Ingrediencie:
- 1 ks Bravčové koleno
- 1 ks Bravčové nožičky
- 300 g Bravčové kože3 ks, cca 300 g
- 2 ks Cibuľaväčšie kusy
- 6 strúčikov Cesnakalebo podľa chuti
-
NA DOCHUTENIE
- 10 guličiek Celé čierne korenie
- 2 guličky Nové korenie
- 3 ks Bobkový list
- 4 PL Ocotalebo podľa chuti
- 3-4 PL Soľalebo podľa chuti
Popis:
Domáca huspenina. Viete čo robiť, aby huspenina stuhla? Ponúkam jednoduchý osvedčený recept. Práve zimné obdobie je vhodný čas na prípravu tejto lákavej tradičnej pochúťky.
Huspenina obsahuje dôležité zložky krásy a mladosti. Kolagén – skvelý pre našu kožu, chrupavky, šľachy a kĺby. Elastín je zasa fantastický pre srdce a cievy. Čo poviete? Skúsite?
Huspeninu alebo aspik môžeme servírovať aj bez mäsa a koží. Hotovým silným vývarom zalejeme natvrdo uvarené vajíčko a zeleninu – napríklad uvarenú mrkvu a hrášok, alebo aj kukuricu. Každému podľa chuti. Nezabúdame však, kvalitný vývar na aspik potrebuje nielen koleno, ale tiež nožičky a kože.
Dobrá rada. Je potrebné vedieť, že menej vody je v tomto prípade vždy viac. Ak by sme pridali do domácej huspeniny veľa vody, nestuhne, bude redšia. Poctivú huspeninu varíme na nízkom stupni pomalým varením – takzvaným „tiahnutím“ (nesmie vrieť) minimálne 4 hodiny. Počas varenia ju nemiešame. Kvalitný aspik docielime, ak budeme mať rozseknuté koleno a nožičky. Môžeme tak urobiť ešte u mäsiara. Ocot počas varenia huspeninu čistí, bude nádherne číra. Tradičnú huspeninu servírujeme v miskách alebo vyklopenú na tanieri, nakrájanú s pekáča, spolu s nakrájanou cibuľou pokvapkanou octom či citrónovou šťavou, s krajcom chleba.
Kroky
1 Hotové |
Bravčové koleno, nožičky a kože namočíme do studenej vody na 1 hodinu, môžeme aj na dlhšie. Je vhodné, aby boli koleno a nožičky rozseknuté. Potom ich dôkladne umyjeme a očistíme, tak vložíme do vriacej vody. Necháme povrieť na strednom stupni, vytvorí sa pena. Po cca 5 minútach varenia vodu zlejeme, koleno, nožičky a kože dôkladne prepláchneme. Hrniec umyjeme. |
2 Hotové |
Nanovo všetko zalejeme vodou. Prilejeme však toľko vody, aby bolo koleno, nožičky a kože ponorené - približne 4-4,5 l vody, podľa potreby. Pridáme ešte korenie (celé a nové korenie, bobkové listy) a 2 PL octu. Huspeninu varíme na nízkom stupni, penu priebežne odstraňujeme sitkom či dierkovanou naberačkou. Po 3 hodinách varenia vložíme očistený cesnak a očistené rozpolené cibule. |
3 Hotové |
Pridáme soľ a ocot podľa chuti. Huspeninu pomaly varíme 1-1,5 hodiny, sledujeme ju. Hotová je vtedy, keď sa mäsko oddeľuje od kosti. Kvalitu - hustotu poctivej huspeniny skontrolujeme tak, že malé množstvo vývaru (2 PL) odoberieme na malý tanierik, dáme do chladničky. Po pár minútach skontrolujeme, mal by sa nám urobiť tuhý aspik. Koleno, nožičky, kože vyberieme, mäsko oberieme. |
4 Hotové |
Niekto má rád aj kože. Tie môžeme nadrobno nakrájať alebo pomlieť. Do menších misiek, alebo aj veľkého pekáča dáme kúsky mäsa, kože, zalejeme precedeným kvalitným vývarom. Huspeninu necháme vychladnúť na chladnom mieste, najlepšie z večera do rána. V zimnom období určite nie na mraze. Hotovú huspeninu môžeme dať do sklenených pohárov s viečkom, a sterilizovať. |
1 Komentárov Skryť komentáre
Ja kolena a paprcky dobre umyjem adam varit.Vodu uz nevymienam a vzdy sa mi podari.Ani koleno a ani paprcky nemam rozseknute, varim ich v celku. Vzdy sa mi podari a pekne sadne.