobiť tuhý aspik. Koleno, nožičky, kože vyberieme, mäsko oberieme.

4
Hotové

Niekto má rád aj kože. Tie môžeme nadrobno nakrájať alebo pomlieť. Do menších misiek, alebo aj veľkého pekáča dáme kúsky mäsa, kože, zalejeme precedeným kvalitným vývarom. Huspeninu necháme vychladnúť na chladnom mieste, najlepšie z večera do rána. V zimnom období určite nie na mraze. Hotovú huspeninu môžeme dať do sklenených pohárov s viečkom, a sterilizovať.

Martina

Čučoriedkový džem
predchádzajúci
Kysnuté cesto mäkké ako pavučinka, RECEPT na pečené buchty
Špenátová polievka
ďalšií
Špenátová polievka z mrazeného špenátu, LACNÝ recept
Čučoriedkový džem
predchádzajúci
Kysnuté cesto mäkké ako pavučinka, RECEPT na pečené buchty
Špenátová polievka
ďalšií
Špenátová polievka z mrazeného špenátu, LACNÝ recept

1 Komentárov Skryť komentáre

Ja kolena a paprcky dobre umyjem adam varit.Vodu uz nevymienam a vzdy sa mi podari.Ani koleno a ani paprcky nemam rozseknute, varim ich v celku. Vzdy sa mi podari a pekne sadne.

Pridajte svoj komentár